Mijn konijn eet keutels? (caecotrofie)

Je ziet dat je konijn zijn eigen keutels op eet. Niet schrikken, dit is normaal, zelfs noodzakelijk gedrag. Lees hier waarom je konijn dit doet.

Konijn eet keutels caecotrofie

Twee soorten keutels

Een konijn eet niet al zijn keutels op. Als je goed op let dan zie je dat je konijn twee soorten keutels produceert: gewone keutels en blindedarmkeutels. De gewone keutels zijn groot en droog en er liggen er veel van. De blindedarmkeutels zijn kleiner, donker en plakkerig. Deze blindedarmkeutels eet je konijn op. Meestal gebeurt dit direct vanuit de anus, je zal deze keutels dus niet snel te zien krijgen.

Waarom eet je konijn zijn eigen keutels op?

Na het opeten van zijn voer worden niet alle voedingsstoffen in de darmen van je konijn opgenomen. Een aantal belangrijke stoffen blijft achter in de blindedarm (caecum) en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet je konijn deze keutels op. Deze handeling is erg belangrijk voor de gezondheid van je konijn.

Mijn konijn heeft een vies achtwerk

Als je konijn de blindedarmkeutels niet meer op eet, plakken ze aan zijn achterwerk vast. Wanneer dit gebeurt ligt dit vaak aan een onevenwichtige voeding. Je konijn krijgt te veel suikers binnen (bijvoorbeeld door te veel biks) waardoor hij al snel geen honger meer heeft. Hierdoor eet hij de blindedarmkeutels niet meer op en deze blijven dus plakken. Ook een konijn met overgewicht heeft hier last van, simpelweg omdat hij niet meer bij zijn anus kan komen. Een vies achterwerk is, zeker in de zomer, een erg gevaarlijke situatie. De blauwe- of groene vleesvlieg is namelijk dol op deze vieze natte vacht om zijn eitjes in te leggen. Zo ontstaat myiasis bij het konijn.

Een goed konijnendieet

Een goede voeding voor je konijn bestaat uit veel hooi en maximaal 20 gram biks per kilogram konijn per dag. Lees hier verder welke voeding je konijn nodig heeft.

Wil je meer informatie over overgewicht, of vermoed je dat je konijn ziek is? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.