Een maagtorsie, of maagkanteling bij je hond is een levensgevaarlijke aandoening. De officiële benaming is maagdilatie volvulus (MDV). Bij deze pijnlijke kwaal zit er een abnormale hoeveelheid gas in de maag van de hond, waardoor deze uitzet (dilatatie) en om zijn as draait (volvulus).
Door deze draaiing worden de in- en uitgang van de maag geblokkeerd en ook bloedvaten worden afgekneld. Wanneer de hond niet geholpen wordt zal hij hieraan sterven. We beschrijven hier hoe je deze aandoening herkent en wat je kan doen om het te voorkomen.
Symptomen maagtorsie
Doordat bij een maagtorsie de maag een slag gedraaid is kan het voedsel er niet meer in of uit. De maag raakt overvuld en er ontstaat een ophoping van lucht en gassen die een zichtbare zwelling aan de buik van de hond veroorzaken. Deze plots harde, opgezwollen buik is een belangrijk kenmerk van een maagdraaiing. Een ander kenmerk is dat de hond rusteloos is en steeds probeert te braken terwijl er niets uit de maag komt. De zwelling van de maag bemoeilijkt ook de doorbloeding en de ademhaling ernstig. Hierdoor krijgt de hond bleke slijmvliezen, wordt sloom, raakt uiteindelijk in shock en zal overlijden. Een hond met een maagdraaiing moet zo snel mogelijk geholpen worden door een dierenarts. Bij tijdig ingrijpen kan een groot deel van de patiënten volledig herstellen, maar hoe langer de kwaal niet ontdekt wordt, hoe groter de kans dat de hond het niet redt. Herken je een van de symptomen bij je hond? Wacht dan nooit af en bezoek direct een dierenarts.
Symptomen
- Plotseling, harde gezwollen buik
- Rusteloosheid
- Braken zonder resultaat
- Sloomheid
- Shock en overlijden
Behandeling
De dierenarts zal eerst een sonde (buisje) via de bek en de slokdarm van de hond inbrengen om zo het gas en de maaginhoud uit de maag te laten ontsnappen. De maag neemt dan zijn oorspronkelijke positie weer aan. We spreken dan van een maagdilatatie (enkel het uitzetten van de maag). Echter, wanneer de maag volledig gedraaid is dan zal dit sonderen niet lukken. De buikwand kan dan aangeprikt worden zodat het gas op deze manier uit de maag gehaald kan worden. Lukt dit ook niet dan is een operatie nog de enige mogelijkheid. De maag wordt dan met de hand teruggedraaid en kan zich weer ledigen. Wanneer de kans op herhaling groot wordt geacht, kan de maaguitgang tijdens de operatie blijvend vast aan de buikwand gezet worden (gastropexie) om een nieuwe draaiing te voorkomen.
Wat kan ik doen om een maagdraaiing te voorkomen?
Het is niet altijd duidelijk waar de aandoening door ontstaat. Het komt veelal voor bij grote hondenrassen die een diepe borst hebben. Bepaalde rassen en oude honden lijken ook een groter risico te lopen. Een maagkanteling kan voorkomen worden door preventief een gastropexie uit te laten voeren. Deze operatie is dan een stuk minder ingrijpend omdat het dier niet ziek is. Verder is het goed je aan de volgende regels te houden de om de kans op een maagkanteling bij je hond te verkleinen:
- Geef minimaal twee porties voer op een dag en zorg dat je hond niet schrokt of te gulzig eet. Dit kan eventueel door middel van een antischrokbak en het voeren van grotere brokken.
- Laat je hond kleine beetjes drinken in plaats van overvloedig veel water.
- Vermijd inspanning kort na de maaltijd.
Wil je meer informatie over een maagtorsie? Of verdenk je je hond van problemen met de maag? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.