Cryptorchidie bij de reu

Wanneer er bij een mannelijk dier één of twee testikels niet zijn ingedaald in het scrotum, spreken we van cryptorchidie. Dit wordt ook wel een binnenbal genoemd. De binnenbal bevindt zich meestal nog in het lieskaneel of in de buikholte. Vaak komt dit bij één testikel voor, soms betreft het beide testikels. We leggen hier uit wat de gevolgen zijn van cryptorchidie bij de reu.

Cryptorchidie of binnenbal bij de reu

Op het moment dat een pup geboren wordt liggen de teelballen ongeveer halverwege het lieskanaal. In de eerste levensweken van een pup dalen de testikels vanuit de lies in het scrotum. Dit is voelbaar in de balzak, je voelt dan duidelijk twee balletjes zitten. Wanneer het indalen op een leeftijd van zes maanden bij één of twee testikels nog steeds niet is gebeurd, zal dit ook niet meer gebeuren en spreken we van cryptorchidie.

Wanneer het indalen op een leeftijd van zes maanden bij één of twee testikels nog steeds niet is gebeurd, zal dit ook niet meer gebeuren en spreken we van cryptorchidie.

Oorzaken niet ingedaalde testikels

Het niet indalen van de testikels heeft vaak een erfelijke achtergrond. Het kan bij alle soorten honden voorkomen. Een binnenbal wordt vaker gezien bij sommige rassen zoals de Siberische husky en de old Shetland sheepdog. Ook bij dwergrassen zoals de yorkshireterriër en de mini poedel en bij kortsnuitige honden zoals de boxer en de Engelse buldog komt cryptorchidie vaker voor. Een fysieke aandoening die het indalen van de teelballen bemoeilijkt kan ook een oorzaak zijn.

Gevolgen niet ingedaalde teelbal

Een reu met één of twee niet ingedaalde testikels is verminderd vruchtbaar. Hoewel een cryptorche reu wel voor nakomelingen kan zorgen, wordt het afgeraden met hem te fokken vanwege de erfelijke factor. Bij de meeste reuen geeft een binnenbal verder geen klachten. Wel is er een groter risico op de ontwikkeling van een testikeltumor in de niet ingedaalde testikel. Een enkele keer treedt er een testikeltorsie op. Hierbij draait de zaadstreng rond zijn as, wat enorm pijnlijk is voor de hond. Soms produceert een binnenbal meer testosteron dan een normale bal, wat voor hyper seksueel gedrag kan zorgen.

Moet de binnenbal verwijderd worden?

Het is lastig aan de buitenkant te zien wanneer er zich in de binnenbal een tumor ontwikkelt. Hierdoor kan de tumor erg groot worden en uitzaaien, alvorens hij ontdekt wordt. Dit risico wordt weggenomen na een castratie, waarbij in ieder geval de niet ingedaalde testikel onder algehele narcose verwijderd moeten worden. De dierenarts spoort de binnenbal op en verwijdert deze uit het lieskanaal of de buik. Een andere optie om de binnenbal te monitoren is de testikel regelmatig met een echoapparaat te beoordelen. Vanwege de locatie van de testikel is dit niet bij elke hond mogelijk.

Vermoed je dat jouw hond een binnenbal heeft? Of wil je meer informatie over een cryptorche reu? Neem dan contact op met de dierenarts. Vind er hier een in de buurt.