Gescheurde nagel bij je hond

Je bent lekker aan het wandelen of spelen met je hond en plots loopt hij mank en jankt! Natuurlijk schrik je, zeker als je ook nog bloeddruppels op de grond ziet.

Dit is wat een gescheurde nagel kan veroorzaken. Het is een onschuldige kwaal, maar doet ontzettend zeer.

gescheurde nagel hond

Symptomen van een (af)gescheurde nagel bij je hond

Een of meerdere van deze symptomen kunnen op een ingescheurde of afgescheurde nagel wijzen:

  • Plots hevig piepen of janken
  • Mank lopen, of lopen met één poot opgetild
  • Bloeddruppels op de grond waar je hond heeft gelopen
  • Overmatig likken aan een teen

De doorbloeding van de nagels van een hond is erg goed. Bij een klein scheurtje kunnen nagels dus al flink gaan bloeden. Wanneer de nagel is ingescheurd, prikt het losse deel in het levende deel van de nagel wat erg pijnlijk is.

Oorzaken

Een te lange nagel kan gemakkelijk ergens achter blijven hangen en op die manier scheuren. De meeste honden slijten zelf hun nagels voldoende af. Honden die weinig lopen, of weinig op harde grond lopen hebben sneller te lange nagels. Maar ook honden met een afwijkende stand van de poten en oudere honden kunnen hier last van hebben. Sommige nagels zijn van zichzelf broos en zullen daardoor sneller scheuren. Dit kan komen door een tekort aan biotine. Soms is er ook geen reden te vinden.

Wat kan je zelf doen?

Als je ontdekt dat er een nagel van je hond ingescheurd is, kan je het afgescheurde deel proberen te verwijderen. De nagel los aan de teen laten zitten is niet verstandig. Het afgescheurde deel zal met het lopen telkens opnieuw in het levende deel van de nagel prikken en dit doet erg zeer. Ook is de kans dat de nagel blijft bloeden groter. Meestal is de kwaal zo pijnlijk dat je de nagel door een dierenarts moet laten behandelen.

Is de nagel volledig eraf gescheurd, dan kan je zorgen dat het bloeden stopt met het aanleggen van een simpel drukverbandje om de poot. Na een kwartier moet het bloeden gestopt zijn. Let in de komende dagen op dat de teen niet gaat ontsteken. Ook moet de pijn langzaam weg trekken. De nagel zal vanzelf terug groeien.

Stopt het bloeden niet? Of blijft je hond mank lopen? Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.