Zijn kerstbomen giftig voor katten?

Wanneer de maand december aanbreekt nemen veel mensen gezellig weer een kerstboom in huis. Maar wist jij dat de naalden en sappen van kerstbomen giftig zijn voor katten? Wanneer je dus een kat én een kerstboom in huis hebt, is voorzichtigheid geboden. Maar wees gerust. Ook al is een kerstboom giftig voor je kat, er zijn genoeg manieren om veilig een kerstboom in huis te nemen.

Kerstboom giftig voor katten

Dennennaalden zijn giftig voor katten

Hoewel de dennennaalden in de kerstboom giftig zijn voor je kat (en trouwens ook voor de hond), zullen maar weinig dieren deze naalden bewust opeten. Ze zijn namelijk erg scherp en helemaal niet lekker. Toch kan het gebeuren dat je kat met de naalden van de kerstboom in aanraking komt. Bijvoorbeeld tijdens het spelen of het wassen. Of als er naalden in het eten of water van je kat terechtgekomen zijn.

De klachten die bij je kat ontstaan na contact met dennennaalden zijn sloomheid, braken, diarree en ontstekingen in de bek en keel. Zie je een van deze kenmerken bij je kat? Raadpleeg dan direct een dierenarts. Een vergiftiging moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Een ander gevaar van dennennaalden is dat ze na inname de slokdarm of darmwand ernstig beschadigen. Veeg daarom alle losse naalden rondom de kerstboom steeds goed weg. Wanneer je liever helemaal geen risico neemt, kies dan voor een kunst kerstboom in huis.

Wat als mijn kat kerstboom water drinkt?

Let op dat je kat het water onder de kerstboom niet drinkt. Dit water is giftig voor je kat. Het sap van de kerstboom zit hierin vermengd, wat na opname ernstige maag-darmproblemen bij je kat kan geven. Ook in dit geval is het belangrijk direct een dierenarts te bellen.

Kat in de kerstboom vinden

Katten zijn erg nieuwsgierige dieren. Vooral kittens en jonge katten vinden een kerstboom in huis enorm aantrekkelijk. Het is dan ook niet gek als je kat graag in de kerstboom wil klimmen. Probeer dit te voorkomen, want het is gevaarlijk voor je kat. Een kerstboom is niet geschikt om in te klimmen. Daarnaast kan de boom gemakkelijk omvallen, of kan je kat zich bezeren aan de scherpe naalden of de spullen die in de boom hangen. Laat je dier daarom liever niet alleen in de ruimte waar de kerstboom staat.

Pas op met kerstversieringen

Naast de boom zelf zijn ook kerstversieringen niet zonder gevaar. Veel katten willen met de versieringen in de boom spelen, of deze zelfs opeten. Hang geen breekbare ballen in de kerstboom en vermijd slingers, engelenhaar en snoeren. Wil je kerstkransjes ophangen? Zorg dan dat deze geen chocolade bevatten en hang ze zo hoog mogelijk.

Hoe houd ik mijn kat uit de kerstboom?

Het is een lastige opgave om je nieuwsgierige kat uit de buurt van de kerstboom te houden. Naast het aanpassen van je kerstversiering, kan je je dier extra uitdagen met speelgoed en spelletjes. Zo raakt de focus minder op de boom en meer op het speelgoed. Gebruik eventueel kattenkruid om andere plekken aantrekkelijk voor je kat te maken. Vind hier meer tips over hoe je de kat uit de kerstboom kunt houden.

Vergiftiging bij katten

Probeer rondom de kerst een vergiftiging bij je kat te voorkomen. Zet geen eet- en drinkbakken in de buurt van de kerstboom en zorg dat je kat ook niet in de boom kan klimmen.

Een vergiftiging bij je kat kan acuut optreden, maar ook pas enkele dagen later. Het is belangrijk zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen als je vermoedt dat je kat dennennaalden of het water onder de kerstboom heeft binnengekregen. De dierenarts kan dan een passende behandeling inzetten zodat erger voorkomen kan worden. Lees meer over giftige stoffen voor katten.

Tips voor een huisdiervriendelijke kerst

Wanneer je alert blijft op al deze gevaren, is het tijd om samen te gaan genieten! Maak er een gezellige tijd van voor jou en je huisdier. We wensen je een diervriendelijke kerst!

Veelgestelde vragen over katten en kerst

Bestaat er een katvriendelijke kerstboom?

Een katvriendelijke kerstboom heeft onbreekbare ballen en geen slingers. Kies als verlichting draadloze led-lampjes en hang geen eten in de boom. Een kunstboom is veiliger dan een echte kerstboom.

Kan ik mijn kat alleen laten bij de kerstboom?

Laat je kat liever niet alleen met de kerstboom. Zeker niet wanneer deze net in huis staat. Wanneer het niet anders kan, dan is het aan te raden de boom zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor je kat.

Wat is er nog meer gevaarlijk voor de katten tijdens kerst?

Rondom de kerst liggen er meer gevaren op de loer voor onze katten. Vooral veel etenswaren zijn ongezond en gevaarlijk. Wil je weten welke kerstlekkernijen gevaarlijk zijn voor katten? Lees dan dit artikel eens.

Is een kerstster giftig voor katten?

De kerstster is een plant die veel mensen met kerst in huis halen. Deze plant is zeer giftig voor katten. Bij het knabbelen aan de bladeren kan je kat maagdarmklachten en irritatie van het mondslijmvlies krijgen.