E. cuniculi bij het konijn

De parasiet E. cuniculi kan verschillende infecties bij het konijn veroorzaken. Na een besmetting worden er verschillende symptomen gezien. Bijvoorbeeld een scheve kop of evenwichtsstoornissen. Sommige konijnen hebben geen last van de parasiet, terwijl andere dieren eraan overlijden.

E.cuniculi - scheve kop

Wat is E. cuniculi?

De E. cuniculi parasiet (voluit Encephalitizoon cuniculi) is zo klein dat je deze niet met het blote oog kan zien. Eenmaal besmet wordt de parasiet opgenomen in het lichaam. Hij leeft verder in de lichaamscellen van het dier. Hier merkt het niets van. Zoals veel parasieten heeft het een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen, in dit geval het konijn.

Wanneer het besmette konijn stress ervaart, of wanneer de algemene weerstand daalt, worden de parasieten actief. Ze gaan zich vermeerderen waardoor er ergens in het lichaam een ontstekingsreactie ontstaat. Hierbij is er een voorkeur voor het zenuwweefsel. Waar de ontsteking uiteindelijk ontstaat is te zien aan de symptomen die het konijn ontwikkelt. Als dit een orgaan is, zoals de lever, nieren of het hart, is dit een levensbedreigende situatie en kan het konijn sterven.

Hoe kan mijn konijn een besmetting oplopen?

E. cuniculi vormt sporen die via de urine van het konijn in de omgeving terecht komen. Door contact of inademen van deze sporen raken andere konijnen besmet. Jonge konijntjes krijgen het in de baarmoeder al. In principe is E. cuniculi ook overdraagbaar op mensen en andere dieren, maar dit gebeurt niet vaak. Een enkeling met een verminderde afweer heeft hier klachten van.

Symptomen

Vaak worden hersenproblemen gezien in de vorm van een gedraaide of scheve kop en tollen rond de as. Maar ook slappe of verlamde achterpoten, trillende ogenbollen, urine-incontinentie, nierproblemen (veel drinken en veel plassen), vermageren, krampen en epileptische aanvallen komen voor.

Een scheve kop of tollen rond de as is een veelvoorkomend verschijnsel bij een besmetting met E. cuniculi. Bezoek altijd direct een dierenarts wanneer je deze symptomen bij je konijn ziet.

E. cuniculi – Diagnose en behandeling

Het is lastig deze parasiet bij het konijn te ontdekken. Bij een bloedonderzoek kunnen er antilichamen gevonden worden, maar dit betekent niet dat de parasiet nog aanwezig is. Het kan dan ook om een oude besmetting gaan. In een acuut geval zijn er soms nog geen antilichamen in het bloed te vinden. En in de urine worden maar af en toe sporen uitgescheiden, waardoor ook dit onderzoek niet betrouwbaar is. Daarom zal de dierenarts eerst ander ziektes zo veel mogelijk uitsluiten om de diagnose goed te kunnen stellen. Wanneer er symptomen gezien worden is het belangrijk dat er zo snel mogelijk gestart wordt met medicijnen. Deze remmen de toename van de parasiet en gaan de ontstekingsreactie tegen. Is het dier erg verzwakt zal er een infuus en bijvoeding toegediend worden. Hiervoor is een opname in de dierenkliniek nodig.
Scheve kop

Prognose

Hoe de prognose is van een konijn met E. cuniculi hangt af van de algemene gezondheid en de leeftijd van het dier. Wanneer er snel een behandeling ingezet wordt is de kans op volledig herstel het grootste. Toont het konijn na een week behandelen geen enkele verbetering dan is de kans op herstel erg klein.

Heeft jouw konijn symptomen die op E. cuniculi kunnen wijzen? Raadpleeg dan je dierenarts! Vind er hier een bij je in de buurt.