Ontwormen hond (wormenkuur)

Onze honden kunnen dagelijks besmet raken met parasieten zoals wormen. Veel wormsoorten zijn schadelijk voor de gezondheid van je hond. Vaak geeft een wormbesmetting geen klachten en is hierdoor niet zichtbaar aanwezig. Toch kan je hond zo wel onopgemerkt anderen besmetten met wormen, zoals andere honden en jou en je gezinsleden. Juist daarom is het belangrijk je hond regelmatig te ontwormen.

Hond ontwormen

Hond wormen symptomen

Kort na een besmetting met wormen heeft een hond vaak geen klachten. Een worminfectie blijft hierdoor vaak lang ongemerkt. Klachten ontstaan vaak pas op langere termijn.

Wanneer er klachten ontstaan worden één of meerdere van deze symptomen van wormen bij de hond gezien:

  • Diarree, braken, eventueel met wormen erin
  • Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
  • “Sleetje rijden” (met het achterwerk over de grond schuiven)
  • Doffe vacht
  • Opgezette buik
  • Hoesten
  • Lusteloosheid
  • Conditieverlies

Er zijn verschillende soorten wormen waarmee een hond geïnfecteerd kan raken. De meest voorkomende wormen bij honden in Nederland zijn spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan kan hij daar ook een besmetting met hartwormen oplopen.

Waarom moet je ontwormen?

Tijdens hun leven komen honden continu in aanraking met wormeneieren met larven erin. Honden worden besmet met deze wormeieren tijdens het snuffelen aan de grond en in het gras of door aan de vacht te likken. Maar ook via het eten van rauw vlees of prooien kan een hond besmet raken. Om van een worminfectie af te komen, moet je je hond ontwormen.

Dit zijn redenen waarom het ontwormen van je hond zo belangrijk is:

  • Wormen veroorzaken lichamelijk ongemak zoals buikpijn en misselijkheid.
  • Door een wormbesmetting daalt de weerstand van je hond. Zo krijgen andere ziekten weer meer kans.
  • Puppy’s worden vaak met een wormbesmetting geboren.
  • Jonge honden kunnen door wormen problemen krijgen met de groei. In een ernstig geval kunnen ze zelfs overlijden.
  • Sommige wormen zoals de hartworm en de vossenlintworm zijn zelfs levensbedreigend.
  • Wormen kunnen worden overgedragen op gezinsleden. Door je hond regelmatig te ontwormen bescherm je dus ook jezelf.

Wanneer je twijfelt over het ontwormen van je hond, vraag dan je dierenarts om raad. Hij of zij kan je vertellen welke wormenkuur het beste bij jouw hond past.

Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

Hoe vaak je een hond moet ontwormen hangt af van het risico dat je hond loopt om een wormbesmetting te krijgen. Voor een volwassen hond zonder klachten is het advies om vier keer per jaar te ontwormen. Wil je weten in welke risicogroep jouw hond valt? Op de website van ESCCAP kan je dit zien in het keuzediagram (klik op de risicogroep naar keuze voor meer informatie). Het is goed om te weten, dat je jouw hond niet preventief kan behandelen tegen wormen (dat kan wel tegen vlooien en teken).

Vind je het niet fijn om routinematig te ontwormen dan kan je kiezen voor een ontlastingsonderzoek. Laat dit onderzoek uitvoeren op de momenten dat je hond binnen het schema ontwormd had moeten worden. Gemiddeld genomen is dit vier keer per jaar.

Ontworm je hond regelmatig

Pup (2 – 8 weken)
Je ontwormt je pup voor het eerst als hij twee weken oud is, waarna je dit elke twee weken herhaald. Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd.

Jonge hond (8 weken – 6 maanden)
Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen.

Volwassen hond (6 > maanden)
Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden. Valt je hond in een risicogroep, dan moet dit mogelijk vaker.

Als je voor jouw hond het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormenbehandelingen.

 

Ontwormen kan via een tablet, spot-on druppels of via een orale pasta. Zorg dat je het gewicht van je hond weet voordat je een wormenkuur kiest, zodat je de wormenkuur goed kunt doseren.

Wanneer moet je een hond ontwormen?

Het is verstandig om je hond te ontwormen volgens een schema. Voor jonge honden is maandelijks ontwormen nodig. Voor volwassen honden is dit elke drie maanden.

Daarnaast is in deze situaties extra ontwormen noodzakelijk:

  • Als je hond regelmatig rauw vlees eet, prooien vangt of dingen buiten opeet
  • Wanneer je jaagt met je hond
  • In gezinnen met kleine kinderen en baby’s
  • Wanneer je hond mee naar het buitenland gaat, of is geweest
  • Als je hond een hondenpension heeft bezocht
  • Wanneer je hond (mogelijk) in aanraking is geweest met een besmette hond
  • Als laatste moet je je hond ontwormen wanneer je wormen in het braaksel of in de ontlasting tegenkomt

Ontwormen volwassen hond

Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen.

Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven. Vraag na bij je dierenarts welke middel tegen hartworm werkt.

Ontwormen pup

Puppy’s kunnen in de baarmoeder en via de moedermelk al besmet met wormen. Voor hen is het van groot belang dat ze regelmatig ontwormd worden.

  • Doe dit vanaf twee weken leeftijd met een wormenkuur geschikt voor pups
  • Herhaal de wormenkuur elke twee weken totdat je hondje drie maanden oud is
  • Hierna is maandelijks ontwormen van je pup voldoende
  • Vanaf zes maanden leeftijd kan je het schema van een volwassen hond hanteren

Lees hier alles over het ontwormen van een pup

Puppy ontwormen

Welke wormenkuur is geschikt voor je hond?

Na het toedienen van een goede wormenkuur is je hond vrij van wormen. Met de smakelijke tabletten van Milbevet zal je hond de wormenkuur als een lekker hapje opeten. Milbevet is een veilige wormenkuur die ook aan drachtige en zogende honden gegeven mag worden. In plaats van tabletten kan je ook een spot-on gebruiken. Dit zijn druppels die je met een pipet op de huid druppelt. Sommige druppels werken ook tegen oormijt en vlooien. Pups in het nest kunnen het beste ontwormd worden met een pasta of een drankje.

Heeft je dier ook last van vlooien dan is het raadzaam om, naast het bestrijden van de vlooien, je hond een wormenkuur tegen de lintworm te geven. Vlooien kunnen namelijk gastheer zijn van de lintworm. Dit betekent dat ze eitjes van de lintworm bij zich kunnen dragen. Na het oplikken van een vlo kunnen ze zo je hond besmetten met lintwormen.

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn veel soorten wormen waar je hond last van kan hebben. Dit zijn de meest voorkomende soorten wormen bij de hond:

  • Spoelwormen

    Bij een hond komen spoelwormen het meeste voor. Meestal zijn er bij volwassen honden geen symptomen zichtbaar en worden de spoelwormen pas ontdekt als de worm in de ontlasting zit. In het geval van een ergere besmetting kan de hond diarree hebben en braken. Hierdoor kan de hond vermageren en kan zijn vacht dof worden. Spoelwormen hebben meer impact op pups. De spoelwormen hebben effect op de werking van de darmen, waardoor de pup last krijgt van diarree, gasvorming en braken. Een pup krijgt een opgezette buik (dit wordt ook wel ‘wormenbuikje’ genoemd), groeit slecht en blijft mager.

    De hondenspoelworm is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Vooral jongere kinderen die in gras of zand spelen raken besmet. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om honden regelmatig te ontwormen, de ontlasting van je hond direct op te ruimen en de handen goed te wassen na het buitenspelen of tuinieren en voordat je gaat eten. Over het algemeen hebben mensen geen klachten naar aanleiding van een besmetting met spoelwormen. Enkele mogelijke symptomen zijn misselijkheid, buikpijn en hoesten.

  • Lintwormen

    Er zijn meestal geen symptomen bij volwassen honden met lintwormen. Het enige symptoom is delen van de worm in de ontlasting van de hond. Deze delen zijn gevuld met eitjes en veroorzaken irritatie rond de anus, waardoor de hond gaat ‘sleetje rijden’. Lintwormen komen voor in de dunne darm van de hond en brengen schade toe aan de darmwand. Doordat lintwormen overgedragen worden door de eitjes van vlooien, is goed ontvlooien belangrijk bij het voorkomen van lintwormen.

    Honden kunnen besmet raken met de honden- en vossenlintworm, maar voornamelijk vossenlintwormen zijn ook erg gevaarlijk voor de mens. Via uitwerpselen van een vos, besmette aarde of door zelf geplukte bosvruchten of paddenstoelen te eten, kunnen de eitjes worden ingeslikt. Besmetting kan ook plaatsvinden via de ontlasting van een besmette hond. Door je hond regelmatig te behandelen tegen lintwormen verklein je de kans op besmetting. Vermijd ook contact tussen je hond en vossen. Als je vruchten of paddenstoelen plukt, was ze dan grondig voor ze te eten en was je handen na contact met zand of aarde.

  • Haakwormen

    Tijdens bijvoorbeeld een wandeling kan een haakworm de huid van je hond binnendringen. Haakwormen zijn ongeveer een centimeter lang en dringen de huid meestal via de poten binnen. Ze leven in de dunne darm, brengen schade toe aan de darmwand en voeden zich met het bloed van de hond. Hierdoor krijgt je hond bloederige diarree en bloedarmoede. Bloedarmoede is te herkennen aan bleek tandvlees en bleke slijmvliezen bij de ogen. Bij pups en jonge honden zijn er extra symptomen zichtbaar, namelijk een langzame groei en verlies van conditie.

  • Hartwormen

    De meeste hartwormen komen niet voor in Nederland, maar wel in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië of andere landen in het Middellandse zeegebied. De worm wordt overgebracht door muggen en groeit tot 20 cm lang rond het hart en de longslagaders van de hond. Een paar maanden na de besmetting komen de volgende symptomen voor: koorts, benauwdheid, vermoeidheid, gewichtsverlies, hoesten en hartritmestoornissen. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als jij vermoed dat je hond een hartworm heeft!

    Ga jij regelmatig met je hond naar Frankrijk, Spanje of Italië? Doe dan het hele jaar door aan hartwormpreventie, vraag hiernaar bij je dierenarts. Wil jij meer informatie over parasieten in verschillende landen in Europa? Kijk op ESCCAP Europe.

    De longworm, ook wel Franse hartworm genoemd, komt wel in Nederland voor.

Hartwormen zijn het meest gevaarlijk voor de hond. Heeft jouw hond last van onderstaande symptomen? Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts!

  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Hoesten
  • Hartritmestoornissen

 

Ontwormen hond bijwerkingen

De meeste wormenkuren hebben geen bijwerkingen. In enkele gevallen kan een hond overgevoelig reageren op een werkzame stof in het wormmiddel.

Dit zijn bijwerkingen die kunnen optreden na het ontwormen van je hond:

  • Braken en/of diarree
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid, kwijlen
  • Huidklachten
  • Sloomheid
  • Dronkemansgang

Heeft je hond last van bijwerkingen? Of zie je bloed in de ontlasting van je hond na het ontwormen? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Veelgestelde vragen over honden ontwormen

Wat gebeurt er als je een hond niet ontwormt?

Wanneer je je hond niet ontwormt zal hij steeds meer wormen krijgen en kunnen ook mensen geïnfecteerd raken. Uiteindelijk zullen er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Jonge honden kunnen zelfs een darmafsluiting krijgen.

Is het nodig om een hond te ontwormen?

Voor het behoud van een optimale gezondheid is het belangrijk om je volwassen hond minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Puppy’s die het nest hebben verlaten dienen zelfs elke maand ontwormd te worden. Wormen zijn ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Door je hond te ontwormen verklein je het risico op een besmetting van je directe omgeving.

Kan te vaak ontwormen kwaad?

Het regelmatig ontwormen van je hond kan geen kwaad. Wel kan je het wormmiddel te hoog doseren. Ook wordt er vaak over “preventief ontwormen” gesproken. Deze term is niet juist. Een wormenkuur biedt je hond geen langdurige bescherming. Vind je het niet fijn om routinematig te ontwormen dan kan je kiezen voor een ontlastingsonderzoek. Dit onderzoek moet dan wel uitgevoerd worden op de momenten dat je hond binnen het schema ontwormd had moeten worden. Gemiddeld genomen is dit vier keer per jaar.

Hoe lang duurt het voordat een wormenkuur werkt bij honden?

Een wormenkuur werkt binnen enkele uren na toedienen. Deze werking blijft één tot twee dagen aanhouden, zo lang het middel zich in de darmen bevindt. In theorie kan je hond na enkele dagen dus opnieuw besmet raken met wormen.

Kun je wormen krijgen van een hond?

Mensen kunnen wormen krijgen van een hond. Dit kan bijvoorbeeld door likken in het gezicht. Ook kan de besmetting indirect plaatsvinden. Bijvoorbeeld via wormeneitjes die een besmette hond in zijn vacht heeft, of in huis laat vallen. De gevaarlijkste worminfecties die een mens kan oplopen van de hond zijn spoelworm- en vossenlintworminfecties.