Wanneer dit moment van overlijden er is, kan het lastig te beslissen zijn wat je met je dier wil. Kies je voor cremeren of begraven? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden rondom de crematie van je hond.
Hond cremeren, wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn een aantal verschillende manieren om je hond te laten cremeren in een dierencrematorium. We bespreken ze in het kort.
- Premium crematie
Hierbij wordt je dier afzonderlijk gecremeerd. - Individuele crematie
Je hond wordt samen met enkele andere dieren gecremeerd, maar wel volledig gescheiden van elkaar. - Collectieve crematie
In dit geval bevinden zich in de ovenruimte ook andere huisdieren van dezelfde diersoort. - Anonieme crematie
Dit is een eenvoudige crematie, een waardig alternatief voor destructie.
De crematie van een hond moet altijd in een erkend huisdierencrematorium plaatsvinden.
Premium crematie hond
Een premium crematie is een afzonderlijke crematie. In de crematiekamer bevinden zich geen andere huisdieren. Je kunt de as in een door jou gewenste ashouder of urn retour krijgen, of laten uitstrooien. Na de crematie krijg je de datum en tijd van de crematie per post toegestuurd. Een premium crematie wordt niet bij elk dierencrematorium aangeboden. Wil je gebruik maken van deze service, vraag dit dan vooraf aan het honden crematorium van keuze.
Individuele crematie hond
Wanneer je kiest voor een individuele crematie van je hond, word je dier met enkele andere huisdieren samen gecremeerd. Ze worden wel volledig van elkaar gescheiden, zodat de as ook gescheiden blijft. Je kan deze terugkrijgen in een ashouder of urn, of uit laten strooien. Ook hier krijg je na de crematie de datum en tijd van de crematie per post toegestuurd.
Collectieve crematie hond
Bij een collectieve crematie bevinden zich tijdens de crematie van je hond ook andere honden in de ovenruimte. Ze worden zo gezamenlijk gecremeerd. Het is hierbij niet mogelijk om de as te scheiden van de andere dieren. Je kunt deze dus ook niet terug krijgen. De as van alle dieren wordt gezamenlijk uitgestrooid op een strooiveld, of over zee.
Anonieme crematie hond
Hier wordt je huisdier bij de dierenkliniek opgehaald en uiterlijk 14 dagen na aanmelden gecremeerd in een groep gemengde huisdieren. De as wordt verwijderd en niet uitgestrooid of bewaard. Het is een waardig alternatief voor destructie, waarbij het huisdier niet wordt gecremeerd, maar wordt verwerkt door de kadaver destructie.
Wat zijn de mogelijkheden na een crematie?
Na de crematie van je geliefde huisdier zijn er verschillende mogelijkheden. Kies je voor een individuele crematie, dan ontvang je de asresten van je overleden huisdier in een asbus of een sierblikje. In de bus of het blikje kan je de asresten tijdelijk bewaren. Je kunt deze dan op een gepast tijdstip later uitstrooien of begraven. Kies je liever niet voor cremeren, maar voor begraven? Vraag dan informatie op bij een dierenbegraafplaats.
Een andere optie is de as duurzaam te bewaren in een urn, of te verwerken in een aandenken of sieraad. Dit kan helpen bij het verwerken van je verdriet. Bij een collectieve crematie in het dierencrematorium is dit niet mogelijk.
Bewaar de as in een urn voor honden
De as van je gecremeerde hond wordt standaard in een asbus bewaard. Bij het dierencrematorium wordt meestal ook een urn voor honden verkocht. Je kunt dus, als je dit wenst, vooraf al een urn uitzoeken. Kies voor meerdere mini urnen als de as straks door meerdere personen bewaard moet worden. Bijvoorbeeld als elk gezinslid een eigen plekje in huis heeft om de hond te gedenken.
Bewaar de as van je hond in een sieraad
Wanneer je de as van je hond in een sieraad verwerkt, kun je deze altijd dicht bij je dragen. Er zijn veel soorten sieraden voor as te koop. Van armbanden tot hangers en zelfs ringen. Vraag bij het dierencrematorium naar de mogelijkheden voor het verwerken van de asresten van je hond.
As van de hond uitstrooien
Bij een collectieve crematie zal de as van alle dieren tegelijk uitgestrooid worden op een strooiveld nabij het dierencrematorium. Beschik je zelf over de as van je hond, dan kan je ervoor kiezen het uitstrooien zelf te doen. Op het strooiveld van het honden crematorium, of in een gebied dat je zelf kiest. Let erop dat dit gebied geen privégrond is. Je hebt dan eerst toestemming nodig van de eigenaar van de grond.
Wat zijn de kosten voor het cremeren van een hond?
Wanneer je ervoor kiest je overleden hond te laten cremeren, moet je ook rekening houden met de kosten die daarbij komen kijken. De kosten voor een crematie lopen gemiddeld uiteen van ongeveer 60 tot 500 euro per dier. Ze zijn afhankelijk van de grootte van je hond en uiteraard jouw persoonlijke wensen. Kijk op de website van Dierenuitvaartzorg Nederland voor de actuele kosten van een crematie.
Hoe kom ik in contact met een dierencrematorium?
Na euthanasie zal de dierenarts je in contact brengen met een dierencrematorium of dierenuitvaartcentrum. Je kunt ervoor kiezen je hond op te laten halen, of deze zelf er zelf heen te brengen. Wanneer je hond thuis is overleden, dien je zelf contact op te nemen met een dierencrematorium of dierenuitvaartcentrum. Doe dit zo snel mogelijk, zodat je een afspraak kan maken om op een rustig moment langs te komen.
Veelgestelde vragen over het cremeren van honden
Hoe ziet de as eruit na crematie van een hond?
De as van een hond ziet er na crematie wit/grijs uit van kleur. De structuur kan fijn zijn, of grof.
Hoe lang duurt het cremeren van een hond?
Het cremeren zelf neemt ongeveer één tot anderhalf uur in beslag. Pas enkele dagen na de crematie mag de as opgehaald worden. Soms verloopt het ophalen van de as via de dierenkliniek.
Hoe gaat een crematie van een hond in zijn werk?
Gaat je overleden dier naar een dierenuitvaartcentrum dan kun je ervoor kiezen om je hond op te laten baren en in een speciale ruimte afscheid te nemen. In een honden crematorium is deze mogelijkheid er niet altijd. Het dier wordt gecremeerd in een speciale oven, geschikt voor huisdieren.
Hoeveel as blijft er over na het cremeren van een hond?
Per 50 kilogram gewicht blijft er na crematie ongeveer een liter as over. Houd hier rekening mee wanneer je een urn uitzoekt.