Lintworm bij je hond of kat: waarom en hoe je je hond of kat tegen lintworm beschermt

Net als spoelwormen is lintworm een veelvoorkomend fenomeen bij honden en katten. Door je huisdier regelmatig te ontwormen kun je infecties met parasieten voor zijn. Je dierenarts kan je advies geven over de beste ontworming voor je hond of kat.

Lintworm hond en kat

Wist je dat?

Regelmatige ontvlooiing kan helpen tegen lintworm. Vlooien dragen namelijk de eitjes van de lintworm bij zich. Tijdens het wassen kan de hond of kat deze eitjes inslikken, waardoor hij geïnfecteerd raakt.

 

Heeft mijn hond of kat lintworm?

We hebben de gebruikelijke symptomen van een lintworminfectie bij honden en katten op een rijtje gezet. Het kan echter zo zijn dat je hond of kat geen enkele symptomen laat zien. Een dier die er gezond uitziet aan de buitenkant kan gemakkelijk geïnfecteerd zijn met lintworm zonder dat je het weet. Mocht je twijfelen of je hond of kat lintworm heeft, raadpleeg dan je dierenarts.
Katten die veel buiten zijn en op vogels en muizen jagen hebben grotere kans op een lintworminfectie. Ook kan een lintworminfectie complicaties met zich meebrengen. Dit risico maakt regelmatige ontworming des te belangrijker.

Lintworm herkennen

De naam zegt het al: een lintworm ziet eruit als een lang, smal lint. De worm is opgebouwd uit kleine stukjes, elk segment ongeveer zo groot als een rijstkorrel. De segmenten kunnen afbreken en zijn te zien in de vacht van je hond of kat, rond de anus of in de uitwerpselen. Deze kleine stukjes kunnen een van de eerste tekenen zijn van een lintworminfectie bij je hond of kat. Let daarom goed op!

Wat is een lintworm?

Lintworm is een parasitaire platworm die ook wel Cestoda wordt genoemd. De mond van de lintworm bevat zes rijen met tanden waarmee hij zichzelf aan de darmwand hecht. Hij voedt zich aan het eten dat zijn gastheer binnenkrijgt. Het resultaat hiervan is dat je hond of kat gewicht verliest, terwijl hij meer honger heeft dan normaal.

Signalen en symptomen van een lintwormbesmetting bij je hond of kat

  • Toegenomen honger
  • Jeukend achterste
  • Gewichtsverlies

 

Lintworm hond en kat

Hoe vaak moet je je hond of kat ontwormen?

Hoe vaak je je hond of kat moet ontwormen is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak je hond of kat buiten en in contact met andere dieren komt. Lintworminfectie gebeurt voornamelijk via besmet zand of ontlasting van andere dieren. Als je huisdier hier niet (geregeld) mee in aanraking komt, is één tot twee keer per jaar ontwormen voldoende. Huisdieren die wel geregeld buiten komen, rauw vlees eten en/of met prooidieren in aanraking komen, moeten vaker ontwormd worden. Dit varieert van vier keer per jaar tot maandelijks. Puppy’s en kittens jonger dan zes maanden moeten maandelijks ontwormd worden. Zij hebben een grotere kans op een lintworminfectie omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Je dierenarts kan advies geven over het ontwormingsproduct dat het beste bij jouw wensen en je hond of kat past.

Ontwormschema

Dieren die niet buiten komen
Weinig tot geen contact met andere dieren
Dier een tot twee keer per jaar ontwormen
Dieren die veel buiten komen
Veel contact met andere dieren
Dieet van of met rauw vlees
Komen in aanraking met prooidieren (jagen)
Vier keer per jaar tot maandelijks ontwormen
Puppy of kitten jonger dan zes maanden Maandelijks ontwormen tot zes maanden oud

 

Vossenlintworm

Naast de lintworm zijn in Limburg en Oost-Groningen vossen besmet met de vossenlintworm. Deze lintworm kan honden, katten en mensen besmetten.

Ontworming

Ontworming werkt curatief, niet preventief. Dit wil zeggen dat je hond of kat door een ontworming niet beschermd is tegen wormen, maar dat het middel eventuele wormen die aanwezig zijn in het lichaam doodt en uitdrijft. Het is daarom belangrijk hoeveelheid ontworming aan te passen aan de levensstijl van je huisdier!

 

Meer advies over lintworm bij je hond of kat?

Heb je vragen over lintworm? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een in de buurt.