Euthanasie bij huisdieren

Als huisdiereigenaar willen we graag dat onze trouwe vrienden zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Helaas leven dieren niet zo lang als mensen en zal er een tijd komen dat we afscheid moeten nemen van onze huisdieren. Om ervoor te zorgen dat je hond, kat, konijn of vogel niet lang lijdt, kan het verstandig zijn om je dier in te laten slapen. Hierbij ontstaat vaak twijfel: wanneer is het de juiste tijd om euthanasie bij huisdieren te plegen?

euthanasie bij huisdieren

Wat is euthanasie?

Bij euthanasie wordt het leven van een huisdier door de dierenarts op een humane manier ten einde gebracht. Ook het bespoedigen van de dood valt hieronder. Euthanasie bij dieren mag niet zomaar gedaan worden. Enkel wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden of als het dier geen dierwaardig leven meer heeft, mag een dier geëuthanaseerd worden. De dierenarts stelt deze situatie vast, waarna de eigenaar van het dier de uiteindelijke beslissing maakt. Veel mensen gebruiken de term “in laten slapen”, wat hetzelfde is als euthanasie.

Wanneer kies je voor euthanasie bij huisdieren?

Als je ziet dat het minder gaat met je huisdier, wil je voorkomen dat hij of zij lijdt. Toch is het normaal dat er twijfel ontstaat. Want waar doe je goed aan? En wanneer is het moment om te kiezen voor euthanasie? Hoe merk je als eigenaar wanneer je huisdier pijn lijdt? Zaken als pijn, ernstige verwardheid, angst of een uitbehandelde ziekte waarbij het dier duidelijk lijdt kunnen de kwaliteit van leven benadelen en aanleiding zijn om euthanasie te overwegen. Euthanasie bij huisdieren is onomkeerbaar en moet dan ook altijd zeer goed overwogen worden.

Weet je niet zeker of je er goed aan doet om je huisdier te laten inslapen? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Samen beoordeel je de situatie en wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat er opties zijn waar je zelf niet aan had gedacht, waardoor euthanasie niet nodig blijkt, omdat de kwaliteit van leven van jouw huisdier erdoor verbetert.

Hoe gaat euthanasie bij een huisdier te werk?

De basis van elke euthanasie bij een huisdier is dat het dier er zo min mogelijk van merkt. Pijn en stress worden zo goed mogelijk voorkomen. Het dier krijgt eerst een prikje met narcose in de spier of in het bloedvat toegediend. Hierdoor valt het binnen enkele tot maximaal tien minuten in slaap. Soms duurt het iets langer en is een tweede injectie met narcose nodig. Terwijl de narcose inwerkt word je vaak even alleen gelaten met je trouwe maatje. Het is goed dat je nu bij je dier blijft. Jouw aanwezigheid werkt kalmerend op je dier. Maar ook voor jezelf is het fijn om nog even samen te zijn. Geef het aan als je graag wil dat de dierenarts er ook bij blijft.

Wanneer de injectie volledig werkt, is je dier in slaap gevallen en volledig buiten bewustzijn. De dierenarts zal nu een prikje geven met een zeer hoge dosis slaapmiddel. Je dier merkt hier niets meer van. De meeste dieren slapen rustig in. Soms worden spiertrillingen gezien of haalt het dier nog een keer diep adem: dit zijn reflexen van het lichaam waar je dier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. Het kan zijn dat je het niet prettig vindt om bij de tweede injectie aanwezig te zijn. Je kan bijvoorbeeld de ruimte even verlaten en later terugkomen. Vind je het niet fijn om je dier zo te zien liggen, dan kan je er ook voor kiezen om niet meer terug te komen, of om na de eerste injectie al afscheid te nemen.

Nadat je huisdier is ingeslapen, luistert de dierenarts naar het hart om te controleren of het dier is overleden. Neem nu rustig de tijd om afscheid te nemen van je maatje. Denk erover na of je nog een plukje haar af wil knippen, of nog een foto met je huisdier wilt maken.

Euthanasie in de dierenartsenpraktijk

Voor het plegen van euthanasie kan je een afspraak maken op de dierenartsenpraktijk. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, wordt eerst samen met de dierenarts de situatie beoordeeld en besproken of en wat de mogelijkheden nog zijn. Als er uiteindelijk besloten wordt om je dier in te laten slapen, hebben veel klinieken een aparte, stille ruimte waar je in alle rust afscheid kan nemen.

Huisdier thuis laten inslapen

Euthanasie kan ook thuis op afspraak plaatsvinden. Dit kan prettiger zijn voor jouw huisdier, bijvoorbeeld als hij erg ziek is, niet meer zo mobiel is, of gewoon erg gespannen of angstig is in de dierenartspraktijk. Het kan ook prettiger zijn voor jou om het laatste moment niet op de praktijk, maar thuis te beleven. Een nadeel van je huisdier thuis laten inslapen, is dat dit ingepland moet worden zodat er zeker een dierenarts beschikbaar is. In veel gevallen gaat het dier plotseling achteruit en is het plannen van een huisbezoek niet meer mogelijk.

Wat gebeurt er met het huisdier na de euthanasie?

Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden van je dier. Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden.

Het is mogelijk om je dier zelf naar het crematorium of de begraafplaats te brengen, of dat de dierenarts het vervoer voor je regelt. Je huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. Bij een groepscrematie wordt de as van je dier uitgestrooid op zee of een daartoe bestemd veldje. Bij individuele crematie krijg je de as op verzoek terug. Lees hier meer over het cremeren van je hond.

Je kan er ook voor kiezen om je huisdier na de euthanasie mee te nemen naar huis en zelf te begraven. Dit mag alleen als het je eigen tuin of grond is. Hiervoor moet genoeg ruimte zijn en het dier moet minimaal 75 centimeter diep liggen. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen voor als je je dier niet zelf kunt begraven. Vraag je dierenarts voor meer informatie over crematie of begraving.

Als je niet kiest voor een crematie of begraving, kan je het dier achterlaten bij de dierenarts. De praktijk zorgt er dan voor dat het dier, samen met andere overleden dieren, opgehaald wordt en naar een destructiebedrijf gaat.

Lees op de website van Dierenuitvaartzorg Nederland meer over de verschillende vormen van afscheid nemen van je huisdier.

Omgaan met het overlijden van je huisdier

Iedereen gaat op een andere manier om met verdriet en verlies. Na het overlijden van je huisdier kunnen jij of je familieleden veel verschillende emoties voelen, zoals ontkenning, ongeloof en schuldgevoel.

Het verlies van een huisdier is moeilijk en vaak voelen we ons daarna verdrietig en eenzaam. We hebben een verschrikkelijk moeilijke keuze moeten maken. Schuldgevoelens zijn dan heel normaal.

Veel gezondheidsproblemen leiden tot ongemak of pijn bij je huisdier, wat niet altijd zichtbaar is. Euthanasie is een teken van liefde waardoor je huisdier niet langer hoeft te lijden. Een dierenarts zal nooit een huisdier laten inslapen als hij of zij zelf niet achter deze beslissing staat.

Veelgestelde vragen over euthanasie bij huisdieren

Kan de dierenarts euthanasie weigeren?

Een dierenarts hoeft niet mee te werken aan euthanasie. Wanneer een dier nog een goede kwaliteit van leven heeft, kan de dierenarts euthanasie weigeren. Hij of zij dient dan wel met serieuze argumenten te komen.

Wat merkt een hond van euthanasie?

De meeste honden merken niets van euthanasie. Het dier zal eerst in een diepe slaap gebracht worden, waardoor het buiten bewustzijn raakt en dus niets meer hoort of voelt.

Hoe lang duurt het voordat een huisdier is ingeslapen?

Wanneer de eerste prik via een infuus of een bloedvat toegediend wordt, valt het dier vaak binnen een minuut in een diepe slaap. Wordt de injectie via een spier gegeven, dan duurt het wat langer; ongeveer drie tot twintig minuten. Hierna kan de tweede injectie gegeven worden. Deze werkt zeer snel. Binnen enkele minuten zal het dier overleden zijn.