Je konijnen vaccineren

Net als bij honden en katten is het belangrijk om konijnen te vaccineren tegen gevaarlijke ziekten. Welke ziekten zijn dit?

Konijnen vaccineer je over het algemeen tegen drie ziekten: RHD1, RHD2 en myxomatose.

Besmetting van en bescherming tegen konijnenziekten

De vaccinaties tegen RHD1, RHD2 en myxomatose zijn heel belangrijk, ook als je konijnen binnen zitten. RHD verspreidt zich voornamelijk via de urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal (zoals kooien, voederbakken en drinkflesjes, wild geplukt gras) kan het worden overgebracht. Direct onderling contact tussen konijnen en stekende insecten brengt het virus ook over. Als eigenaar kun je ook het virus mee naar binnen brengen, bijvoorbeeld onder je schoenzolen.
Het myxomatosevirus wordt onder andere. door muggen overgedragen. Het wordt aangeraden je konijnen één keer per jaar te vaccineren tegen RHD1, RHD2 en myxomatose.

Voorkomen is beter dan genezen

RHD1, RHD2 en Myxomatose zijn dodelijke ziekten. Je bespaart een hoop narigheid als je je konijnen jaarlijks ent!

RHD

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease), ook wel VHD (Viral Haemorrhagic Disease) of VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom), is een ziekte waar konijnen binnen enkele uren of dagen aan kunnen overlijden. Het konijn wordt suf, heeft koorts, heeft veel pijn, wordt benauwd en eet niet meer. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen. De infectie met RHD2 verloopt iets langzamer dan een infectie met RHD1. Bij RHD1 overlijden besmette konijnen binnen een tot twee dagen. Bij RHD2 is dit drie tot vijf dagen.

Myxomatose

Myxomatose is een virus dat overgebracht wordt door stekende muggen en direct contact tussen konijnen. Net als het RHD-virus is een infectie moeilijk te behandelen en loopt het vaak dodelijk af. Na besmetting kan het enkele dagen tot twee weken duren voor het konijn symptomen laat zien. Er ontstaan verschillende ontstekingen en verdikkingen over de kop en de rest van het lichaam. Ook krijgen konijnen met myxomatose ademhalingsproblemen en een snotterige neus en ogen. Binnen twee tot zes weken overlijden ze of moeten ze worden ingeslapen.

Nieuwe konijnen vaccineren

Heb je een nieuw konijn aangeschaft? Ga dan altijd na of hij geënt is!

 

Dierenarts duur?

Vroeger werden er vaak konijnenspreekuren of -middagen gehouden bij de dierenkliniek. De entingen voor RHD en myxomatose werden in grote verpakkingen aangeboden en zijn beperkt houdbaar. Door de konijnenspreekuren konden dierenartsen een speciaal tarief hanteren. Tegenwoordig zijn er meerdere vaccinaties op de markt die per dosis gegeven worden. Sinds begin 2020 is er zelfs een vaccinatie voor RHD1, RHD2 en myxomatose samen beschikbaar. Deze enting is een jaar geldig. Raadpleeg je dierenarts als je meer informatie wilt over het vaccineren van je konijnen.