Blaasstenen bij konijnen

Calcium speelt een grote rol in het lichaam van konijnen. Ze hebben een zeer efficiƫnte kalkopname en gebruiken calcium onder andere voor de botopbouw. Wanneer de calciumverhouding in de voeding van je dieren niet in orde is, kunnen je konijnen last krijgen van blaasstenen.

blaasstenen bij konijnen

Calciumopname

Alle calcium uit het dieet van het konijn wordt geabsorbeerd in de darmen. Wat nodig is wordt gebruikt door het lichaam. Het overige wordt uitgescheiden door de nieren en komt daardoor in de urine terecht. Het resultaat hiervan kan zijn dat er veel calcium in de blaas terecht komt. Dit is te zien als witte troebel in de urine. Dit kan al gebeuren als het konijn teveel biks eet. In ernstige gevallen, wanneer er voor langere tijd teveel calcium in de urine zit, wordt de urine te dik. Hierdoor ontstaat er een dikke pasta, genaamd blaaszand, en eventueel een blaassteen. Dit maakt plassen pijnlijk voor het konijn. Hieruit kunnen een blaasontsteking en huidproblemen aan het achterste ontstaan. De stenen kunnen ook de plasbuis blokkeren. Bezoek zo snel mogelijk je dierenarts als je dit bij je konijn ziet, want dit is een spoedgeval!

Symptomen van blaasstenen bij konijnen

  • Meer en/of vaker drinken en plassen
  • Kleine plasjes doen
  • Oranje of rode urine
  • Evt. ontstoken huid door urinebrand en sterke urinelucht
  • Konijn laat pijn zien, bijv. door tandenknarsen
  • Humeurig en/of afzonderend gedrag
  • Uitgestrekt liggen vanwege pijn

Let op: verkleurde urine hoeft niet altijd slecht te zijn!

 

Behandeling blaasstenen bij konijnen

Een operatie is vaak de enige oplossing als je konijn last heeft van blaasstenen. Als er nog geen blaasstenen gevormd zijn, is het mogelijk de plasbuis te spoelen. Het konijn wordt voor de behandeling verdoofd omdat het spoelen pijnlijk is.

Blaasproblemen voorkomen

De blaasproblemen worden veroorzaakt door teveel calcium. Door je konijn minder calciumrijke voeding te voeren, is de kans op blaasproblemen een stuk kleiner. Zorg er daarnaast voor dat je konijn genoeg drinkt, zodat hij genoeg plast.

Een goed konijnendieet

Konijnenbrokken, ook wel biks, bevatten veel calcium. Als je je konijn te veel brokken geeft en/of te weinig hooi, geef je je konijn meer kans op blaasproblemen! Hou een richtlijn aan van 20 gram biks/kg lichaamsgewicht. Zorg dat je konijn altijd beschikking heeft tot voldoende hooi. Zorg dat je konijn altijd een schone, gevulde drinkwaterbak en/of -fles heeft, zodat hij genoeg kan drinken.

Wil je meer informatie of verdenk je je konijn van blaasproblemen? Wacht niet af, maar raadpleeg direct je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.