Kat en chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die katten erg langzaam afbreken. Mensen kunnen deze stof wel verwerken, maar voor katten is chocolade giftig. Geef je kat dus nooit chocolade en zorg ook dat je dier er niet per ongeluk van eet. Heeft je kat toch chocolade gegeten? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.
kat en chocolade

Mogen katten chocolade?

In chocolade zit de stof theobromine. Deze stof behoort, net als cafeïne, tot de methylxantines. Het lichaam van katten (en ook van honden) kan de stof theobromine slechts zeer langzaam afbreken. Hierdoor kunnen de methylxantines snel voor vergiftigingsverschijnselen bij de kat zorgen. Katten mogen dus géén chocolade eten. Kleine hoeveelheden chocolade kunnen je kat al erg ziek maken. Zorg daarom dat je dier deze gevaarlijke stof niet eet.

Is chocolade giftig voor katten?

Chocolade is giftig voor katten. Bel daarom altijd een dierenarts als je vermoedt dat je dier chocolade heeft gegeten. Hoewel katten niet tegen chocolade kunnen, zullen ze veel minder vaak chocolade opeten. Hierdoor komt chocoladevergiftiging vaker voor bij honden en zelden bij katten.

Mijn kat heeft chocolade gegeten, wat nu?

Wat te doen als je kat (vermoedelijk) chocolade heeft gegeten? Het verschilt per kat welke dosis chocolade schadelijk is voor je dier. Daarom is het aan te raden altijd contact op te nemen met de dierenarts. Bewaar de verpakking van de chocolade die je kat heeft gegeten en neem deze bij je bezoek mee. Wacht niet af tot je kat ziek wordt. Hoewel chocoladevergiftiging bij katten meestal niet dodelijk is, kan je dier er wel erg ziek van worden.

De symptomen van een chocolade vergiftiging bij een kat

Dit zijn symptomen die bij de kat kunnen optreden na het eten van chocolade:

  • Misselijkheid, braken
  • Buikpijn, diarree
  • Onrust, hyperactiviteit
  • Veel plassen
  • Zwalkend lopen
  • Oververhitting
  • Spierstijfheid
  • Hartritmestoornissen

Wanneer een kat erg veel chocolade heeft gegeten kan het dier aan de vergiftiging overlijden. Daarnaast kan het hoge vetpercentage een alvleesklierontsteking veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat een kat symptomen vertoont na het eten van chocolade?

Na het eten van chocolade ontstaan de eerste symptomen bij de kat meestal binnen enkele uren na inname. Vaak begint een vergiftiging met braken en diarree. Na ongeveer 6 tot 24 uur worden ernstige kenmerken zichtbaar. Hierbij kunnen ook de organen van je dier aangetast raken.

Hoeveel chocolade is schadelijk voor een kat?

Het is lastig te zeggen hoeveel chocolade giftig is voor je kat. Dit heeft te maken met hoe gevoelig je dier ervoor is en hoeveel er gegeten is. Sommige katten kunnen van een kleine portie al erg ziek worden, terwijl andere katten hier misschien niets van merken.

Daarnaast speelt ook het soort chocolade mee dat je kat heeft gegeten. Pure chocolade bevat 15 milligram theobromine per gram chocolade. Terwijl melkchocolade 3 milligram theobromine per gram chocolade bevat. Pure chocolade is dus een stuk gevaarlijker voor je kat.

Onderstaand schema is een richtlijn voor hoeveel chocolade na inname giftig is voor katten:

Soort chocolade Gevaarlijke hoeveelheid chocolade 
Melkchocolade vanaf 15 gram/kg
Pure chocolade vanaf 4 gram/kg

Witte chocolade bevat bijna geen theobromine, maar is wel erg vet waardoor je kat maag- en darmklachten kan krijgen.

Kan een chocolade vergiftiging behandeld worden?

Wanneer je kat nog geen klachten van de chocolade heeft is het belangrijk dat de dierenarts je dier zo snel mogelijk laat braken. Als er al wel klachten zichtbaar zijn kan de dierenarts medicijnen toedienen die de opname van theobromine in de darmen afremt en helpt de stof af te voeren.

Voorkom dat je kat chocolade kan eten

Houd chocolade en chocoladeproducten dus altijd achter gesloten deuren, zodat je kat geen mogelijkheid krijgt om ervan te eten. Denk hier vooral aan tijdens Pasen en de kerstdagen, wanneer er bijvoorbeeld een schaaltje chocolade op tafel staat. Hang ook geen chocolade kerstkransjes in de kerstboom.

Veelgestelde vragen over chocolade en katten

Kunnen katten tegen chocolade?

Katten kunnen niet tegen chocolade. Het bevat de stof theobromine die erg traag door het lichaam van de kat afgebroken kan worden. Hierdoor is chocolade giftig voor katten.

Wat gebeurt er als een kat chocolade eet?

Afhankelijk van de hoeveelheid en de gevoeligheid van de kat, zal een kat maag-darmklachten klachten ontwikkelen. Wanneer er een hoge dosering gegeten is, bijvoorbeeld door het eten van pure chocolade, treden ernstige symptomen op. Je kat kan hier erg ziek door worden en zelfs sterven. Gelukkig komt een chocolade vergiftiging bij katten zelden voor.

Wat moet ik doen als mijn kat chocolade heeft gegeten?

Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als je kat chocolade heeft gegeten, of als je dit vermoedt. Deze kan ervoor zorgen dat je kat de chocolade uit braakt. Als het wat langer geleden is dat de chocolade is opgegeten dan is er een intensievere behandeling nodig.