Is een kerstboom giftig voor honden?

Met kerstmis zetten veel mensen de kerstboom weer op. Gezellig met al die ballen en lichtjes in de kamer! Wist jij dat een kerstboom giftig is voor honden? De dennennaalden zijn giftig, maar ook het water onder de boom mogen honden niet drinken. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten met betrekking tot je hond en de kerstboom.kerstboom giftig voor honden

Dennennaalden zijn giftig voor honden

Wat het meest giftig is aan de kerstboom voor honden, zijn de dennennaalden en het sap dat uit de boom komt. Je hond kan in aanraking komen met dennennaalden wanneer je dier rond de boom speelt, of door losse naalden heen loopt. Ook wanneer er naalden in het eten of drinken terechtkomen, of als je hond drinkt uit het water onder de kerstboom, is dit een risico.

De klachten die bij je hond ontstaan na het contact met de kerstboom, beginnen meestal met irritatie van het mondslijmvlies en maagdarmklachten zoals braken en diarree. Een ander gevaar van dennennaalden is dat je hond ze kan inslikken. Ze zijn zo scherp dat ze de slokdarm en darmen van je dier kunnen beschadigen en zelfs perforeren! Dennennaalden zijn ook gevaarlijk voor katten.

Heb je dus een echte kerstboom in huis, wees dan alert op de gevaren hiervan voor je hond. Wanneer je geen risico wil nemen, koop dan een kunstkerstboom.

Kan mijn hond allergisch zijn voor een kerstboom?

Het komt niet vaak voor, maar je hond kan ook allergisch zijn voor de kerstboom. Kort na het zetten van de boom zie je dan dat je dier rode, gezwollen ogen krijgt en/of een gezwollen neus. Zie je deze verschijnselen bij je hond, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Een zwelling van de keel kan erg gevaarlijk zijn! Je hond krijgt mogelijk niet voldoende zuurstof binnen en kan zelfs stikken. Ook op engelenhaar kan je hond allergisch reageren. Als je hond een allergie voor de kerstboom heeft, kies dan voor een kunstkerstboom.

Is een kerstboom gevaarlijk voor honden?

Zo lang je hond de boom met rust laat, is een kerstboom in principe niet gevaarlijk voor honden. Maar al spelend kan je dier toch tegen de boom aanlopen. Of enthousiast kwispelend enkele ballen eruit slaan. Wanneer dit glazen ballen zijn kan je hond een lelijke snee in zijn voetzool oplopen. Ook is het niet de bedoeling dat je hond van de kerstboom eet. Kan je hond de takken niet weerstaan? Probeer dan de kerstboom op een tafeltje te zetten zodat je hond er niet bij kan.

Kijk uit met kerstversieringen

Ook kerstversieringen zijn niet zonder gevaar. Hang geen breekbare ballen in de kerstboom en vermijd slingers en snoeren. Wil je kerstkransjes ophangen? Zorg dan dat je hond er zeker niet bij kan en dat ze niet van chocolade zijn. Vergeet ook het kerststukje op tafel niet! Sommige honden zijn groot genoeg om hier gemakkelijk bij te kunnen.

Kan ik mijn hond alleen laten met de kerstboom?

Laat je hond liever niet alleen in de kamer met de kerstboom. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer het niet anders kan, zorg dan dat de boom stevig staat en niet om kan vallen. Zorg ook dat er geen breekbare en eetbare spullen in hangen. Vermijd lichtjes aan een snoer, kies liever voor draadloze led lichtjes.

Vergiftiging bij honden

Zet geen eet- en drinkbakken van je hond in de buurt van de kerstboom en stofzuig losse dennennaalden zo goed mogelijk op. Heb je het vermoeden dat je hond met kerst toch een vergiftiging heeft opgelopen? Wacht dan niet af en raadpleeg de dierenarts. Deze kan een passende behandeling inzetten en zo erger voorkomen.

Tips voor een hondvriendelijke kerst

Ondanks alle gevaren zijn de kerstdagen met je hond ook hele gezellige dagen. Maak een extra lange (sneeuw)wandeling met je maatje en verwen hem eens extra. We wensen je een diervriendelijke kerst toe!

Veelgestelde vragen over hond en kerst

Hoe kan ik mijn kerstboom beschermen tegen mijn hond?

Probeer je hond te trainen dat de kerstboom en kerstspullen niet interessant zijn. Wanneer je hond de boom niet met rust laat, kan je deze beter op een verhoging zoals een tafel zetten. Leg geen cadeaus onder de boom, deze nodigen mogelijk ook uit tot spelen of knagen.

Wat is er nog meer giftig voor de hond tijdens kerst?

Naast de kerstboom zijn er tijdens kerst meer giftige spullen voor honden in huis te vinden. Vooral etenswaren zijn een risico. Voer dus niet zomaar alles van tafel aan je hond. Lees hier wat je allemaal wel en niet mag geven.

Is een kerstster ook giftig voor honden?

Met kerst halen veel mensen ook een kerstster in huis. Het sap van deze plant is echter zeer giftig voor honden. Wanneer je dier aan de bladeren knabbelt, kan hij maagdarmklachten en irritatie van het mondslijmvlies oplopen.