Een nieuw kitten in huis

Je hebt een nieuw kitten in huis, gefeliciteerd! Er komt een leuke, spannende tijd aan voor jullie samen. De verhuis naar het nieuwe huis en de eerste dagen op een nieuwe plek zijn stressvol voor het kitten. Maar met onze tips zal hij of zij zich snel thuis voelen!

Nieuw kitten in huis

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Naast goede oriëntatie, moet je huis ingericht zijn om het kitten te ontvangen. Zorg dat je nieuwe kitten een eigen kamer met voerbakjes, kattenbak (zonder deksel) ligplaatsen en speeltjes krijgt. Zet het voerbakje niet in de buurt van de kattenbak. Eventueel kan je een grote doos als “kamer” gebruiken voor de eerste dag, zodat je kitten zich nog veiliger voelt. Sluit de kamer goed af: houd de ramen en deuren dicht.

Gebruik feromonen in de kamer waar je kitten verblijft. Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die stress bij katten helpen verminderen. De moederpoes scheidt ze ook uit bij de geboorte van haar jongen. Het is dus een herkenbaar, rustgevend luchtje. Feromonen zijn te verkrijgen bij de dierenarts in een verdamper of via een spray.

De eerste dag/nacht

Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.

Wennen aan elkaar

Wanneer je kitten nog wat schuw is, forceer dan niets. Ga regelmatig in de kamer zitten en zorg dat hij of zij naar jou toe komt in plaats van andersom. Neem de tijd om aan elkaar te wennen. Sommige kittens zijn juist snel gewend en erg speels. Ze kunnen blijven spelen en hoewel het verleidelijk is om dit te doen, is het goed om na een kwartier te stoppen en de kamer uit te gaan. Zo krijgt je katje voldoende rust die het op die leeftijd nog nodig heeft.

Een kitten in huis als je al een kat hebt

Door het nieuwe kitten op de goede manier te introduceren voorkom je veel stress bij je oudere kat(ten). Begin pas met de introductie als je kitten gewend is aan de nieuwe omgeving en de “huisgeur” heeft overgenomen. Dit proces kan je versnellen door bijvoorbeeld de dekentjes van de slaapplaatsen van beide katten om te wisselen.

Blijf er zelf altijd bij wanneer je katten elkaar de eerste keren zien. Grommen en blazen is hierbij normaal. Het kan helpen om je kleintje tijdens de ontmoeting iets lekkers te geven, zodat de andere kat rustig aan hem of haar kan snuffelen. Over het algemeen wennen katten snel aan een nieuw kitten in huis. Is je oudere kat op leeftijd? Zorg dan dat hij of zij zich genoeg terug kan trekken zonder het kleine, soms overactieve kitten om zich heen.

Een kitten in huis als je nog geen kat hebt

Is je kitten goed gewend aan de kittenkamer, dan kan je zijn leefomgeving langzaam uitbreiden. Let hierbij op dat je huis kittenproof is. Houd de ramen en deuren dicht, pas op met de open haard, andere openingen en losse snoeren. Controleer of er giftige planten in huis staan. Wanneer je kitten eenmaal gewend is aan de ruimte om zich heen zal hij of zij je hele huis als speelplaats gebruiken.

Voeding

Het is belangrijk dat het kitten na de verhuis hetzelfde te eten krijgt als op het vorige adres. Zorg dus dat je weet welk merk kattenvoer hij of zij kreeg en haal dat in huis. Wanneer je kitten goed gewend is kan je eventueel overstappen op andere voeding. Doe dit altijd geleidelijk om maagdarmproblemen voor te zijn. Geef minstens twee weken lang een deel van het oude voer gemengd met het nieuwe voer. Droge brokjes zijn voldoende, eventueel kan je dit aanvullen met een beetje natvoer. Zorg voor vers water, kattenmelk kan je beter niet geven. Dit kan diarree veroorzaken bij je kitten.

Ontworming

Elk kitten krijgt via de moedermelk een spoelwormbesmetting mee. Ook al is de moederpoes goed ontwormd, toch blijven er altijd een paar larven in “sluimertoestand” in haar lichaam achter. Zodra zij drachtig wordt gaan deze met de kittens mee.

Je kitten zou dus al een aantal keren ontwormd moeten zijn voordat hij of zij bij jou is komen wonen. Informeer hiernaar bij de fokker of eigenaar van de moederpoes. Ontworm je kitten vanaf 9 weken leeftijd elke maand zodat spoelwormen op tijd gedood worden. Raadpleeg je dierenarts voor een goed ontwormmiddel geschikt voor kittens.

Entingen

Kittens worden meestal op een leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd. De eerste vaccinatie op 9 weken leeftijd geeft maar een korte bescherming, daarom moet deze na 3 weken herhaald worden.

Tot slot

Mocht je kitten nog niet gechipt zijn dan is het raadzaam dit alsnog te laten doen bij de dierenarts. Zorg dat de chip geregistreerd staat op jouw adres. Je gaat er niet van uit, maar mocht hij of zij in een onbewaakt moment de deur uit glippen dan is je kat sneller weer gevonden met een goed geregistreerde chip.

Vragen?

Schroom niet om je dierenarts te raadplegen wanneer je nog vragen hebt over jouw kleintje. Vind hier een dierenarts in de buurt.