Hotspot hond

Wanneer je hond veelvuldig op dezelfde plek krabt of likt kan hier binnen korte tijd een hotspot ontstaan. Een hotspot bij de hond is een natte, jeukende, ontstoken rode plek op de huid. Deze jeuk ontstaat meestal door een prikkel die vervolgens irritatie van de huid geeft. Bijvoorbeeld door vlooien of een allergie.

 

Hotspot hond

 

Wat is een hotspot bij honden?

Een hotspot bij honden is een natte en ontstoken plek in de huid die erg jeukt. Door veelvuldig likken en krabben breidt een beginnende hotspot bij de hond zich vaak snel uit. Je ziet dan een natte plek in de vacht die niet fris ruikt, rood wordt en zelfs kan gaan bloeden. Een hotspot kan overal ontstaan, maar wordt vaker gezien op het achterlichaam of rondom de kop van de hond.

Een hotspot gaat niet vanzelf over. Door de jeuk kan de hond er niet vanaf blijven en zal er een diepere, ontstoken en pijnlijke plek ontstaan. Soms is de plek etterig en kan er een diepere bacteriële infectie ontstaan. Een onbehandelde hotspot zal zich snel uitbreiden waardoor er een diepere hotspot ontstaat. Je hond kan hier koorts van krijgen en zich echt ziek voelen.
Oorzaken van een hotspot bij honden
Door een prikkel raakt de huid van de hond geïrriteerd en ontstaat er jeuk. De hond gaat veelvuldig op de geïrriteerde plek krabben waardoor de huid beschadigt en kan gaan ontsteken. Een oppervlakkige hotspot kan in enkele uren ontstaan.

Oorzaak van een hotspot bij honden:

  • Allergie
  • Anaalklierontsteking
  • Bijtende insecten zoals vlooien, teken en mijten
  • Bijtwonden van andere honden of katten die in eerste instantie niet zijn opgemerkt
  • Huidinfecties
  • Oorontsteking
  • Slecht onderhouden vacht (klitten)
  • Warmte
  • Zwemmen

Bij welke honden komt een hotspot vaker voor?

Honden met een lange of dichte vacht lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een hotspot. Ook honden die vaak zwemmen hebben sneller last van een hotspot. Dit komt doordat bacteriën zich beter kunnen vermenigvuldigen in een vochtige, warme vacht. Hierdoor kunnen kleine wondjes en haarzakjes ontstoken raken.

De behandeling van een hotspot bij je hond

Het is raadzaam om bij een hotspot altijd een dierenarts te bezoeken. Wanneer het niet lukt om direct naar de dierenarts te gaan, kan je een hotspot bij je hond deels zelf behandelen.

  • Knip of scheer de haren rondom de ontstoken plek voorzichtig en zeer ruim weg. Hierdoor zal de wond beter uitdrogen en irriteren de haren de wond niet.
  • Maak de plek schoon met wat lauw water en een zachte, schone doek. Dep de wond daarna zachtjes en zo goed mogelijk droog.
  • Zorg dat je dier niet meer aan de wond kan likken en krabben. Hiervoor kan je de hotspot bij je hond afdekken door hem een petshirt aan te trekken. Een nadeel hiervan is dat deze aan de wond kan plakken. Een andere optie is hem een kraag aan te doen.

Eventueel kan je na het schoonmaken alvast een antibacteriële crème erop smeren zoals honingzalf. Dit is echter meestal niet voldoende want er moet vaak ook iets tegen de jeuk gegeven worden. Op sommige websites wordt er bij een hotspot bij je hond geadviseerd om sudocrème te gebruiken. Deze zalf werkt echter ook niet jeukstillend. Daarnaast is het hoofdbestanddeel zinkoxide. Deze stof is gevaarlijk bij oplikken.

Is een hotspot bij honden besmettelijk?

Een hotspot bij de hond is niet besmettelijk voor andere honden of mensen. Wel kunnen vlooien de oorzaak van de hotspot zijn. Deze parasieten kunnen zich snel vermeerderen.
Behandel je huisdieren daarom het hele jaar door tegen vlooien.

Hotspot laten behandelen door de dierenarts

Een hotspot is een vervelende, pijnlijke aandoening die niet vanzelf over gaat. Daarom is het belangrijk een hotspot bij de hond snel te laten behandelen door een dierenarts. Deze kan de wond ontsmetten, de juiste zalf of crème toedienen en eventueel iets tegen de jeuk geven. In een enkel geval zal de dierenarts antibiotica voorschrijven.

Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak van de hotspot wordt onderzocht en aangepakt. Zo voorkom je nieuwe irritatie van de huid. Soms kan lasertherapie helpen de wond te genezen.

Vermoed je een hotspot bij je hond, raadpleeg dan een van onze dierenartsen. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over hotspots

Kun je een hotspot bij honden zelf behandelen?

Het is niet aan te raden een hotspot bij je hond zelf te behandelen. Door een verkeerde behandeling kan de plek juist nog meer gaan irriteren en ontsteken.

Hoe lang duurt een hotspot bij honden?

Een behandelde hotspot zal na ongeveer twee weken volledig genezen zijn. Een onbehandelde hotspot geneest niet vanzelf.

Kan een hond ziek worden van een hotspot?

Een hotspot bij de hond is een zeer pijnlijke aandoening. Bij een diepere, bacteriële infectie van de huid kan de hond zelfs koorts krijgen en algeheel ziek worden.

Kan een hotspot behandeld worden met sudocreme?

Behandel een hotspot met een verzachtende, jeukstillende en niet-giftige crème. Sudocrème is hier niet geschikt voor.