Konijnen koppelen: hoe doe je dat?

Konijnen zijn echte groepsdieren en kwijnen weg als ze alleen leven. Overal wordt dan ook aangeraden je konijn niet alleen te houden. Maar konijnen kunnen niet zomaar bij elkaar gezet worden want de kans is groot dat ze flink gaan vechten. Geen goed idee dus! Hoe kan je konijnen koppelen en zorgen dat je konijn wel gelukkig wordt met een maatje?

Je konijnen koppelen

Konijnen koppelen: de voorbereiding

Wanneer je twee konijnen gaat koppelen is geduld vaak de sleutel tot succes. Sommige konijnen tolereren elkaar snel, anderen doen er langer over. Maar er is nagenoeg voor ieder konijn wel een geschikt maatje te vinden. Het maakt niet uit of je konijn jong of oud is, of lang alleen is geweest. Wel speelt het geslacht van je konijnen een grote rol. Het beste kan je een mannetje (rammelaar) met een vrouwtje (voedster) samenhouden. Zorg dan wel dat ze gecastreerd zijn, tenzij je een nestje wil natuurlijk. Twee rammelaars samen is geen goede combinatie. Ze gaan bijna altijd vechten, zelfs als ze uit hetzelfde nest komen. Twee gecastreerde rammelaars of twee gecastreerde voedsters gaan wel samen, maar bij deze combinatie kost het meestal iets meer tijd.

De kans op een geslaagde koppeling vergroten

Zoals als eerder gezegd is geduld een belangrijke vereiste om twee konijnen aan elkaar te laten wennen. Wat is nog meer belangrijk?

  • Geen stress. Probeer de konijnen in alle rust te koppelen en raak zelf niet gestresst. Een kort gevecht tussen je konijnen wil niet zeggen dat het koppelen niet meer zal lukken.
  • Accepteer dat sommige konijnen geen goede match zijn. Wanneer het koppelen moeizaam gaat, of er blijven ruzies, zoek dan een ander maatje. Net zoals bij mensen hebben niet alle konijnen een klik met elkaar.
  • Geef ze voldoende ruimte om te bewegen. Ook als je konijnen straks vrienden zijn is het belangrijk dat ze elkaar kunnen ontlopen mochten ze dat willen. Een ren waar ze even flink de benen kunnen strekken en waar ze zich kunnen verstoppen is het beste, groter mag natuurlijk altijd.

 

De eerste ontmoeting

Laat de konijnen voor de eerste keer kennismaken op neutraal terrein. Hiermee bedoelen we een plek die voor beide dieren onbekend is. Ze zullen op elkaar proberen te rijden, dit hoort bij het kennismakingsproces. Ook achter elkaar aan rennen, elkaar lichtjes bijten en wat rondvliegende plukken haar zijn niet erg. Op deze manier wordt de nieuwe rangorde bepaald. Breekt er echt een gevecht uit, grijp dan direct in! Konijnen kunnen elkaar flink verwonden en dat is niet de bedoeling. Leg wat lekkernijen in de ruimte weg, zodat de konijnen ook andere, positieve afleiding hebben. Oefen dit regelmatig en blijf er altijd bij om in te kunnen grijpen als het mis gaat.

Zodra ze elkaar gedogen, dus elkaar niet meer continu op zoeken om de rangorde te bepalen, kan je ze bij elkaar in de buurt huisvesten. Zorg dat ze elkaar kunnen ruiken, maar niet kunnen zien. Dit kan je steeds een beetje uitbreiden naar elkaar wel kunnen zien, tot aan elkaar kunnen snuffelen met gaas ertussen. Blijf tijdens dit proces door gaan met de ontmoetingen op neutraal terrein.

Je konijnen koppelen

Wanneer dit alles goed gaat kan je ze dagelijks even wisselen van hok. Zo ruiken ze elkaars geur waardoor ze elkaar nog beter leren kennen. Hierna kan je proberen ze samen in een hok te zetten. Het kan zijn dat als je al deze fases hebt doorlopen, de konijnen ondanks al je tijd en inspanningen nog steeds niet samen in een hok kunnen wonen. Helaas moet je dan op zoek naar een ander geschikt maatje.

Konijnenopvang

Vind je het spannend om het koppelen zelf thuis te doen? Of heb je er te weinig tijd of geduld voor? Veel konijnenopvangcentra bieden de mogelijkheid om de koppeling voor jou bij hen te regelen. En mocht het koppelen toch niet lukken, dan zit er in de opvang altijd wel een ander maatje te wachten waarmee het misschien wel lukt. Ook wanneer het maatje van je konijn overleden is, kan je bij de konijnenopvang een nieuw (ouder) maatje voor je konijn vinden.

Wil je meer informatie over het koppelen van je konijnen? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.