Euthanasie: afscheid nemen van je huisdier 

Als huisdiereigenaar willen we graag dat onze trouwe vrienden zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Helaas leven dieren niet zo lang als mensen en zal er een tijd komen dat we afscheid moeten nemen van onze huisdieren. Om ervoor te zorgen dat je hond, kat, konijn of vogel niet lang lijdt, kan het verstandig zijn om je dier in te laten slapen. Hierbij ontstaat vaak twijfel: wanneer is het de juiste tijd om je huisdier uit zijn lijden te verlossen?

Afscheid nemen van je kat - Euthanasie in de dierenartspraktijk

Weet je niet zeker of je er goed aan doet om je huisdier te laten inslapen? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Samen beoordeel je de situatie en wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat er opties zijn waar je zelf niet aan had gedacht, waardoor euthanasie niet nodig blijkt, omdat de kwaliteit van leven van jouw huisdier erdoor verbetert.

 

Wanneer kies je voor euthanasie?

Als je ziet dat het minder gaat met je huisdier wil je voorkomen dat hij of zij lijdt. Toch is het normaal dat er twijfel ontstaat. Want waar doe je goed aan? En wanneer is het moment om te kiezen voor euthanasie? Hoe merk je als eigenaar wanneer je huisdier pijn lijdt? Zaken als misselijkheid, verwardheid of angst kunnen de kwaliteit van leven benadelen en aanleiding zijn om euthanasie te overwegen. Als je twijfelt over euthanasie bij je huisdier, kan je altijd een afspraak maken bij je dierenarts om de situatie te beoordelen en andere mogelijkheden te bespreken.

Euthanasie in de dierenartsenpraktijk

Voor het plegen van euthanasie kan je een afspraak maken op de dierenartsenpraktijk. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, wordt eerst samen met de dierenarts de situatie beoordeeld en besproken of en wat de mogelijkheden nog zijn. Als er uiteindelijk besloten wordt om je dier in te laten slapen heeft de dierenkliniek een aparte, stille ruimte waar je in alle rust afscheid kan nemen.

Euthanasie bij je thuis

Euthanasie kan ook thuis op afspraak plaatsvinden. Dit kan prettiger zijn voor jouw huisdier, bijvoorbeeld als hij erg ziek is, niet meer zo mobiel is, of gewoon erg gespannen of angstig is in de dierenartspraktijk. Het kan ook prettiger zijn voor jou om het laatste moment niet op de praktijk, maar thuis te beleven. Een nadeel van euthanasie thuis is dat dit ingepland moet worden zodat er zeker een dierenarts beschikbaar is. In veel gevallen gaat het dier plots achteruit en is het plannen van een huisbezoek niet meer mogelijk.

Hoe werkt euthanasie?

Eerst geeft de dierenarts eerst een prikje dat vergelijkbaar is met narcose. Het duurt vijf tot tien minuten voordat je huisdier in slaap is gevallen. Vaak wordt je eventjes alleen gelaten terwijl de narcose inwerkt. Voor je dier is het erg fijn dat je hierbij bent, de aanwezigheid van het baasje werkt meestal kalmerend. Als je het fijner vindt dat de dierenarts er bij blijft totdat het dier slaapt, dan kan je dat aangeven.

Als je huisdier in slaap is gevallen, is het tijd voor de laatste injectie. Door de narcose merkt je dier hier niets meer van. De meeste dieren slapen rustig in. Soms worden spiertrillingen gezien of haalt het dier nog een keer diep adem: dit zijn reflexen van het lichaam waar je dier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. Het kan zijn dat je het niet prettig vindt om bij de tweede injectie aanwezig te zijn. Je kan altijd de ruimte even verlaten en later terugkomen.

Nadat je huisdier is ingeslapen, luistert de dierenarts naar het hart om te controleren of het dier is overleden. Neem nu rustig de tijd om afscheid te nemen van je maatje. Denk erover na of je nog een plukje haar af wil knippen, of nog een foto met je huisdier wilt maken.

Afscheid nemen van je hond - Euthanasie bij jou thuis

Wat gebeurt er na overlijden?

Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden van je dier. Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden.

Het is mogelijk om je dier zelf naar het crematorium of de begraafplaats te brengen, of dat de dierenarts het vervoer voor je regelt. Je huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. Bij een groepscrematie wordt de as van je dier uitgestrooid op zee of een daartoe bestemd veldje. Bij individuele crematie krijg je de as op verzoek terug.

Je kan er ook voor kiezen om je dier mee te nemen naar huis en zelf te begraven. Het verschilt per gemeente of je huisdieren tot een bepaalde grootte in je eigen tuin mag begraven. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen voor als jouw dier niet in je eigen gemeente begraven mag worden. Vraag je dierenarts voor meer informatie over crematie of begraving.

Als je niet kiest voor een crematie of begraving, kan je het dier achterlaten bij de dierenarts. De praktijk zorgt er dan voor dat het dier, samen met andere overleden dieren, opgehaald wordt.

Het is vaak mogelijk om een plukje haar, as of een pootafdruk van je overleden huisdier te krijgen. Wil je een aandenken aan je huisdier? Vraag je dierenarts om de mogelijkheden.

 

Omgaan met het overlijden van je huisdier

Iedereen gaat op een andere manier om met verdriet en verlies. Na het overlijden van je huisdier, kunnen jij of je familieleden veel verschillende emoties voelen, zoals ontkenning, ongeloof en schuldgevoel.

Het verlies van een huisdier is moeilijk en vaak voelen we ons daarna verdrietig en eenzaam. We hebben een verschrikkelijk moeilijke keuze moeten maken. Schuldgevoelens zijn dan heel normaal. Veel gezondheidsproblemen leiden tot ongemak of pijn bij je huisdier wat niet altijd zichtbaar is. Euthanasie is een teken van liefde waardoor je huisdier niet langer hoeft te lijden.

Je hond uitschrijven

Bij het inslapen van een hond krijg je een overlijdensverklaring mee. Hiermee kan je je hond laten uitschrijven bij de gemeente. Dit is belangrijk wanneer je hondenbelasting betaalt.

Is jouw huisdier gechipt en geregistreerd? Vergeet hem of haar dan niet uit te schrijven bij de databank. Honden die na 1 april 2013 zijn geboren, of na die datum zijn geïmporteerd, vallen onder een regeling waardoor ze geregistreerd moeten staan bij een erkende datumbank en na overlijden binnen 14 dagen moeten worden uitgeschreven.

Mocht je vragen hebben over euthanasie bij huisdieren, neem dan contact op met een van onze dierenartsen. Vind er hier een bij jou in de buurt.