Hartworm bij de hond

Wanneer je hond mee naar het buitenland gaat, kan hij of zij een besmetting met hartworm oplopen. Je merkt van deze besmetting een lange tijd niets en dat maakt een hartworminfectie erg gevaarlijk.

hartworm bij hond

Er is een behandeling mogelijk tegen de hartworm. Maar hoe eerder de besmetting ontdekt wordt, hoe makkelijker deze te behandelen is. Wat kan je kan doen om een besmetting met hartworm bij je hond te voorkomen of te behandelen?

Wat is hartworm?

Hartwormen zijn parasieten die voorkomen in Zuid-Europa, Oost-Europa, Amerika, Japan en de Nederlandse Antillen. De larven van de hartworm worden van hond naar hond overgebracht door stekende muggen. In de hond groeien de larven uit tot wormen en nestelen ze zich in de longslagader en het hart.

Hoe kan je hond besmet raken met hartworm?

Wanneer je hond gestoken wordt door een geïnfecteerde mug, komen de larven van de hartworm via de bloedbaan in de longen van de hond terecht. In de longslagader vermenigvuldigen ze zich om zich hierna ook in het hart te gaan zitten. Dit hele proces duurt vanaf het moment van besmetting ongeveer zeven maanden. De hartwormen zijn dan volwassen en in deze fase veel moeilijker te behandelen dan wanneer ze nog larven zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Symptomen van een hartwormbesmetting

De verschijnselen van een hartworminfectie zijn vaak pas te zien wanneer de hartwormen volwassen zijn. Dit is ongeveer vijf tot zeven maanden nadat de hond geïnfecteerd is. Vaak worden de symptomen toch nog pas jaren later zichtbaar. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Hoesten, soms met bloed
  • Lusteloos
  • Verminderde conditie
  • Benauwdheid
  • Gewichtsverlies
  • Snelle hartslag
  • Algehele zwakte
  • Plotseling overlijden

 

Behandeling en preventie

De behandeling van een hond met een hartworminfectie brengt de nodige risico’s met zich mee. De dode wormen kunnen de longbloedvaten afsluiten waardoor de longen niet voldoende bloed meer krijgen. Daarom is het verstandig je hond preventief te behandelen wanneer hij of zij mee naar een van de risicolanden gaat, of is geweest. Deze behandeling ziet er als volgt uit:

  • Muggen weren tijdens je bezoek aan het buitenland. Wanneer je hond niet aantrekkelijk is voor muggen, is de kans dat hij gestoken wordt ook kleiner. Bekijk hier middelen tegen muggen voor jouw hond.
  • De larven van de hartworm bestrijden. Ben je korter dan 30 dagen op de bestemming? Behandel dan op de dag van thuiskomst en een maand later nogmaals. Blijf je langer dan 30 dagen op de bestemming? Start met behandelen binnen 30 dagen na aankomst en herhaal deze behandeling maandelijks, tot een maand na thuiskomst. Een middel tegen hartworm is Milbevet.

Wil je meer informatie over de hartworm of ben je van plan naar het buitenland te gaan met je hond? Neem dan contact op met je dierenarts.