Myxomatose bij je konijn

Of je konijnen buiten of binnen zitten, goede verzorging is altijd belangrijk. Bij een goede verzorging horen ook inentingen tegen gevaarlijke konijnenziekten. Een van deze ziekten is Myxomatose.

Myxomatose staat ook bekend als konijnenziekte. De nare ziekte wordt veroorzaakt door een pokkenvirus. Hoewel het een dodelijke virus is, overleven sommige konijnen een besmetting.

Besmetting

Het virus wordt voornamelijk overgedragen door muggen. Dit maakt dat er altijd een besmettingsgevaar is voor een konijn, zowel binnen als buiten en op het platteland of in de stad. Het is dus altijd belangrijk je konijnen te laten vaccineren! Het kan ook worden overgedragen door direct contact tussen konijnen. Hou een besmet konijn dus altijd apart van andere gezonde konijnen!

Symptomen van Myxomatose

Vaak overlijden konijnen die besmet zijn met het virus binnen een paar weken na de eerste symptomen. Door het virus kunnen allerlei verdikkingen van en pokken op de huid rond verschillende delen van de kop en het lichaam ontstaan. Deze verdikkingen maken het moeilijk voor konijnen om te eten en drinken. Kenmerkend zijn ook dusdanig verdikte en ontstoken oogleden waardoor het konijn niet goed meer ziet. Als je konijn ziektesymptomen heeft, is het belangrijk dat zijn hokgenoten zo snel mogelijk worden ingeënt tegen het virus!

De symptomen van Myxomatose

  • Huidverdikkingen en pokken aan de oogleden, lippen, neus, oren en staart
  • Koorts
  • Verlies eetlust
  • In veel gevallen dodelijk

Diagnose van Myxomatose

Het is nooit met zekerheid te zeggen dat een ziek konijn aan Myxomatose lijdt, maar de klinische verschijnselen geven een duidelijke richting aan. De pokken die ontstaan kunnen ook veel lijken op konijnensyfilis. Alleen een onderzoek na overlijden kan duidelijk maken of het Myxomatose was.

Behandeling van Myxomatose

Er is geen medicijn voor Myxomatose beschikbaar. Vaak bestaat de behandeling uit symptoombestrijding, door bijvoorbeeld ogen te zalven en dwangvoeding, antibiotica en ontstekingsremmers te geven. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier dus zeker waar!

Vaccineren

Het is mogelijk je konijnen te laten vaccineren voor Myxomatose. Deze enting geeft bescherming tegen zowel Myxomatose als RHD1 en RHD2 en is een jaar geldig. Je konijn mag vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden. Wil je meer informatie over Myxomatose of de vaccinatie? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.