Zet je konijn nooit alleen!

Je hebt er een tijdje over nagedacht en bent erover uit: je gaat een konijn nemen. Maar wat heeft hij nou eigenlijk écht nodig?

Het konijn is een populair huisdier. Hij is klein, pluizig en kost minder tijd dan bijvoorbeeld een hond. Daarbij is een konijn een vriendelijk dier. Toch maken veel eigenaren een grote fout wanneer het aankomt op het houden van een konijn.

Konijnen niet alleen houden

Wat hij écht nodig heeft

De grootste fout die je als konijneneigenaar kan maken is je konijn alleen houden. Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.

Groepsdieren

Konijnen zijn enorm sociaal. Een konijn dat alleen zit kan nare gewoontes ontwikkelen, zoals tralieknagen, over de grond krabben en overmatig wassen. Daarnaast is de kans op overgewicht een stuk groter.

 

Het maatje van mijn konijn is overleden, wat nu?

Stel: je hebt twee konijnen samen zitten, maar dan overlijdt er een. De andere zit nu alleen, maar is al wat ouder. Je zou hier een jong konijn bij kunnen zetten, maar is ook mogelijk een wat ouder konijn te adopteren uit een asiel. Maak deze keuze echter zorgvuldig. Niet alle konijnen vinden elkaar leuk. Neem de tijd om je konijnen te koppelen.

Bij een ander dier

Koppel je konijn alleen met een ander konijn.

 

Een ander dier bij je konijn zetten

Sommige eigenaren hebben een ander dier bij hun konijn zitten, zoals een cavia. Dit is een heel slecht idee! Konijnen en cavia’s behoren tot andere orden in het dierenrijk, namelijk de haasachtigen en knaagdieren. Hierdoor begrijpen ze elkaar niet goed. Ze kunnen zelfs agressief naar elkaar reageren als ze samen worden geplaatst. Dit kan ook tot ernstige verwondingen leiden. Daarnaast hebben ze andere eetbehoeften. Een cavia heeft meer energie en vitamine C nodig dan een konijn. Ook dragen konijnen van nature een bacterie bij zich, Bordetella bronchiseptica. Als het konijn gezond is heeft hij geen last van de bacterie. Cavia’s zijn echter zeer vatbaar en kunnen er luchtweginfecties van krijgen. Genoeg redenen om geen cavia bij je konijn te zetten!

Mijn konijn alleen krijgt genoeg aandacht van mij

Zelfs al krijgt je konijn veel aandacht van mensen, is het toch niet hetzelfde als een soortgenoot hebben waarmee ze kunnen communiceren. Als mens wil je toch ook met andere mensen kunnen praten?

Verzorg je konijnen goed en je hebt lang plezier van ze. Heb je vragen over het houden van konijnen of wil je extra informatie? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.