Je kat wordt geopereerd – wat kan je verwachten?

Je hoopt het natuurlijk niet, toch kan er een dag aanbreken dat je kat een operatie moet ondergaan. Dit kan een castratie of sterilisatie zijn, maar misschien ook een grotere operatie. Dit is een spannende gebeurtenis voor jullie allebei. We vertellen we je in dit artikel wat je kan verwachten wanneer je kat geopereerd moet worden.

Operatie bij je kat

Bereid je thuis voor

Je kat weet natuurlijk nog niet wat er komen gaat. Daarom is het goed dat jij alvast vooruitdenkt. Heeft je dier een veilige, warme plek in huis waar hij straks rustig kan herstellen? Wanneer er andere huisdieren aanwezig zijn, kan je hem tijdelijk in een ruimte apart houden waar hij met rust gelaten wordt. Houd in de gaten dat jouw katten niet té lang apart verblijven. Sommige dieren raken snel van elkaar vervreemd wat voor onrust en conflicten kan zorgen. Wanneer je kat tijdelijk alleen in een kamer verblijft, zorg dan dat de andere katten regelmatig de geur van het geopereerde dier ruiken. Dit doe je door mandjes, dekentjes en speeltjes met elkaar uit te wisselen. Zet het reismandje het liefst al een paar dagen voor de operatie ergens klaar. Zo kan je poezenmaatje er alvast aan wennen en is er hopelijk weinig stress wanneer hij er daadwerkelijk in moet.

De avond voor de operatie

Je kat moet nuchter zijn (drinken mag wel) vanaf de avond voor de operatie. Het zal voor hem even lastig zijn als er ’s avonds geen maaltijd voor hem klaar staat. Toch is het belangrijk dat je hem geen eten geeft. Een kat die nuchter is als hij onder narcose gaat, voelt zich na de operatie een stuk beter dan wanneer hij gegeten heeft. Ook is de kans op misselijkheid en braken tijdens de operatie veel kleiner.

De dag van de operatie

Wanneer je kat eenmaal in het draagmandje zit, probeer deze dan zo rustig mogelijk te vervoeren. De rit of wandeling naar de kliniek kan voor je maatje erg beangstigend zijn. Zet het mandje niet op de grond. Katten die angstig zijn zitten liever wat hoger.

Zorg dat je hele dag voor de dierenkliniek telefonisch bereikbaar bent. Zo kan de dierenarts altijd nog een vraag stellen, of laten weten hoe het met je huisdier is. Voordat je kat het narcosemiddel toegediend krijgt, zal de dierenarts een algemeen onderzoek bij hem verrichten. Hierbij wordt zijn algemene conditie bekeken en wordt de hart- en longfunctie en de bloedcirculatie gecontroleerd. Dit is belangrijk, omdat de dierenarts zo zeker weet dat jouw kat veilig onder narcose gebracht kan worden. Het is aan te raden vooraf ook een bloedonderzoek af te nemen om het functioneren van de vitale organen te controleren. Dit noemt men een pre-anesthetisch bloedonderzoek.

De narcose

Het overgrote deel van de dierenklinieken in Nederland hebben moderne en veilige apparatuur om je huisdier onder narcose te brengen. Zodra je kat slaapt, wordt er een tube in de luchtpijp ingebracht. Via dit buisje kan er zuurstof, narcosemiddel en pijnstilling toegediend worden. Eventueel kan je dier er tijdelijk door beademd worden. Wanneer je kat diep slaapt, wordt de operatieplek geschoren en schoon en steriel gemaakt.

De operatie

Tijdens de operatie houdt de operatieassistente de ademhaling en hartslag steeds in de gaten. Ook wordt je kat warm gehouden zodat zijn temperatuur op peil blijft. De narcose of de pijnstilling kan tijdens de operatie indien nodig bijgestuurd worden.

Dit zijn veelvoorkomende operaties bij de kat:

  • Castratie en sterilisatie
  • Het hechten van bijtwonden
  • Verwijderen van bultjes
  • Operaties aan organen zoals de maag of de blaas

 

Nazorg

Katten zijn stressgevoelige dieren en herstellen het beste in de vertrouwde omgeving thuis. Daarom streeft de dierenarts er altijd naar om de patiënt zo snel mogelijk naar huis te laten gaan. Misschien is het nodig je kat tijdelijk in een aparte ruimte te houden. Sommige dieren mogen bijvoorbeeld niet springen omdat dit niet goed is voor de genezing van de wond.

Het kan zijn dat je kat niet meteen eetlust heeft, dit is niet erg. Bied hem regelmatig kleine hapjes aan. Heeft hij de dag na de operatie nog steeds geen eetlust, neem dan contact op met de dierenarts. Soms is een petshirt of kraag nodig om ervoor te zorgen dat je kat van de wond af blijft. Een wond herstelt het beste als er niet aan gekrabd of gelikt wordt. Het kan zijn dat je een kuur pijnstillers en/of antibiotica mee naar huis krijgt. Dit is afhankelijk van het soort en de duur van de operatie. De dierenarts zal hier verder uitleg over geven.

Na een paar dagen is een operatiewond over het algemeen droog en schoon. Er mag geen bloed of vocht meer uit komen, tenzij er door de dierenarts gezegd is dat dit nog kan. Twijfel je of de wond goed herstelt? Heeft je kat geen eetlust, of is hij opvallend sloom? Bel dan altijd de dierenarts en ga langs voor een extra controle.

Moet jouw kat geopereerd worden? Zorg dat je goed voorbereid bent en vraag informatie op bij de dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.