Hoe vaak moet een hond eten?

Een gezonde voeding is erg belangrijk voor onze honden. Het zorgt voor een goede dagelijkse balans aan voedingsstoffen en helpt gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoeveel voer je hond mag eten, wisselt sterk per hond. Dit is afhankelijk van zijn formaat, het soort voer en het bewegingspatroon van je dier. Als je de hoeveelheid hebt vastgesteld, moet je deze verdeeld voeren over de dag. Hoe vaak een volwassen hond per dag moet eten, hangt af van verschillende factoren.
hoe vaak moet een hond eten?

Hoe vaak moet je een hond eten geven?

Een volwassen hond heeft minimaal twee maaltijden per dag nodig. Met uitzondering van hele kleine, zeer grote en zieke honden. Kleine honden verbranden hun energie sneller, waardoor het soms beter is ze drie of vier keer per dag een kleine portie eten te geven. Zeer grote honden zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een maagkanteling, een levensbedreigende situatie, waardoor het ook voor hen beter is minimaal drie tot vier keer per dag te eten. Als laatste is het voor sommige zieke honden fijner om meerdere keren per dag voedsel op te nemen, zodat ze hun energie beter kunnen verdelen.

Hoe vaak je jouw hond eten wil geven is ook afhankelijk van je dagindeling. Zo is het belangrijk dat je niet vlak voor, of na een wandeling voert. Dit is niet goed voor de spijsvertering en kan bij grotere honden zelfs erg gevaarlijk zijn. Zij kunnen hierdoor een maagkanteling (maagtorsie) krijgen. Wacht dus met voeren tot minimaal een uur vóór en een uur ná de wandeling. Ook het snel naar binnen schrokken van eten is niet goed voor je hond. Doet je hond dit, gebruik dan een anti-schrokbak om het voer in te geven.

Hoe vaak je een puppy eten moet geven, is afhankelijk van het ras, de leeftijd en welk voer je geeft. In ieder geval moet je een aantal porties verdeeld over de dag voeren. Een pup tot vier maanden oud heeft vier maaltijden per dag nodig. Voor een junior pup is drie tot vier maaltijden per dag voldoende. En als je hondje bijna volwassen is, dan is twee tot drie maaltijden per dag genoeg, afhankelijk van het ras.

Hoeveel gram moet een hond eten per dag?

De ene hond is de andere niet, daarom heeft elke hond een andere hoeveelheid voedsel nodig. Hoeveel gram een hond moet eten per dag is lastig te zeggen, maar wel een belangrijk aandachtspunt. Veel honden in Nederland hebben namelijk last van overgewicht, onder andere doordat ze te veel voer krijgen.

Ga nooit klakkeloos uit van het advies dat op de verpakking vermeld staat. Dit is bedoeld voor de gemiddelde hond, waarbij geen rekening gehouden wordt met factoren als bouw, leeftijd, hoeveelheid beweging en gezondheidstoestand. Opgroeiende honden hebben bijvoorbeeld een hogere energiebehoefte dan volwassen honden en gecastreerde honden juist een lagere. Al deze factoren zijn van invloed op het gewicht van je hond.

Wanneer je een richtlijn wil voor de hoeveelheid voer die je hond nodig heeft om een gezond gewicht te behouden, vraag dan je dierenarts om advies. Hij of zij kan een berekening maken die is afgestemd op de specifieke voedingsbehoefte van jouw hond en jullie levensstijl.

Voordelen van een eetschema voor de hond

Probeer je hond elke dag op vaste tijden te voeren. Honden houden van routine en daarnaast zorgt een vast eetschema voor een regelmatige stoelgang. Ook voorkomt het bedelen, wat een belangrijke reden is voor het ontwikkelen van overgewicht. Een ander voordeel van een eetschema is dat je het eerder merkt als je hond zich niet lekker voelt.

Let ook op de kwaliteit van het hondenvoer

Ook de kwaliteit van hondenvoer speelt mee als het gaat om de hoeveelheid die je hond mag hebben. Hondenbrokken met een lage kwaliteit zijn vaak slechter verteerbaar, waardoor je er meer van zal moeten voeren dan van brokken met een hoge kwaliteit. Voeding van hoge kwaliteit is vaak iets duurder, maar je voert er meestal dus ook minder van. Wil je de kwaliteit van hondenvoer vaststellen dan kan dit eigenlijk alleen door te kijken naar de ontlasting van je hond. Controleer bijvoorbeeld de hoeveelheid, de frequentie (hoe vaak je hond ontlast) en de kwaliteit. Ook kan de vachtconditie een graadmeter zijn.

Twijfel je aan de gezondheid van je hond of heb je vragen over de voeding? Je dierenarts of de paraveterinair assistente kunnen hierbij helpen! Je kunt er hier een in de buurt vinden.

Veelgestelde vragen over hoe vaak een hond moet eten

Wat is een goed tijdstip om een hond eten te geven?

Probeer de maaltijden zo goed mogelijk over de dag te verdelen. Voer je twee keer per dag, doe dit dan ’s morgens en ’s avonds, ongeveer een uur na de wandeling. Eventueel kan je tussen de middag nog een derde keer voeren.

Hoe weet je of een hond genoeg eet?

Wanneer je hond vrolijk is, voldoende energie heeft en een goede stoelgang heeft, kan je ervan uitgaan dat je hond voldoende eet. Houd altijd ook het gewicht in de gaten. Dit mag niet te veel schommelen. Je kunt het gewicht van je hond controleren door met je vingertoppen over de ribben te strijken. Je moet de ribben goed kunnen voelen, met een dun laagje vet ertussen.

Kan een hond een dag zonder eten?

Een hond kan een dag zonder eten, maar niet zonder drinken. Echter, een dag niet eten is niet bevorderlijk voor zijn gezondheid. Wanneer je hond plotseling zijn eten weigert, dien je jezelf altijd af te vragen waarom dit is. Een hond die geen eetlust heeft kan ziek zijn. Het is aan te raden een dierenarts te bezoeken wanneer je hond langer dan een dag niet eet.