Huisdierenverzekering

Onze huisdieren zijn een deel van het gezin. We geven ze graag de beste zorg die er is. Maar ook onze huisdieren kunnen ondanks de goede verzorging ziek worden. Om te voorkomen dat je voor onverwachte ziektekosten komt te staan, kan je een huisdierenverzekering voor je hond, kat, konijn of vogel afsluiten.

Deze dierenverzekering dekt een groot deel van de dierenartskosten die je voor je huisdier maakt. Zo voorkom je vervelende situaties waarin je de medische zorg voor je dier niet kunt betalen. Lees hier wat een dierenverzekering precies inhoudt.

Huisdierenverzekering hond

Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering is eigenlijk een zorgverzekering voor je dier. Deze dekt een groot deel van de vaak onvoorziene medische kosten die je door de jaren heen voor je dier maakt.

De basis huisdierenverzekering vergoedt kosten zoals het consult bij de dierenarts en alle noodzakelijke operaties en medicijnen. Kies je voor een aanvullende verzekering, dan zijn ook kosten als de jaarlijkse vaccinatie of een sterilisatie gedekt.

Er zijn veel verschillen tussen de dierverzekeringen onderling. Zoek goed uit welke voor jouw huisdier het meest geschikt is.

Voor welke dieren kan je een verzekering afsluiten?

De meeste verzekeraars bieden een hondenverzekering of kattenverzekering aan. Daarnaast zijn er verzekeringsmaatschappijen die ook een papegaaien- of konijnenverzekering aanbieden.

Voor deze dieren is het afsluiten van een verzekering mogelijk:

 • Hond
 • Kat
 • Konijn
 • Vogel (papegaai en parkiet)

Let op: voor sommige hondenrassen kan je geen verzekering afsluiten omdat het risico op ziekten en aandoeningen voor deze rassen erg hoog is.

Waarom is het verzekeren van je huisdier belangrijk?

Je hoopt het natuurlijk niet, maar je dier kan een ongeluk krijgen of andere acute medische hulp nodig hebben. De kosten die hierbij komen kijken lopen vaak snel op. Soms tot honderden euro’s. Dit is een van de belangrijkste redenen om een verzekering voor je huisdier af te sluiten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je deze onverwachte ziektekosten niet kunt betalen.

Sommige mensen wachten vanwege de vrees voor hoge dierenartskosten te lang met een onderzoek voor hun dier. De zorgkosten voor een huisdier lopen zo onnodig hoog op. Een huisdierverzekering verlaagt de drempel om naar de dierenarts te gaan, waardoor ziekten sneller ontdekt kunnen worden. Indien tijdig ontdekt, kan een ziekte of aandoening in een vroeg stadium vaak beter behandeld worden. Dit bevordert de gezondheid van je dier aanzienlijk.

Wat dekt de verzekering voor huisdieren?

Een gemiddelde basis huisdierenverzekering dekt onder andere de volgende kosten:

 • Consult bij de dierenarts (soms met een maximumbedrag per jaar)
 • Voorgeschreven medicijnen
 • Het plaatsen van een chip
 • Noodzakelijke operaties
 • Onderzoeken zoals röntgenfoto’s, echografie en bloedonderzoek
 • Euthanasie

Soms hanteert de verzekeraar een maximale vergoeding per jaar, of een eigen bijdrage per gebeurtenis of periode. Dit wisselt per verzekeraar.

Deze basisverzekering kan je aanvullen met extra dekkingen. Hier betaal je extra premie voor, boven op de basispremie. Denk hierbij aan de volgende behandelingen:

 • Vaccinaties
 • Castratie en sterilisatie
 • Fysiotherapie
 • Gedragstherapie
 • Chemotherapie
 • Kosten gemaakt in het buitenland

Preventieve zorg zoals middelen tegen parasieten of dieetvoeding wordt nooit vergoed door de verzekering. Hiervoor kan je een zorgplan afsluiten.

Huisdierenverzekering kat

Is een dierenverzekering verplicht?

Een verzekering voor huisdieren is niet verplicht, zoals bij mensen wel het geval is. Toch is het aan te raden een dierenartsverzekering voor je huisdier af te sluiten. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan wanneer je dier ziek is en behandeld moet worden door de dierenarts.

Wat kost een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering voor je hond kost circa €20,- tot €40,- per maand. Voor je kat is dit circa €10,- tot €15,- per maand. De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het ras
 • De grootte
 • De leeftijd
 • De gezondheidstoestand van je hond of kat op het moment van het afsluiten van de verzekering.

De meeste verzekeraars hebben een wachttijd van 30 dagen na het afsluiten.

De maandelijkse premie stijgt naarmate je dier ouder instapt. Hierbij wordt een maximale leeftijdsgrens gehanteerd. Bij honden is dit meestal rond 7 à 8 jaar, bij katten tussen de 7 en 10 jaar. Na deze leeftijd is het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering vaak niet meer mogelijk. Het loont dus om je dier al jong te verzekeren.

Waar sluit ik een verzekering af voor mijn huisdier?

Het afsluiten van een verzekering voor je huisdier vereist enige voorbereiding. Er zijn vele aanbieders met verschillende pakketten. Bedenk vooraf goed wat voor dekking je voor je dier wil en kijk welke verzekeraar welke dekking aanbiedt.

Dit zijn betrouwbare websites waar je een dierenverzekering kunt afsluiten:

Veelgestelde vragen over het verzekeren van je huisdier

Wat is de beste dierenverzekering?

De beste verzekering voor je huisdier, is er een die goed bij jouw dier en jouw wensen past. Zoek goed uit welke huisdierenverzekering dit is, alvorens je er een afsluit.

Wanneer moet ik mijn huisdier verzekeren?

Het is raadzaam je dier zo jong mogelijk te verzekeren. Hoe ouder je dier instapt, hoe hoger de maandelijkse premie is. Ook heeft een jong dier vaak nog geen last van ziektes of aandoeningen, die de verzekering vervolgens kan uitsluiten.

Wat kost een huisdierenverzekering?

De kosten voor een dierenverzekering lopen uiteen van €5,- per maand tot €50,- per maand. Deze kosten zijn wisselend en hangen af van onder andere de diersoort, de leeftijd van het dier en zijn grootte.