Grasaren bij hond en kat – vervelende kruipers

Na de wandeling met je hond bijt hij ineens veel aan zijn poot en loopt hij mank. Je dier kan last hebben van grasaren. Een grasaar kan tussen de tenen kruipen, maar ook in het oor en zelfs in het oog. Ingegroeide grasaren worden regelmatig gezien in het voorjaar of de zomer. Ze zijn zeer pijnlijk en moeten altijd behandeld worden door een dierenarts.

Hond grasaren

LET OP: Knijpt je hond of kat ineens veel met zijn oog nadat hij buiten is geweest? Ga dan direct langs een van onze dierenartsen.
Het kan zijn dat er een grasaar in het oog zit, ook al zie je deze niet.

Wat is een grasaar?

Grasaren, of kruipers, zijn kleine korenhalmen die in het voorjaar en de zomer voorkomen. Je vindt ze aan de toppen van lang, wild gras dat in perkjes, in het veld of zelfs naast je voordeur groeit. Bij onze huisdieren kunnen ze veel problemen veroorzaken. Ze kunnen onder andere in het oor, tussen de tenen, in de neus of in het oog terecht komen en daar veel schade aanrichten. Door de weerhaken van de grasaar blijft hij in de vacht van je huisdier hangen en kan hij als het ware verder de huid in ‘kruipen’.

Hoe herken ik grasaren bij mijn hond of kat?

Afhankelijk van de plek waar de grasaar is genesteld, laat je dier symptomen zien.

 • In het oor:
  (Heftig) kopschudden, krabben aan het oor en piepen.
  Met name honden met middellang en lang vacht bij de oren lopen risico om een grasaar in het oor te krijgen.
 • Tussen de tenen:
  Bijten en likken aan de poot, verdikkingen en/of abcessen, mank lopen.
 • In de neus:
  Acuut en heftig niezen.
 • In de keel:
  Hoesten.
 • In het oog:
  Knijpen met het oog, roodheid, oogontsteking en/of -schade.
 • In de huid:
  Zwelling en pijn.

Met name in het oog kan een grasaar veel schade aanrichten. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan het hoornvlies worden doorboord. Zie je dat je hond of kat met het oog knijpt, maar zie je geen zaden of resten zitten, ga dan toch naar de dierenarts. Het kan zijn dat de aar achter het ooglid is gekropen.

Grasaren in het oor kunnen steeds dieper de gehoorgang inkruipen en zo zelfs het trommelvlies raken. Een grasaar kan ook de huid binnenkruipen. Dit kan vooral bij de tenen gebeuren. De grasaar komt in de haren tussen de tenen terecht en kruipt de huid in. De huid zwelt na verloop van tijd op en er kan een ontsteking ontstaan die soms verder ontwikkelt tot een abces. Ook kan een fistelopening ontstaan in de huid.

Behandeling

Afhankelijk van de locatie en ernst van de infectie wordt een behandeling ingezet. Grasaren in het oor of oog worden met een speciale tang verwijderd. Je huisdier krijgt hiervoor een verdovend roesje. Als het oog te veel is aangetast, kan er een operatie nodig zijn. In het ergste geval is er te veel schade aangericht en moet het oog verwijderd worden.

Als er een grasaar in het haar tussen de tenen van je hond of kat vastzit, kun je deze zelf voorzichtig verwijderen. Doe dit alleen als de volledige grasaar duidelijk ziet zitten en deze niet te diep in de huid zit. Let goed op dat je de grasaar volledig verwijdert. Laat de dierenarts de grasaar verwijderen als hij te diep in de huid is doorgedrongen.

Voorkomen

Problemen met grasaren kun je niet volledig voorkomen. Je kunt je hond tijdens het wandelen weghouden bij wild gras, maar dit is niet altijd mogelijk. Controleer je hond op grasaren na elke wandeling in de zomermaanden. Controleer je kat regelmatig als hij buiten is geweest, met name als je kat een langere vacht heeft.

Meer informatie

Wil je meer informatie over grasaren? Vraag het aan een van onze dierenartsen!