Castratie bij je hond

Het castreren van een reu betekent dat de dierenarts je hond door middel van een operatie onvruchtbaar maakt. Bij deze operatie wordt een deel van de geslachtsorganen weggehaald. Je vraagt je misschien af of een castratie bij jouw hond wel nodig is. En zo ja, hoe ziet deze operatie eruit? Je vindt hier informatie over castratie bij je hond.

Castratie bij je hond

Wat is een castratie?

Bij een castratie worden de testikels van de reu onder narcose verwijderd. De hond wordt hiermee blijvend onvruchtbaar gemaakt. Er treedt hierna tevens een verandering in de hormoonspiegel op. Een teef kan ook gecastreerd worden. We noemen dit dan meestal een sterilisatie. Bij de reu is er ook een chemische castratie mogelijk. Dit is een castratie die door middel van een hormoonimplantaat opgewekt wordt. De reu is na een chemische castratie tijdelijk onvruchtbaar. Meestal werkt het implantaat ongeveer een half jaar.

Redenen om te castreren

Er zijn verschillende redenen om te overwegen je hond te laten castreren:

  • Het voorkomen van een dekking.
  • Een terugkerende voorhuidontsteking.
  • Het echte “reuengedrag” voorkomen. De geur van een loopse teef in de buurt kan je reu tot wanhoop drijven, waarbij hij zelfs van huis zal weglopen.
  • Dominantie en overmatig seksueel gedrag. Let op: deze gedragingen zijn niet meteen een reden om je hond te laten castreren. Het is niet gezegd dat dit helpt. Raadpleeg eerst een gedragsdeskundige om problemen met het gedrag op te lossen. Een chemische castratie kan een indicatie geven van het gedrag van je hond na castratie.
  • Een testikeltumor of de aanwezigheid van een binnenbal.

 

Mogelijke nadelen van castratie bij je hond

Een gecastreerde reu heeft de neiging sneller zwaarder te worden. Hier kan je tijdig op inspelen door je hond direct na de operatie een aangepaste hoeveelheid voeding, of light voeding te geven. Een ander nadeel kan de verandering in het gedrag zijn. Wanneer je hond gecastreerd is kunnen bepaalde (ongewenste) gedragingen verergeren zoals bijvoorbeeld angst. Om deze reden moet je altijd eerst overleggen met een dierenarts of gedragsdeskundige, als je denkt aan een castratie van je hond vanwege zijn gedrag. Bij een enkeling kan er een verandering in de vachtstructuur optreden na de castratie.

De operatie

Vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden kan een reu gecastreerd worden. Na een gezondheidscheck door de dierenarts zal hij onder algehele narcose gebracht worden. Via een snede in het scrotum worden de beide testikels verwijderd. Na de operatie is een reu nog korte tijd vruchtbaar omdat er nog zaadcellen in de zaadleiders aanwezig kunnen zijn.

Nazorg

Na de ingreep zal je hond nog even op de dierenkliniek moeten blijven om goed wakker te worden uit de narcose. De meeste honden herstellen snel na een castratie. Ze moeten nog een paar dagen rust houden totdat de wond goed dicht zit. Houd deze wond de dagen hierna nog in de gaten. Wanneer deze rood is of er komt veel wondvocht uit is het verstandig om een extra controle bij de dierenarts in te plannen.

Wil je een castratie bij je hond? Of zoek je meer informatie over castreren? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.