Een hotspot bij honden

Door veelvuldig krabben op dezelfde plek kan je hond binnen korte tijd een hotspot ontwikkelen. Een hotspot is een natte, jeukende, ontstoken rode plek op de huid.

Door veelvuldig likken en krabben breidt deze plek zich snel uit. Het is het een vervelende, pijnlijke aandoening die niet vanzelf over gaat. Daarom is het belangrijk de kwaal snel te laten behandelen door een dierenarts.

Hotspot bij honden

Hoe ontstaat een hotspot?

Doordat de huid van de hond geïrriteerd raakt ontstaat er jeuk. De hond gaat veelvuldig op de geïrriteerde plek krabben waardoor de huid beschadigt en gaat ontsteken. Dit kan, zeker bij warme weer, in een paar uur ontstaan. Een hotspot kan zich op elk deel van het lichaam bevinden.

Hotspot

Een hotspot voorkomen

Om een hotspot te voorkomen is het belangrijk uit te zoeken waardoor de irritatie van de huid ontstaat. Er zijn verschillende oorzaken te vinden:

 

Behandeling

De behandeling bij de dierenarts bestaat uit de volgende stappen:

  • De haren rondom de ontstoken plek worden voorzichtig geknipt of geschoren.
  • Hierna wordt de plek schoongemaakt en ontsmet. Soms volstaat een behandeling met een hondenshampoo, in andere gevallen wordt er een verzachtende en genezende spray of zalf gebruikt.
  • In ernstige gevallen, waarbij de hond ook koorts heeft, kan een jeuk remmende injectie gegeven worden. Soms, wanneer de ontsteking zeer diep zit, wordt er een antibiotica voorgeschreven.
  • Het is erg belangrijk dat je hond niet krabt of likt aan de ontstoken plek, daarom kan er tijdelijk een kraag of petshirt gebruikt worden. Ook zal de oorzaak van de hotspot opgespoord en aangepakt moeten worden om het ontstaan van een nieuwe ontsteking te voorkomen.

Heb je een hotspot bij je hond ontdekt? Of wil je meer informatie hierover? Raadpleeg dan je dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.