Gezondheidscheck voor oudere katten: ouderdomsverschijnselen bij je kat

Je senior kat slaapt meer en gedraagt zich minder sociaal. Veel eigenaren herkennen dit in hun oudere kat. Over het algemeen geen vreemde symptomen, maar sommige signalen kunnen wijzen op onderliggende medische problemen. Katten zijn meester in pijn verbergen, en laten pijn en ongemakken vaak pas zien als het te laat is. Als eigenaar is het daarom noodzakelijk problemen op tijd te ontdekken. We bespreken signalen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen bij oudere katten.

Meer slapen en minder bewegen
Uit onderzoek blijkt dat 90% van de katten boven 12 jaar lijdt aan artrose. Artrose hangt sterk samen met de leeftijd van je kat. In tegenstelling tot honden lopen katten met artrose in veel gevallen niet mank. Naast het minder bewegen en meer slapen, is slechte vachtverzorging een symptoom. Je kat kan zijn vacht niet overal meer goed bereiken door pijn, waardoor bijvoorbeeld zijn de vacht op zijn rug smoezelig wordt.
Lees hier meer over artrose bij je kat »

Veel drinken en vaker plassen
Veel drinken en plassen kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste zijn nier- en schildklierproblemen. Ook zijn oudere katten gevoeliger voor (blaas)infecties door een verlaagde weerstand.
Lees meer over veel drinken en vaak plassen »

Veel eten en gewichtsverlies
Wanneer je senior kat ondanks een goede eetlust toch afvalt kan dit wijzen op een te snel werkende schildklier. Ook kan je kat onrustig gedrag vertonen. Voor een goede gezondheid en een goed welzijn is het belangrijk de schildklier af te remmen. Hier zijn verschillende behandelingen voor.
Lees meer over hyperthyreoïdie bij katten »

Verminderde eetlust of braken
Verminderde eetlust en braken kunnen wijzen op meerdere orgaanaandoeningen, zoals schildklier-, nier- en leverproblemen. Bezoek je dierenarts als je deze symptomen ziet bij je kat.
Lees meer over nierfalen bij je kat »

Stinken uit de bek
Gebitsproblemen komen bij katten veel voor. In de meeste gevallen blijven ze ondanks de pijn eten. Neem je kat dus mee naar de dierenarts als hij uit zijn bek stinkt.
Lees meer over gebitsproblemen en -verzorging bij katten »

Smoezelige, doffe vacht

Een doffe vacht en klitten kunnen er op wijzen dat je kat ziek is. Ook door gewrichtspijn kan het zijn dat je kat niet meer in staat is zichzelf te verzorgen. Voor het welzijn van je kat is het belangrijk de klitten te verwijderen en te onderzoeken wat het achterliggende probleem is.

Knobbels
Katten zijn meesters in pijn en ongemakken verbergen. Bezoek daarom je dierenarts als je een verandering in gedrag ziet. Laat de gezondheid van je senior kat elk half jaar controleren met een seniorencheck. Vraag je dierenarts naar meer informatie.
Lees meer over tumoren bij katten »

Lees hier welke factoren de levensduur van een kat beïnvloeden »

Heb jij een oudere hond? Bekijk hier op welke symptomen je moet letten bij je oude viervoeter.