Herfstmijt bij katten

Wanneer je kat thuiskomt met hevige jeuk, denk je misschien eerst aan een besmetting met vlooien. Maar vanaf augustus tot ver in het najaar kan deze jeuk ook door de herfstmijt ontstaan. Dit is een klein beestje ter grootte van een speldenknop, met acht pootjes. Hij wordt ook wel oogstmijt genoemd. De volwassen herfstmijt leeft van plantaardig materiaal. Maar de larven van de mijt bijten ook zoogdieren, zoals katten. De beet van een larve van de herfstmijt zorgt voor hevige jeuk bij katten.

Herfstmijt bij katten
Wat is herfstmijt?

Een herfstmijt leeft op de grond, waar hij zich voedt met planten. Hij legt daar eitjes, waarna de volwassen mijt sterft. Uit de eitjes komen in het najaar (vanaf augustus, de oogstmaand) larven. Deze larven klimmen omhoog langs gras of lage struiken en klampen zich vast aan zoogdieren zoals katten, honden, konijnen en ook mensen. Wanneer ze in de huid bijten veroorzaakt dit enorme jeuk.

Symptomen herfstmijt bij de kat

Als de herfstmijt op de huid van de kat terechtkomt veroorzaakt dit hevige irritatie en jeuk. Dit zijn dan ook de belangrijkste symptomen van de herfstmijt. Andere kenmerken zijn rode bultjes, korstjes en kale plekken in de vacht door het bijten en likken. Vaak zitten de bultjes op de buik omdat deze zich het dichtst bij het gras bevindt. Maar ook op de kop en de neus worden de rode plekjes gezien. Soms zie je de larven nog op de huid maar meestal zijn deze alweer weg, terwijl de jeuk blijft.

Herfstmijt of oogstmijt herkennen

Je kunt een volwassen herfstmijt herkennen aan zijn roodoranje tot feloranje kleur. Het beestje is ongeveer twee millimeter groot. Het is met het blote oog te zien, maar omdat de volwassen mijt niet op de kat zit zal je deze niet snel tegenkomen. De larven van de mijt zijn kleiner, ongeveer een halve millimeter. Wanneer de larven zich hebben gevoed, vallen ze van de kat af. Onder de microscoop is de herfstmijt duidelijk aan te tonen.

Het bestrijden van herfstmijt bij katten

Met een anti-vlooienmiddel kan je de herfstmijt bestrijden. Wanneer de huid ook ontstoken is, moet de dierenarts mogelijk een medicijn voorschrijven om de ontsteking te verhelpen. Ook is soms een jeukstillend middel nodig zodat de kat stopt met krabben en de huid kan herstellen. Een kraag kan hier ook bij helpen. Wanneer je weet dat je kat in een gebied komt waar oogstmijten leven, is het raadzaam je dier daar in het najaar weg te houden.

Herfstmijt voorkomen

Een regelmatige behandeling met een anti-vlooienmiddel kan irritatie door de herfstmijt voorkomen. Ook wanneer het lastig is je kat weg te houden uit het gebied waar de herfstmijten leven, is het raadzaam dit te doen. Vraag je dierenarts naar een middel dat specifiek tegen de mijten werkt.

Veelgestelde vragen over herfstmijt bij katten

Hoe lang leeft een herfstmijt?

De levenscyclus van een herfstmijt is ongeveer twee maanden. In deze periode verandert de mijt van een larve naar een nymph, naar een volwassen herfstmijt. De mijt sterft na het leggen van eitjes, waar weer nieuwe larven uit komen.

Hoe ziet een beet van de herfstmijt eruit?

Wanneer je kat gebeten is door de larve van een herfstmijt, zie je een rood bultje dat hevig jeukt. Doordat de kat hieraan gaat likken en krabben ontstaan er ontstekingen, schilfers en kale plekken.