Tanden van een konijn

Wanneer je een konijn hebt is de kans klein dat je in zijn bekje kan kijken. Konijnen laten niet graag hun tanden en kiezen zien. Probeer dit dan ook niet want het bezorgt ze stress.

Toch is het goed wat meer te weten over de tanden van je konijn. Wat is een normaal gebit en wat is afwijkend? En wanneer moet je de dierenarts bellen? We vertellen het je hier.

tanden van een konijn

Normaal gebit

De melktanden van een konijn wisselen rond de geboorte. Hier merk je weinig van. Een konijn heeft 4 snijtanden, 2 stifttanden en 22 kiezen. De tanden en kiezen groeien een leven lang door. Dat betekent dat ze dagelijks genoeg en gelijkmatig tegen elkaar afgesleten moeten worden omdat ze anders te lang worden. Konijnen regelen dit zelf door het eten van voldoende ruwvoer zoals hooi. Ze malen het ruwvoer in hun bek door het maken van een horizontale beweging met de kaken. Deze beweging van kaken en kiezen is dus essentieel voor de slijtage van het gebit. Er wordt wel eens een knaagsteen geadviseerd om het gebit te helpen met de slijtage, maar dit klopt niet! Een knaagsteen is juist gevaarlijk omdat je konijn hier een blaassteen van kan krijgen.

Stifttanden

Gek genoeg behoren konijnen niet tot de knaagdieren, maar tot de haasachtigen. Dit betekent niet dat ze niet knagen, integendeel! Konijnen zijn uitstekende knagers. Het verschil tussen deze twee is dat een haasachtige stifttanden heeft en een knaagdier niet. Deze stifttanden staan achter de twee bovenste snijtanden en zorgen ervoor dat de snijtanden in de onderkaak af kunnen slijten.

Konijnentanden- en kiezen zijn ontzettend sterk. Ongeveer 2/3 van de gehele tand is wortel. Zonlicht helpt hen sterk te houden; het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat draagt bij aan sterke kaakbotten, tanden en kiezen.

Wat voer ik mijn konijn?

Een geschikt dieet is voor konijnen erg belangrijk om het gebit gezond te houden. Dit betekent voldoende ruwvoer en niet te veel lekkernijen. Hooi is ruwvoer en kan je je konijnen onbeperkt geven. Maar ook vers gras is gezond, mits je konijnen dit zelf kunnen grazen. Geef geen afgesneden gras, dit kan beschimmeld zijn. Lees hier alles over gezonde voeding voor je konijnen.

Gebitsproblemen

Er komen diverse problemen aan de tanden van het konijn voor. Gebitsproblemen zijn altijd een reden om naar de dierenarts te gaan, want ze gaan nooit vanzelf over en ze kunnen je konijn in levensgevaar brengen. Problemen aan het gebit kunnen aangeboren zijn maar ontstaan ook door trauma na bijvoorbeeld een val, of na een periode van minder eten door ziekte.

Dit zijn de meest voorkomende problemen aan het gebit:

Haken op de kiezen
Wanneer de kiezen niet goed op elkaar staan en ongelijkmatig afslijten kunnen er haken op ontstaan. Deze haken prikken in het wangslijmvlies en zijn erg pijnlijk.

Te lange boven- en ondertanden
Als de boven- en ondertanden scheef op elkaar staan, slijten deze verkeerd of zelfs helemaal niet op elkaar af. Je ziet dan dat ze gaan omkrullen en uit het bekje steken. Dit worden ook wel olifantstanden genoemd.

Abcessen in de bek
Een abces kan meerdere oorzaken hebben, het hebben van haken op de kiezen is er één van. Soms is er een bult te zien ergens op de kaak of onder het oog of is een oog vies. Soms zie je een abces aan de buitenkant niet eens.

Dit zijn de meest geziene klachten bij gebitsproblemen bij je konijn:

  • Moeizaam/langzaam eten
  • Speekselen (te herkennen aan een natte kin)
  • Traanoog
  • Eten knoeien
  • Last van het maagdarmkanaal (diarree of juist verstopping)
  • Vermageren
  • Volledig stoppen met eten

 

Wacht niet af tot je konijn volledig stopt met eten! Het is erg moeilijk een konijn wat niet meer wil eten weer op gang te krijgen. Bovendien is je konijn dan al erg verzwakt en zal het minder snel, of misschien helemaal niet meer herstellen. Lees hier alles over gebitsproblemen bij je konijn.

Behandeling van gebitsproblemen

Gebitsproblemen moeten altijd door een dierenarts behandeld worden.

Snijtanden

Te lange snijtanden kunnen korter geslepen worden. Dit moet regelmatig herhaald worden, omdat deze tanden blijven groeien. Soms wordt ervoor gekozen de snijtanden volledig te trekken, zodat ze niet meer terug groeien.

Kiezen

Haken op de kiezen kunnen ook geslepen worden. Net als voor snijtanden geldt dat deze behandeling meestal herhaald zal moeten worden.

Abces

Wanneer je konijn een abces heeft zal deze eerst gelokaliseerd moeten worden. Hierna wordt het abces opengemaakt en gespoeld. Soms kan een abces volledig chirurgisch verwijderd worden. Ook is het belangrijk dat de oorzaak van het abces weggenomen wordt, om herhaling te voorkomen.

Wil je meer informatie over de tanden van je konijn? Of verdenk je je konijn van gebitsproblemen? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.