De ziekte van Weil

Eén van de ziektes waar je hond tegen gevaccineerd kan worden is de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt ook wel Leptospirose genoemd, omdat hij veroorzaakt wordt door de Leptospira-bacteriën. Het is een gevaarlijke aandoening die ook besmettelijk is voor de mens. We vertellen je hier wat de ziekte van Weil precies is.

Ziekte van Weil bij honden

Wanneer je hond veel zwemt is het extra oppassen geblazen voor de ziekte van Weil. Via de urine van besmette dieren zoals ratten komen de Leptospira-bacteriën in het water terecht en kunnen zo je hond besmetten. Naast besmetting via stilstaand water, kan de ziekte ook rechtstreeks via contact met de urine van een besmet dier opgelopen worden. Ook het besnuffelen van een vochtige bodem waar een besmet dier is geweest, geeft een risico op het krijgen van deze ziekte.

Kenmerken van de ziekte van Weil

Deze aandoening kan op verschillende manieren verlopen: heftig en snel maar ook milder en langzamer. De mildere vorm geeft ook mildere klachten.

We hebben de klassieke kenmerken van de ziekte van Weil op een rij gezet.

  • Geen eetlust
  • Veel drinken en veel plassen
  • Braken en diarree
  • Koorts, sloomheid
  • Stijve gewrichten, stijf lopen
  • Gele slijmvliezen (dit kan je in de oogrand of bij het tandvlees zien)
  • Andere verschijnselen die ontstaan door mogelijk aangetaste organen

Deze kenmerken worden bij meer aandoeningen gezien. Daarom is het raadzaam altijd een dierenarts te bezoeken wanneer je deze klachten bij je hond herkent.

 

Diagnose

Het vaststellen van Leptospirose bij de hond kan lastig zijn. Wanneer de ziekte mild verloopt en de verschijnselen vaag zijn, wordt de ziekte makkelijk over het hoofd gezien.

Een urineonderzoek is niet betrouwbaar; de bacterie wordt niet altijd teruggevonden in de urine terwijl deze dan wel aanwezig kan zijn. Een bloedtest op antilichamen tegen de Leptospira-bacteriën is wel betrouwbaar. Maar na een vaccinatie tegen de ziekte zijn deze antilichamen ook terug te vinden in het bloed. Daarom is soms een tweede bloedonderzoek nodig om te kijken of het aantal antilichamen stijgt of niet.

Behandeling

Honden kunnen, indien de diagnose tijdig gesteld wordt, volledig genezen van de ziekte van Weil. Vaak zijn de nieren en de lever van de hond aangetast en is een opname in de dierenkliniek noodzakelijk. De dierenarts zal tijdens deze opname antibiotica toedienen en eventueel een infuus aanleggen. Wanneer er niet tijdig behandeld wordt kan er blijvende lever- en nierschade optreden. In het ergste geval overlijdt de hond aan de ziekte van Weil. Bij de behandeling is voorzichtigheid geboden, omdat mensen ook besmet kunnen raken. Dit betekent dat de handen goed gewassen moeten worden na elk contact met de hond en dat de omgeving van de hond goed schoongehouden moet worden.

Wil je meer informatie over de ziekte van Weil? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.