Aanhoudende jeuk
De klachten die bij atopie horen lijken erg op klachten van andere huidproblemen bij honden en katten, zoals een vlooienallergie. Laat je dier met jeuk altijd door een van onze dierenartsen onderzoeken. Aanhoudende jeuk komt altijd ergens vandaan!
Het ontstaan van atopie
Atopie komt voor bij honden en katten met een gevoelige huid en heeft vaak een erfelijke oorsprong. Het ontwikkelt zich tussen het eerste en derde levensjaar, soms komt het later tot uiting. Wanneer het dier in contact komt met de betreffende stof (het allergeen), kan het afweersysteem hierop reageren. Hoe vaker contact met het allergeen, hoe heviger de reactie kan worden. We zien atopie vaker bij de hond dan bij de kat. Ook bij bepaalde hondenrassen wordt atopie vaker gezien, zoals bij terriërs, retrievers, boxers, herders en setters.
Symptomen
Jeuk is het belangrijkste kenmerk van atopie. Je dier krabt en bijt zichzelf waardoor de huid rood, kaal, verdikt en ontstoken raakt. Dit noemen we atopische dermatitis. Honden hebben vooral last in de oksels, liezen, tussen de tenen en op de kop. Katten jeuken voornamelijk op de kop en aan de pootjes. De klachten verergeren meestal doordat de huidbarrière steeds slechter wordt. Atopie is niet te genezen. Wel kan de dierenarts een behandelplan opstellen om de klachten van je hond of kat weg te nemen.
Hoe weet ik of mijn dier atopie heeft?
Het is niet eenvoudig om vast te stellen dat je hond of kat atopie heeft. Eerst worden een voedselallergie en vlooienallergie uitgesloten. Wanneer de aard van de klachten passen bij atopie, kan de diagnose gesteld worden. Hierna wordt er door middel van een huidtest en/of bloedonderzoek vastgesteld welke omgevingsallergenen de huidproblemen uitlokken. Wanneer je dit weet kan er een behandelplan opgesteld worden. Soms is een microscopisch onderzoek van de huid nodig, om te controleren of er gisten of bacteriën meespelen in het probleem.
Hooikoorts
Een allergie voor pollen noemen we hooikoorts. Dit is een atopische aandoening waarbij het immuunsysteem van je hond of kat overdreven reageert op stuifmeel (pollen) in de lucht. De klachten bestaan voornamelijk uit jeuk en kunnen van het voorjaar tot en met het najaar gezien worden. Honden hebben iets vaker last van hooikoorts dan katten.
Atopie behandelen
Vaak is er niet één oplossing voor het behandelen van de gevolgen van een atopie. Het beste zou zijn om het dier niet meer in aanraking te laten komen met het allergeen. Maar hoe zorg je dat je hond of kat niet in aanraking komt met bijvoorbeeld stuifmeel of huisstofmijt? In de praktijk is dit vaak niet uit te voeren. De volgende oplossingen kan onze dierenarts inzetten:
- Hyposensibilisatie (of desensibilisatie). Na de allergietest wordt er een specifieke behandelingsvloeistof gemaakt waarin de allergenen van jouw dier zitten. Deze vloeistof wordt volgens een schema toegediend, waardoor je dier langzaam went aan de stoffen waar hij overgevoelig op reageert. Het is een levenslange therapie waar veel dieren, zo’n 70%, baat bij hebben.
- Het toedienen van medicijnen. Dit zijn middelen die de jeuk remmen en ontstekingen tegengaan.
- Gebruik van huidondersteunende middelen. Er zijn voedingssupplementen, diëten en huidverzorgingsproducten die de huidbarrière versterken. Hierdoor nemen de klachten af waardoor het toedienen van medicatie vaak niet meer nodig is.
- Wanneer er een overgroei is van gisten of bacteriën aanwezig zijn in de huid, moet deze bestreden worden om de huid te kunnen laten herstellen.
Het behandelplan wordt op maat gemaakt, wat betekent dat het voor elk dier een ander plan is. Met het veranderen van de klachten zal het steeds aangepast worden. Een regelmatige controle bij de dierenarts is dan ook aan te raden.
Vermoed je atopie bij jouw hond of kat? Raadpleeg dan een van onze dierenartsen! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.