Gebitsproblemen bij konijnen

Je konijn eet langzaam, knoeit met zijn eten of heeft een natte kin. Dit zijn enkele kenmerken van gebitsproblemen bij konijnen. De tanden en kiezen van konijnen zijn erg kwetsbaar. Problemen hieraan kunnen dan ook snel ontstaan. We vertellen je in dit artikel welke problemen met het gebit van konijnen er zijn en wat eraan te doen is.

Gebitsproblemen bij konijnen

Een gezond gebit is voor een konijn van levensbelang. Na een paar uur niet eten kan hij al behoorlijk verzwakt raken. Het is dus belangrijk dat jouw kleine knabbelaar goed kan blijven eten. Verdiep je daarom eens in het (normale) gebit van je konijn met dit artikel.

Kenmerken van gebitsproblemen bij konijnen

Het is belangrijk dat je gebitsproblemen tijdig opmerkt. Dit is vaak niet eenvoudig. Een konijn laat zich niet gemakkelijk in het bekje kijken, je bent dus afhankelijk van zijn gedrag en uiterlijke kenmerken.

Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van problemen met de tanden en kiezen bij konijnen:

  • Weinig en moeizaam eten. Sommige (harde) voeding laten liggen. Bladvoeding niet kunnen opeten.
  • Vacht niet meer verzorgen.
  • Kwijlen, te herkennen aan een natte kin.
  • Tranend oog of vieze neus.
  • Een bult onder het oog of op de kaak of wang.
  • Dunne ontlasting.
  • Verlies van gewicht.
  • Pijn aan het gebit. Dit is bijvoorbeeld te herkennen aan dichtgeknepen ogen, minder actief en humeurig gedrag.

Heeft je konijn problemen met het gebit, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Deze problemen gaan namelijk niet vanzelf over en kunnen je konijn in levensgevaar brengen.

Pijn herkennen

Konijnen zijn prooidieren en zullen niet snel laten zien dat het niet goed met ze gaat. Het kan dus lastig zijn tijdig de pijn aan het gebit te ontdekken. Observeer je konijn dagelijks zodat je weet wat normaal gedrag en een normale houding is en wat niet.

 

Twijfel je? Laat je dier dan onderzoeken door een dierenarts. Een konijn wat lang met pijn rondloopt gaat in conditie snel achteruit.

Oorzaken van gebitsproblemen bij konijnen

Hoe komt je konijn eigenlijk aan gebitsproblemen? De tanden en kiezen van een konijn groeien twee millimeter per week, hun leven lang. Ze hebben de dagelijkse slijtage dus nodig zodat de tanden en kiezen niet te lang worden. Wanneer er iets mis is met de slijtage ontstaan er problemen.

Het niet of verkeerd afslijten kan vele oorzaken hebben. We noemen de meest voorkomende:

  • Aangeboren afwijkingen. Wanneer de tanden en kiezen iets scheef op elkaar staan slijten ze niet gelijkmatig af, maar groeien ze deels door. Hierdoor ontstaan haken op de kiezen of te lange voortanden. Deze aandoening is vaak erfelijk.
  • Tijdelijk ongelijkmatig afslijten. Wanneer een konijn tijdelijk anders of minder kauwt, bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte, slijten de tanden en kiezen niet gelijkmatig af.
  • Verkeerde voeding. De hoofdmaaltijd van konijnen bestaat uit hooi. Dit ruwvoer zorgt ervoor dat de tanden en kiezen voldoende malen en zo afslijten. Een konijn wat te veel krachtvoer krijgt wordt dus niet alleen te dik, maar kan ook problemen met de tanden en kiezen ontwikkelen. Te weinig calcium in de voeding kan ook voor afwijkingen aan het gebit zorgen. Lees hier alles over gezonde voeding voor konijnen.

Gevolgen van ongelijkmatig afslijten tanden en kiezen

Doordat de tanden en kiezen niet goed afslijten, worden deze gebitsproblemen bij konijnen regelmatig gezien:

Haken op de kiezen

De haken die door het ongelijkmatig afslijten op de kiezen ontstaan zullen niet vanzelf weer verdwijnen. Deze moeten altijd door een dierenarts verwijderd worden. Dit gebeurt met speciale, fijne apparatuur zodat het gebit niet verder beschadigt. Meestal wordt het konijn hiervoor onder narcose gebracht.
Wanneer er sprake is van tijdelijk ongelijkmatig afslijten door bijvoorbeeld ziekte, kan het konijn hierna vaak weer volledig zelf eten. In alle andere gevallen zal er vaker een gebitsbehandeling nodig zijn om de haken op de kiezen te verwijderen. Op deze manier kan het konijn zonder pijn en weer normaal eten.

Te lange voortanden (‘olifantstanden’)

Voortanden die niet goed op elkaar aansluiten zullen niet afslijten en dus doorgroeien. Je ziet ze uit het bekje steken of ze krullen naar binnen. Hierdoor worden ze ook wel olifantstanden genoemd. Het konijn kan niets meer afknabbelen en de lange tanden prikken uiteindelijk in de neus of in het gehemelte. Doordat de onder- en bovenkaak niet goed meer op elkaar passen kunnen er ook haken op de kiezen ontstaan. De dierenarts zal te lange voortanden terug inkorten door ze af te slijpen. Ook dit dient zeer voorzichtig en precies te gebeuren. Bij sommige konijnen lukt dit zonder narcose. Aangezien de tanden altijd door groeien moet het slijpen na vier tot zes weken opnieuw gedaan worden. Groeien de tanden keer op keer scheef terug kunnen de tanden eventueel met wortel en al verwijderd worden. Dit is in sommige gevallen de beste oplossing.

 

Konijn olifantstanden
Olifantstanden bij een konijn

Abcessen

Een abces is een holte gevuld met bacteriën en pus. Het kan ontstaan door haken op de kiezen die in het wangslijmvlies prikken, door een tekort aan calcium, of door loszittende of gespleten tanden en kiezen. Abcessen zijn vaak lastig te ontdekken. Soms is een bult aan de kaak of op de wang voelbaar. Een abces is pijnlijk waardoor eten zeer zal doen. Ook traanogen kunnen wijzen op een abces in de kaak. De dierenarts kan een abces bij het konijnen onder narcose openen en spoelen. Hiervoor moet het dier wel in een redelijke conditie zijn. Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen, zodat voorkomen wordt dat de kwaal terugkomt. Met een röntgenfoto kan de stand van de tanden en kiezen, inclusief de wortels goed bekeken worden.

Konijnen zijn kwetsbare dieren. Vermoed je dat je konijn problemen met het gebit heeft? Wacht dan niet af maar raadpleeg direct een dierenarts. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.