Blaasontsteking en blaasgruis bij je kat: herken de symptomen

Feline Lower Urinary Tract Disease, ook FLUTD genoemd, is een verzamelnaam voor urineweginfecties zoals blaasontsteking bij de kat. Het is een pijnlijke aandoening voor zowel poezen als katers. Als er geen tijdige behandeling is, kan een blaasontsteking opstijgen naar de nieren en ze beschadigen.

Blaasproblemen blaasontsteking blaasgruis kat

Katten zijn meesters in pijn verbergen. Dit maakt het ontdekken van blaasproblemen als eigenaar een uitdaging. Als je vermoedt dat je kat moeite heeft met plassen of vaker dan normaal op de kattenbak gaat, bezoek dan zo snel mogelijk je dierenarts.

Oorzaken van blaasontsteking en blaasgruis

Blaasontsteking bij je kat ontstaat vaak spontaan. In tegenstelling tot bij de mens, wordt het in veel gevallen niet veroorzaakt door bacteriën. Blaasgruis ontstaat in de blaas van de kat. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van blaasproblemen bij je kat:

  • Voeding: de voeding draagt voor een groot deel bij aan de zuurgraad en mineralen in de urine van je kat
  • Drinkgedrag: katten drinken van nature weinig. Dit zorgt voor geconcentreerde urine. Mineralen in de urine slaan daardoor eerder neer als gruis en irriteren de blaaswand.
  • Spanning en stress beïnvloedt de blaas. Stress is niet altijd te herkennen bij je kat.
  • Gewicht: blaasproblemen komen eerder voor bij katten met overgewicht en katten die weinig bewegen.

Doordat katers een nauwere plasbuis hebben, zijn zij gevoeliger dan poezen voor verstopping door blaasgruis.

Symptomen van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat

Vaak laat je kat geen symptomen zien als hij last heeft van een blaasontsteking of blaasgruis. Dit maakt het moeilijk te signaleren. Je kat kan de kattenbak vaker gebruiken en kleinere plasjes doen dan normaal. Is hij buiten opvallend langer dan anders bezig met het graven van kuilen om in te plassen? Ook dit kan een kenmerk zijn van een blaasprobleem.

In sommige gevallen is er bloed te zien in de urine van je kat. Als het plassen te veel pijn doet voor je kat, kan het zijn dat hij stopt met het gebruiken van de kattenbak. Katten zijn slimme dieren en zullen naar verloop van tijd de kattenbak gaan associëren met pijn. Dit kan een symptoom van blaasontsteking zijn. Neem je kat mee naar de dierenarts als je een verandering in gedrag ziet.

Blaasgruis of blaasstenen kunnen vast komen te zitten in de urineweg van je kater. Dit probleem komt vooral voor bij volwassen katers en noemen we een plaskater. Niet kunnen plassen is levensgevaarlijk voor je kat, omdat hij zijn afvalstoffen niet kwijt kan. Zie je je kater persen bij het plassen zonder resultaat, bezoek dan direct je dierenarts!

Signalen en symptomen van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat

  • Vaak de kattenbak gebruiken, met elke keer een klein plasje
  • Buiten lang bezig zijn met graven en plassen
  • Bloed in de urine
  • Moeite met plassen of persen
  • Naast de kattenbak plassen
  • Klagelijk miauwen tijdens het plassen
  • Troebele urine
  • Koorts
  • Loomheid of lusteloosheid

Katten met verhoogd risico op urineweginfecties

Oudere katten hebben een zwakker immuunsysteem. Dit maakt ze gevoeliger voor infecties, zoals blaasontstekingen. Stress en langdurig gebruik van steroïden kan het immuunsysteem verzwakken en de kans op blaasproblemen vergroten. Binnenkatten lopen ook extra risico op het ontwikkelen van blaasontstekingen omdat ze minder bewegen. Katers lopen groter risico op verstopping door blaasgruis.

Wat doet de dierenarts?

Bij bezoek aan de dierenarts wordt je kat op algehele gezondheid nagekeken. Daarbij besteedt je dierenarts extra aandacht aan het bevoelen van de blaas en wordt de urine van je kat nagekeken op onder andere concentratie, sediment en zuurgraad. Afhankelijk van of je kat eerder blaasproblemen heeft gehad en de uitslag van het onderzoek kan er een voorstel worden gedaan voor aanvullend onderzoek.

Behandeling van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat

Voor de behandeling is het belangrijk te weten wat de zuurgraad (pH) van de urine is en of er blaasgruis aanwezig is. Blaasgruis bij katten bestaat meestal uit struviet steentjes of calcium-oxalaat steentjes.

Voor zowel blaasontsteking als blaasgruis is het nodig je kat op een speciaal blaasdieet te zetten. Het voer brengt de blaas tot rust. Je dierenarts zal adviseren dit dieet levenslang te blijven geven. Mocht je na verloop van tijd je kat weer een standaard voer geven, is de kans groot dat de problemen terugkeren en je kat toch het speciale dieet weer nodig heeft. Naast het speciale dieet is lichaamsbeweging en voldoende drinkwater belangrijk. Een waterfonteintje kan helpen je kat meer te laten drinken. Zorg voor voldoende schone kattenbakken. In de regel is één kattenbak per kat in huis plus één extra voldoende.

In geval van blaasontsteking schrijft je dierenarts een ontstekingsremmer/pijnstiller voor. Na twee weken wordt de urine nog eens gecontroleerd om te zien of de ontsteking is verholpen.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over blaasproblemen bij je kat? Vraag dan advies aan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.