Katten

Kat chippen, wat moet je weten?

kat chippen

Er geldt in Nederland nog geen registratieplicht voor katten. Toch is het belangrijk dat elke kat gechipt wordt en geregistreerd staat via een online databank. Dit om te voorkomen dat katten die kwijtraken niet meer teruggevonden kunnen worden. Er worden jaarlijks meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven! We vertellen je in dit artikel alles …

Parasieten bij de kat

Parasieten bij de kat

Hoe goed je je kat ook verzorgt, uiteindelijk krijgt elke kat te maken met parasieten. Parasieten zijn kleine organismen die leven op of in je kat. Ze zijn een bedreiging voor de gezondheid van je dier en kunnen daarnaast voor veel ongemak zorgen. Ook zijn sommige parasieten overdraagbaar op mensen. Lees hier welke parasieten er …

Bloedonderzoek bij hond en kat

bloedonderzoek hond

Wanneer je hond of kat iets mankeert is soms een bloedonderzoek nodig. Zo kan er beter een diagnose gesteld worden. Ook wanneer je dier ziek is zonder dat er een directe oorzaak te vinden is, kan een bloedonderzoek uitkomst bieden. Het helpt de dierenarts de gezondheidsstatus van je dier beter te beoordelen. In dit artikel …

De juiste dierenarts kiezen

Juiste dierenarts kiezen

Wanneer je een huisdier hebt is het fijn te weten welke dierenarts bij jou past. Niet alleen als je dier ziek is, ook voor preventieve zorg of vragen over je dier is contact met een goede dierenarts noodzakelijk. Of misschien heb je al een dierenarts maar zoek je een andere? Zorg dat er een dierenarts …

Is mijn kat te zwaar? Voorkom overgewicht bij je kat

Overgewicht bij je kat

Bijna de helft van alle katten in Nederland heeft overgewicht. Meestal komt dit door te veel eten in combinatie met te weinig bewegen. Niet alle diereigenaren merken dit op tijd. Vaak ontstaat overgewicht bij je kat heel subtiel en gaat de kat langzaamaan minder bewegen. Wanneer je kat eenmaal obesitas heeft, gaat afvallen vaak zeer …

Braken bij je kat: waarom je kat moet overgeven

Kat braken

Het is normaal dat katten af en toe braken. Katten zijn van nature jagers waardoor het vangen en opeten van een vogel of muis niet ongewoon is. Ook heeft elke kat een andere eetgewoonte. Sommige katten eten graag kleine porties verspreid over de dag of juist de hele voerbak in een keer leeg. Wat de …

Mijn kat kan niet plassen, wat nu?

Plaskater

Het kan voorkomen dat je kater niet meer kan plassen. Katers hebben een erg smalle plasbuis. Wanneer deze verstopt raakt met blaasgruis of steentjes kan de urine er niet meer langs. Dit noemen we een plaskater. Als je kater moeizaam of niet kan plassen, is dit levensbedreigend. Ga direct met hem naar de dierenarts! Lees …

Tritrichomonas bij de kat – wanneer je kat aanhoudende diarree heeft

Tritrichomonas kat

Heeft jouw kitten of jonge kat aanhoudende diarree? Wanneer een infectie met wormen of giardia is uitgesloten, kan een besmetting met de parasiet Tritrichomonas foetus de boosdoener zijn.     Wat is Tritrichomonas foetus?  Tritrichomonas foetus is een eencellige parasiet die kan leven in het laatste stuk van de dunne en de dikke darm van katten. …

Fysiotherapie bij katten

Fysiotherapie kat

Je verwacht het misschien niet, maar katten worden steeds vaker behandeld met fysiotherapie. Fysiotherapie kan erg nuttig zijn wanneer je je kat wil helpen om pijn te verlichten, of om het herstel na een operatie te bevorderen. Katten laten zich over het algemeen goed behandelen door de fysiotherapeut.   Wanneer heeft je kat baat bij …

De verzorging van de oudere kat

Senior kat

We willen natuurlijk allemaal dat onze geliefde katten fit en gezond oud worden. Vanaf de leeftijd van ongeveer 8 jaar spreken we over een oudere, of senior kat. Wanneer je dier eenmaal deze hogere leeftijd bereikt, is het raadzaam de verzorging op zijn leeftijd aan te passen. We geven je hier tips voor de verzorging …