Mijn konijn niest, wat kan er aan de hand zijn?

Een konijn kan, net als wij, soms niesen. Dit is niet erg. Het slijmvlies in de neus van het dier kan (tijdelijk) geprikkeld zijn waardoor hij moet niesen. Maar wanneer je konijn herhaaldelijk niest en dit niet overgaat, kan er iets aan de hand zijn. Zeker wanneer je dier ook een nat of snotterig neusje heeft, is het belangrijk om hem te laten onderzoeken door een dierenarts. Je konijn kan luchtwegproblemen hebben.

Konijn niezen

Symptomen van luchtwegproblemen 

Naast een snotneusje, wijzen rode of waterige oogjes, reutelend ademhalen en weinig eten vaak op luchtwegproblemen. Een konijn wat veel niest zal zijn neus vaker wassen dan normaal. Hierdoor kunnen de voorpootjes aanhoudend nat zijn. Ook dit kan een teken zijn dat er iets met je konijn aan de hand is. 

Tip

Heeft je konijn een snotneusje en niest hij steeds? Dit kan wijzen op een luchtwegprobleem. De luchtwegen van konijnen zijn erg gevoelig en klachten gaan vaak niet vanzelf over. Wacht dus niet af als je konijn verkouden is, maar raadpleeg een dierenarts.

Mogelijke oorzaken van niesen

Infectie

Een veel voorkomende oorzaak van een niesend konijn is een besmetting met de bacteriën bordetella of pasteurella. Deze bacteriën kunnen pusvormend snot in de neus van je konijn veroorzaken. Veel konijnen hebben deze bacteriën bij zich zonder er ziek van te worden. Echter, wanneer de weerstand laag is kunnen deze bacteriën een infectie veroorzaken. Deze infectie wordt ook wel “het snot” of “besmettelijk snot” genoemd.

Een lage weerstand ontstaat bijvoorbeeld door stress, te weinig beweging, een verkeerde huisvesting of een andere ziekte of aandoening. Vaak ontstaan er naast deze infectie ook ontstekingen elders in het lichaam zoals aan de kaak of de hakgewrichten. Wanneer de bacteriën doordringen tot in de longen, ontstaat een longontsteking die levensbedreigend is! 

Gras of hooi in de neus

Het klinkt misschien gek, maar af en toe komt het voor dat er een grassprietje of een hooispriet in de neus van het konijn terechtkomt. Dit sprietje zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus van het konijn geïrriteerd raakt waardoor hij gaat niesen. Ook wordt er in dit geval snot gevormd in het neusje, waardoor deze aandoening erg lijkt op een infectie met de bordetella of pasteurella bacterie. 

Tumor

In een zeldzaam geval zorgt een tumor in de neus voor een niesend konijn.

Wat ook de oorzaak van het niesen is, het is altijd raadzaam een dierenarts te bezoeken wanneer je luchtwegproblemen bij je konijn vermoedt. Konijnen zijn kwetsbare dieren die in korte tijd erg ziek kunnen worden wanneer ze niet op tijd behandeld worden.

Behandeling van een niesend konijn 

Als er sprake is van een bacteriële infectie dan is behandeling met één of meerdere antibiotica noodzakelijk. Veel konijnen zijn na een antibioticakuur klachtenvrij. Echter, een nieuwe besmetting met deze bacteriën ligt op de loer, aangezien gezonde konijnen deze ook bij zich dragen. Het is raadzaam om naast een antibioticakuur ook de weerstand van je konijn te verhogen.

Niesen voorkomen 

Er zijn een aantal manieren die kunnen voorkomen dat je konijn gaat niesen.

Bodembedekking

Het klinkt eenvoudig: zorg voor een schoon konijnenhok. Een schone bodem draagt direct bij aan gezonde luchtwegen van je geliefde knager. Wanneer er door een vieze bodem ammoniakdampen in het hok hangen, kan je konijn hiervan gaan niesen. Ook is het raadzaam om na het verschonen het schone stro even goed uit te schudden voordat je het in het hok legt. De stofdeeltjes in het schone stro kunnen de luchtwegen prikkelen en zo voor niesbuien zorgen. 

Gebruik je zaagsel of houtvezel als bodembedekker? Dit is erg stoffig en kan je beter niet in het konijnenhok gebruiken. Je konijn kan er luchtwegproblemen van krijgen.

Tocht

Zorg dat het hok van je konijn uit de tocht staat! Een tochtig binnenhok geeft altijd problemen met de gezondheid van je dier. Heb je een hok in huis staan, zorg dan voor een goede ventilatie in huis.

Weerstand verhogen

Een konijn met een goed afweersysteem zal minder snel bevattelijk zijn voor ziekteverwekkers. Je kunt de weerstand van je knager hoog houden met de volgende tips:

  • Vaccineren. Laat je konijn vaccineren tegen gevaarlijke ziektes en houd zo zijn weerstand op peil. 
  • Beweging. Bewegen is ontzettend belangrijk voor je konijn. Het helpt de spijsvertering en de botten gezond te houden. Veel beweging draagt ook bij aan een gezond gewicht.
  • Voeding. Voer je huisdier een goede hoeveelheid konijnenbrokken (biks) en veel hooi. Een gezonde voeding draagt bij aan een hoge weerstand. Lees hier meer over een gezond menu voor je konijn.
  • Zonlicht. Een konijn heeft voldoende licht nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opbouw van een goede weerstand. Direct zonlicht is gevaarlijk, zorg dat je konijn altijd schaduw kan opzoeken.

Wil je meer informatie over een niesend konijn of verdenk je je konijn van luchtwegproblemen? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.