Castratie hond

Het castreren van een reu betekent dat de dierenarts je hond onvruchtbaar maakt. Dit kan door middel van een operatie waarbij beide testikels chirurgisch verwijderd worden. Een operatie is onomkeerbaar. Ook kan er een chemische castratie gedaan worden. Deze behandeling is tijdelijk en vereist geen operatie. We vertellen waarom een castratie bij de hond nuttig kan zijn. Ook leggen we uit hoe het castreren van een hond in zijn werk gaat.

Castratie hond

Wat is castreren?

Het castreren van de hond is een ingreep waarbij de testikels (zaadballen) van de reu onder narcose verwijderd worden. De hond wordt hiermee blijvend onvruchtbaar gemaakt. Hierna verandert ook de hormoonspiegel. Door vermindering van het hormoon testosteron kunnen er gedragsveranderingen optreden, maar dit hoeft niet.

Verschil castratie en sterilisatie

Een teef kan ook gecastreerd worden. We noemen dit dan meestal een sterilisatie. Hierbij wordt de teef onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken en soms ook een deel van de baarmoeder. Omdat de eierstokken van de hond volledig verwijderd worden is het eigenlijk ook een castratie. Bij een sterilisatie worden enkel de eileiders of de zaadleiders onderbroken. We spreken echter meestal toch van sterilisatie bij de teef om verwarring met castratie bij de reu te voorkomen.

Waarom een reu laten castreren?

Er zijn verschillende redenen om je hond te laten castreren:

  • Medische redenen:
  • Ongewenst gedrag van de reu:
    • Hypersexueel of dominant gedrag zoals rijden op andere honden
    • Wanneer je reu steeds wegloopt als er loopse teven in de buurt zijn

Een castratie gebeurt altijd onder algehele narcose. Onze dierenartsen maken gebruik van de meest veilige en moderne narcose- en bewakingsapparatuur.

Symptomen van een reu met last van hormonen

Een loopse teef verspreidt geurtjes die voor reuen onweerstaanbaar zijn. Met als gevolg dat je reu het spoor van het teefje persé wil volgen.

Bij sommige reuen is deze drang erg hoog. Hij kan dan de volgende symptomen vertonen omdat hij last heeft van zijn mannelijke hormonen:

  • Veel onrust in huis, of tijdens de wandeling
  • Geen eetlust, gewichtsverlies
  • Piepen en janken, tot aan joelen toe
  • Niet meer willen spelen
  • Weglopen van huis

Dit gedrag kan enkele dagen tot weken aanhouden. Deze situatie is voor zowel het baasje als de hond zelf verre van prettig.

Wanneer laat je een hond castreren?

Wanneer je een reu kan laten castreren hangt van een aantal factoren af. Zo speelt het ras van je hond mee, zijn leeftijd, zijn gedrag en gezondheidstoestand. Vanaf de leeftijd van zes maanden kan een reu veilig gecastreerd worden. Echter, deze operatie is onomkeerbaar. Het gedrag van een jonge hond kan met zes maanden leeftijd nog erg veranderen. Je kunt daarom ook eerst kiezen voor een chemische castratie.

Overweeg je een castratie bij je reu, overleg dan met je dierenarts wat de beste leeftijd is voor jouw hond.

Hond castreren tot welke leeftijd

Tot welke leeftijd je een hond kunt laten castreren hangt af van zijn gezondheidstoestand. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn je hond op oudere leeftijd nog te laten castreren. Denk hierbij aan een testikeltumor, of bij prostaatproblemen. Met de huidige narcosemiddelen en technieken kan ook een senior hond veilig geopereerd worden. Houd er rekening mee dat een castratie op latere leeftijd soms geen veranderingen meer in het gedrag van de hond oplevert.

Hoe werkt het castreren van een hond?

Bij een castratie worden de gehele testikels onder narcose verwijderd via één kleine snede vlak voor het scrotum. De wond wordt gehecht door middel van onderhuidse hechtingen. Na de operatie slaapt je hond uit in de opname, waar hij goed in de gaten gehouden wordt. Een overnachting op de dierenkliniek is zelden nodig. De dierenarts zal pijnstillers voorschrijven voor de eerste dagen thuis.

Ook kan er een chemische castratie gedaan worden. Dit is een castratie die door middel van een hormoonimplantaat opgewekt wordt. Je dier hoeft hiervoor niet onder narcose. De hond is na een chemische castratie tijdelijk onvruchtbaar. De behandeling is dus niet definitief. Meestal werkt het implantaat ongeveer een half jaar. Een chemische castratie is een goede keuze als je twijfelt of een castratie de juiste keuze is.

Voordelen castratie

Naast dat een gecastreerde hond voortaan onvruchtbaar is, zijn er meer voordelen van castratie bij honden te noemen:

Gedrag

De kans op een gevecht met een andere hond neemt na castratie af. Dit komt doordat er minder door hormonen gedreven agressie optreedt. Ook markeert een gecastreerde hond minder. Als laatste heeft een gecastreerde hond minder de neiging om weg te lopen en achter loopse teven aan te gaan.

Tumoren

Uiteraard kan je dier na castratie geen testikeltumor meer ontwikkelen. Deze ziekte komt af en toe voor bij niet gecastreerde reuen. Ook neemt de kans op perianaalklier tumoren af.

Prostaat

Een castratie beschermt je hond tegen goedaardige prostaatvergroting.

Mogelijke nadelen van castratie bij je hond

Een castratie kan ook nadelen met zich meebrengen. Dit zijn enkele nadelen die kunnen voorkomen na castratie bij honden:

Gewicht

Een gecastreerde reu heeft de neiging sneller zwaarder te worden. Hier kan je tijdig op inspelen door je hond direct na de operatie een aangepaste hoeveelheid voeding, of light voeding te geven. Je dierenarts kan je hierover adviseren.

Gedrag

Een ander nadeel kan een verandering in het gedrag van de hond zijn. Na castratie kunnen bepaalde (ongewenste) gedragingen verergeren, zoals angstagressie. Om deze reden moet je altijd eerst overleggen met een dierenarts of gedragsdeskundige, als je denkt aan een castratie van je hond vanwege zijn gedrag.

Vacht

Bij een enkele hond kan er na castratie een verandering in de vachtstructuur optreden. Deze kan doffer en pluiziger worden.

Prostaat

Hoewel het weinig voor komt, hebben reuen na castratie iets meer kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Deze ziekte komt vaker voor bij bepaalde hondenrassen.

Andere tumoren

De ontwikkeling van bepaalde tumoren komen iets vaker voor bij gecastreerde reuen. Bijvoorbeeld anaalkliertumoren en bottumoren.

Mogelijke bijwerkingen castreren hond

Er worden weinig bijwerkingen gezien na het castreren van een hond. Tegen de pijn geeft de dierenarts enkele dagen pijnstilling mee naar huis. Kort na de operatie kan je dier verder nog wat suf of misselijk zijn. Misselijkheid kan je herkennen door veelvuldig smakken, kwijlen of braken. Deze klachten zijn meestal de volgende dag verdwenen.

Dit kun je zelf doen om het herstel te bespoedigen:

  • Geef je hond bij thuiskomst een warm plekje waar het rustig is en niet te licht. Andere huisgenootjes moeten je hond even met rust laten.
  • Is je hond misselijk, geef hem dan kleine beetjes te eten in plaats van een hele maaltijd ineens. Doe dit ook met zijn drinken. Het is normaal dat je hond op de avond na de operatie nog niet wil eten.
  • De eerste dagen na de operatie is de wond nog kwetsbaar. Houd je hond rustig en laat hem geen rare sprongen maken.
  • De meeste reuen willen graag aan de wond likken om hem schoon te maken. Om dit te voorkomen kan je een kraag of een shirt bij je hond om doen. Hoe minder je dier aan de wond likt, hoe mooier en sneller de wond geneest.
  • Laat je dier enkel aan de lijn uit tot aan de wondcontrole bij de dierenarts.
  • Na 10 tot 14 dagen mag je hond alles weer doen, ook zwemmen.

Heb je na het lezen van dit artikel meer vragen over castratie, stel ze gerust aan een van onze dierenartsen. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over castreren

Wat gebeurt er als je een hond castreert?

Bij een castratie van de hond worden de testikels chirurgisch verwijderd door de dierenarts. Hierna verandert zijn hormoonhuishouding en is hij onvruchtbaar.

Is het beter om je hond te laten castreren?

Wanneer je een reu en een teef in huis hebt, voorkomt een castratie dat de teef drachtig raakt. In sommige gevallen kan een castratie andere gezondheidsproblemen voorkomen. Ook bij gedragsproblemen kan een castratie helpen. Overleg met je dierenarts of castratie bij jouw hond nodig is.

Wat kost het castreren van een hond?

De precieze prijs van een castratie hangt af van het gewicht van de hond. Maar ook zijn gezondheidstoestand speelt mee. Neem contact op met een dierenarts in de buurt om te vragen wat een castratie van jouw hond kost.

Vanaf welke leeftijd kan je een hond laten castreren?

In principe kan je een reu vanaf zes maanden leeftijd laten castreren. Vaak is het beter om te wachten tot de hond wat ouder is.