Lintworm bij de hond

Een lintworm bij de hond komt regelmatig voor, maar wordt vaak over het hoofd gezien omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn. Deze parasiet kan uiteindelijk wel een meter lang worden en is niet gevaarlijk, maar ook niet goed voor de gezondheid van je hond. We vertellen je in dit artikel wat je kunt doen om een lintwormbesmetting te bestrijden en te voorkomen.

Lintworm bij de hond
Wat is een lintworm?

De hondenlintworm is een parasitaire, witte platworm, bestaand uit een kop met daar achter een sliert van segmenten. Deze segmenten zijn gevuld met wormeieren. De lintworm leeft in de dunne darm waar hij zich vastbijt aan de wand en zich voedt met het eten wat je hond binnen krijgt. De segmenten laten los wanneer de eieren rijp zijn. Een los segment kruipt richting de anus van je hond en komt dan naar buiten.

Honden kunnen last hebben van vier verschillende soorten lintwormen.

  • De Dipylidium caninum is de meest voorkomende lintworm bij de hond.
  • De Echinococcus multiocularis, beter bekend als de vossenlintworm.
  • De Echinococcus granulosus, ofwel de hondenlintworm. Deze komt vooral voor in Zuid- en Oost-Europa.
  • De Taenia lintworm.

Wat is de oorzaak van lintwormen?

De hondenlintworm heeft altijd een tussengastheer nodig. Dit kan een vlo zijn maar ook een ander dier zoals bijvoorbeeld een muis, konijn, schaap, rund, varken of paard. Via deze tussengastheer ontwikkelen de larven van de lintworm zich tot een blaasworm, die zich in het lichaam van de tussengastheer schuilhoudt. Een hond die deze blaasworm binnen krijgt, zal na een poosje een lintworminfectie hebben. De hond is dus de eindgastheer van de lintworm en de cyclus begint weer opnieuw.

Verschillende tussengastheren

Er zijn dus verschillende tussengastheren als mogelijke oorzaak in de cyclus van de lintworm.

  • Een vlo eet de eieren van de lintworm op en is op deze manier een tussengastheer. Heeft je hond een vlooieninfectie, dan kan hij dus door het oplikken van een besmette vlo een lintworminfectie erbij krijgen. Heb je ook een kat in huis? Behandel deze dan meteen ook tegen vlooien.
  • Een ander dier, zoals een muis, konijn, schaap enzovoorts, kan eieren van de lintworm opnemen die in het milieu zijn gekomen door besmette ontlasting. De blaasworm doorboort na inname de darmwand van de tussengastheer en nestelt zich in de organen. Wanneer je hond rauw vlees eet van een tussengastheer, kan hij een lintworminfectie oplopen.

Symptomen lintwormen bij de hond

In het begin merk je meestal niets van een lintwormbesmetting bij je hond. De segmenten van de lintworm die de hond verlaten, kan je zien in de ontlasting of rond de anus. Soms bewegen de segmenten nog, na een poosje drogen ze op en lijken ze op rijstkorrels. Maar als je deze segmenten dus mist dan heb je vaak niet in de gaten dat jouw hond een lintworm heeft.

Vroeg of laat zal een besmette hond toch klachten krijgen. Dit zijn symptomen die passen bij een besmetting met lintworm bij de hond:

In veel gevallen:

  • Jeuk rondom de anus
  • “Sleetje rijden” (met het achterwerk over de grond schuiven)
  • Segmenten van de lintworm hangend aan de anus, in de ontlasting of achtergebleven op de slaapplaats

In enkele gevallen:

  • Extra honger hebben en toch vermageren
  • Diarree en/of buikpijn
  • In een zeer ernstig geval kan een lintworm een darmafsluiting veroorzaken

Diagnose stellen van lintworm bij de hond

De naam zegt het al: een lintworm ziet eruit als een lang, smal lint. Zoals al eerder beschreven is de worm opgebouwd uit kleine stukjes. De stukjes, de segmenten, kunnen afbreken en zijn te zien in de vacht van je hond, rond de anus, achtergebleven op de slaapplaats of in de uitwerpselen. Deze kleine stukjes kunnen een van de eerste tekenen zijn van een lintworminfectie bij je hond. Let hier dus goed op.

Ook de dierenarts kan de diagnose lintworm bij je hond vaststellen door een ontlastingsonderzoek uit te voeren. Meestal is dit echter niet nodig, omdat de segmenten die gezien worden de aanwezigheid van de lintworm al voldoende bevestigen.

Behandeling van lintworm bij honden

Wanneer er door de dierenarts een lintworminfectie bij je hond is vastgesteld, is het toedienen van een ontwormingsmiddel voldoende om de parasiet te bestrijden. Let op dat het middel werkzaam is tegen de meest voorkomende lintworm bij de hond (Dipylidium caninum). De behandeling moet na een maand herhaald worden en ook andere honden én katten moeten gelijktijdig behandeld worden. Maak de omgeving goed schoon om herbesmetting te voorkomen.

Daarnaast is een behandeling tegen vlooien noodzakelijk, omdat vlooien de grootste oorzaak zijn van een lintwormbesmetting.

De hond ontwormen met een wormenkuur

Een wormenkuur tegen lintworm kan je het beste na een maand herhalen. Zo voorkom je dat jouw hond zichzelf opnieuw besmet. Hierna kan je je hond het beste ontwormen via onderstaand schema.

Ontwormschema 

Eén tot twee keer per jaar ontwormen:

  • Dieren die niet buiten komen
  • Weinig tot geen contact met andere dieren

Vier keer per jaar tot maandelijks ontwormen:

  • Dieren die veel buiten komen
  • Veel contact met andere dieren
  • Dieet van of met rauw vlees
  • Komen in aanraking met prooidieren (jagen)
  • Dieren die regelmatig vlooien oplopen

Maandelijks ontwormen tot zes maanden oud:

  • Puppy of kitten jonger dan zes maanden

Wanneer je liever niet preventief ontwormt, is een ontlastingsonderzoek door de dierenarts een goede manier om te kijken of jouw hond een wormenkuur nodig heeft.

Bestrijd ook de vlooien

Omdat vlooien de tussengastheer kunnen zijn van de lintworm (zij kunnen lintwormeitjes bij zich dragen), is het erg belangrijk om vlooien bij je hond te bestrijden. Wanneer je hond een besmette vlo oplikt, is je dier opnieuw geïnfecteerd en zal er zich weer een lintworm vastbijten in de darmen. Vraag je dierenarts om advies als je een geschikt middel tegen vlooien voor jouw hond zoekt.

Vossenlintworm

Naast de lintworm zijn voornamelijk in Limburg en Oost-Groningen, vossen besmet met de vossenlintworm. Deze soort lintworm is wél erg gevaarlijk en kan bovendien naast honden ook katten en mensen besmetten.

Lintwormen bij de hond voorkomen

Hoe kan je voorkomen dat je hond lintwormen oploopt?

  • Ontworm je hond regelmatig met een middel tegen lintworm. Houd hierbij ons eerdergenoemde ontwormingsschema aan. Het is niet zo dat je hond hierdoor beschermd is, maar een aanwezige (en niet opgemerkte) worminfectie wordt hierdoor wel gedood.
  • Behandel je hond elke maand tegen vlooien, ook tijdens de wintermaanden.
  • Pas op met het voeren van vers vlees. Vries rauw vlees altijd eerst in of kook het alvorens te voeren.
  • Houd de omgeving van je hond schoon, zodat eventuele eitjes van vlooien en wormen je hond niet opnieuw kunnen besmetten.

Puppy’s jonger dan zes maanden moeten maandelijks ontwormd worden, omdat zij een grotere kans hebben op een lintworminfectie. Dit komt doordat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Je dierenarts kan advies geven over het ontwormingsproduct dat het beste bij jouw wensen en jouw hond past.

Veelgestelde vragen over lintwormen bij honden

Hoe lang duurt het voordat de lintworm weg is bij een hond?

Na het toedienen van een middel tegen lintwormen, wordt de lintworm direct gedood. Hierna komt de hele worm, inclusief de kop, met de ontlasting mee naar buiten. Hierna is de lintworm weg. Herhaal de ontworming na een maand, zodat je voorkomt dat jouw hond zich opnieuw besmet, bijvoorbeeld door larven uit de omgeving, of door een besmette vlo.

Hoe besmettelijk is lintworm?

Een lintworm is besmettelijk, maar je kunt als mens goed voorkomen dat je een infectie oploopt. Was altijd je handen na het tuinieren en als je jouw huisdieren geknuffeld hebt en eet geen rauw vlees. Kinderen hebben een hoger risico op een lintworm, omdat zij gemakkelijk een besmette vlo binnenkrijgen.

Kan de lintworm vanzelf weggaan?

Een lintworm gaat niet vanzelf weg. Enkel door het toedienen van een geschikt wormmiddel kan je een lintworm bij je hond bestrijden. Hoe langer de parasiet in de darmen van je hond aanwezig is, hoe meer je dier er last van zal hebben.