Grasaar bij een hond

In hoog, bloeiend gras zitten grasaren. Deze zaden van het gras kunnen in de vacht van je hond blijven hangen en zo nare ontstekingen in de huid veroorzaken. Je kunt een grasaar bij je hond vaak niet zien. Pas als het mis gaat wordt de vervelende kruiper ontdekt. Een behandeling door de dierenarts is dan noodzakelijk.

Grasaar bij hond

Wat is een grasaar?

Wat is een grasaar eigenlijk precies? Een grasaar is een pluim die aan het einde van hoog gras groeit. De pluim bestaat uit zaadjes die elk enkele kleine, stugge haartjes hebben. Doordat deze haartjes allemaal één richting in wijzen, werken ze als weerhaken. Wanneer je hond door het hoge gras loopt, kan er een stukje van de grasaar afbreken en in de vacht blijven hangen. Door de weerhaakjes kan de grasaar maar één richting in kruipen, dat is de richting van de huid van je hond. Grasaren worden daarom ook wel kruipers genoemd.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?

Naast weerhaken hebben de kruipers ook een scherpe punt. Wanneer de punt de huid van je hond bereikt, boort deze zich door de huid heen. Er ontstaat dan een wondje. Doordat de grasaar niet terug kan dringt deze steeds dieper de huid in. Dit is waarom grasaren gevaarlijk zijn voor je hond. Het lichaam reageert op de indringer met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een rode, dikke en pijnlijke plek die soms gepaard gaat met koorts. Grasaren richten veel schade aan en zijn soms moeilijk te ontdekken. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je dierenarts.

Wat is de bloeitijd van grasaren?

Wanneer gras niet gemaaid wordt groeit er aan elke top een trosje zaden: de grasaren. Je vindt deze grasaren vooral in wild gras, in tuinen, op velden en in bermen waar niet gemaaid wordt. De bloeitijd van de grasaar is van juni tot en met augustus. Dit is de tijd waarin de grasaar gevaarlijk kan zijn voor honden. Hierna drogen ze op en vallen ze uiteen in losse zaden. Soms blijven er grasaren in het gras achter die ook in de herfst nog voor problemen kunnen zorgen.

Hoe herken je symptomen van een grasaar bij honden?

De klachten van een grasaar bij je hond treden meestal acuut op. Symptomen kunnen zeer uiteenlopen. Afhankelijk van waar de grasaar in de huid van de hond is gekropen, zijn de volgende symptomen zichtbaar:

  • In het oor: (hevig) kopschudden, krabben aan het oor en piepen.
  • Met name honden met middellang en lang vacht bij de oren lopen risico om een grasaar in het oor te krijgen.
  • In de keel: hoesten, kokhalzen.
  • In het oog: knijpen met een oog, roodheid, oogontsteking.
  • In de neus: hevig proesten en niezen.
  • In de poot of tussen de tenen: mank lopen, bijten en likken tussen de tenen.
  • In de huid: een rode verdikking of abces, pijn, veelvuldig likken.

Heeft je hond een van deze symptomen, of vermoed je dat je hond last heeft van een grasaar? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een grasaar komt niet vanzelf naar buiten en kan permanente schade aanrichten.

Gevolgen grasaar in de poot van je hond

Tussen de tenen of in de poot van de hond wordt met regelmaat een ingegroeide grasaar gevonden. Dit komt doordat er tijdens het lopen een grasaar in de vacht tussen de tenen blijft hangen. Vooral honden met een lange vacht hebben hier last van. De aar kruipt in de huid en doorboort soms zelfs de huid tussen de tenen. De gevolgen zijn een nare ontsteking die erg pijnlijk is en waarvan je hond mank kan gaan lopen.

Grasaar

Grasaar in de neus bij honden

In de neus van je hond kan ook een grasaar terechtkomen. Tijdens het snuffelen komt de kruiper in het neusgat en kruipt zo verder naar binnen. Het gevolg is een acuut proestende en niezende hond. Soms kan de dierenarts de grasaar nog uit de neus halen. Maar wanneer dit niet direct gebeurt beschadigt het neusgat en ontstaat er een ernstige ontsteking.

Hoe voorkom je grasaren bij honden?

Problemen met grasaren bij je hond kun je niet volledig voorkomen. Je kunt je hond tijdens het wandelen weghouden bij wild gras, maar dit is niet altijd mogelijk. Controleer je hond daarom op grasaren na elke wandeling in de zomermaanden. Doe dit net als de controle op teken: kijk de hele vacht van je hond na, maar vooral de kop, de poten, buik en liezen. Doe ook de zomercheck voor een zorgeloze zomer!

Grasaren zelf verwijderen bij een hond

Probeer een grasaar bij je hond niet zelf te verwijderen. Wanneer de grasaar in de huid gekropen is, kan deze enkel nog operatief verwijderd worden. Uiteraard kun je de kruipers wel uit de vacht verwijderen.

Veelgestelde vragen over grasaar bij honden

Wat is een grasaar?

Een grasaar is een pluim aan het uiteinde van lang gras. Deze pluim bestaat uit scherpe zaden die kleine, harde haartjes hebben. Een zaadje dat loskomt van de pluim kan voor ernstige problemen zorgen bij je hond.

Wat kost het om een grasaar te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een grasaar zijn volledig afhankelijk van de locatie van de grasaar en kunnen dus sterk wisselen. Meestal is er een roesje of narcose nodig om de grasaar te verwijderen. Bespreek de kosten hiervan met je dierenarts.

Hoe verwijder je een grasaar?

Soms kan de dierenarts met een speciale tang de grasaar nog verwijderen. Bijvoorbeeld als deze in de neus of het oor zit. Hiervoor krijgt je hond dan een roesje. Vaak is dit niet meer mogelijk en zal er een (kijk)operatie nodig zijn en moet de hond onder narcose.

Wat als een hond grasaar eet?

Het kan gebeuren dat je hond een grasaar inslikt. Wanneer deze in de slokdarm blijft steken, zal je hond gaan kokhalzen en kuchen. Bezoek zo snel mogelijk een dierenarts wanneer je hond deze klachten heeft. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Wat is een kruiper?

Elk zaadje van de grasaar heeft kleine, stugge haartjes die allemaal één richting op wijzen. Wanneer er een zaadje afbreekt en in de vacht van je hond terechtkomt, zal de grasaar uitsluitend deze richting op kruipen. Daarom worden de aren ook wel kruipers genoemd.

Hoe lang groeien grasaren?

Grasaren bloeien elk jaar van juni tot en met augustus. Sommige grasaren vallen niet van het gras af en kunnen zo in de herfst of winter ook nog voor problemen bij onze honden zorgen.

Waar groeien grasaren?

Grasaren groeien in lang gras, wat niet vaak gemaaid wordt. Je vindt ze in tuinen, velden, bermen en tussen de tegels.

Hoe ontstaan grasaren?

Wanneer gras niet gemaaid wordt, ontstaan er aan de toppen grasaren. Dit zijn de zaden van het gras. Ze vallen in het najaar meestal vanzelf van het lange gras af.