Ontstoken anaalklieren: een veelvoorkomend probleem voor honden

Honden hebben twee anaalklieren die zich naast de anus bevinden. Wanneer er een infectie in een van de anaalklieren aanwezig is, spreken we van een anaalklierontsteking.

Deze aandoening is erg pijnlijk en moet behandeld door een dierenarts. Lees hier hoe je een anaalklierontsteking bij je hond herkent, behandelt en kan voorkomen.

Ontstoken anaalklieren bij de hond

De functie van anaalklieren

De anaalklieren zijn eigenlijk geen klieren maar zakjes, gevuld met een sterk ruikende substantie. Via een buisje komen ze uit in het begin van de anus. Je hond leegt de anaalklieren vanzelf na elke ontlasting. Zo markeert hij zijn territorium en hebben de anaalklieren een functie in de sociale omgang met andere honden. Ook wanneer je hond acuut in paniek is kan hij de inhoud van zijn anaalklieren legen.

Anaalklierontsteking

Wanneer de anaalklieren zich niet automatisch legen, kan er een ophoping in de afvoerbuisjes ontstaan waardoor de inhoud er niet meer uit kan. De anaalklieren raken overvol en de inhoud zoekt een andere weg naar buiten. Hierdoor ontstaat er irritatie en een ontsteking. De oorzaak van een anaalklierontsteking is niet altijd te vinden. Diarree of dunnere ontlasting kan de boosdoener zijn. Als je hond normale, vaste ontlasting heeft dan drukt deze de anaalzakjes vanzelf leeg maar met dunne ontlasting gebeurt dit niet. Hierdoor worden de anaalklieren tijdelijk niet goed geleegd en kan er een verstopping ontstaan. Sommige honden met een allergie hebben sneller last van anaalklierproblemen. Vaak wordt er geen aanwijsbare oorzaak gevonden.

Symptomen

Een infectie aan de anaalklieren is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • ‘Sleetje rijden’, je hond sleept zich in de zithouding vooruit met zijn voorpoten.
  • Overmatig likken rond staart en anus.
  • Een hotspot (natte ontstekingsplek) naast de anus.
  • Bij een acute ontsteking treedt er een zwelling naast de anus op. Deze kan openspringen waardoor het bloederige ontstekingsvocht naar buiten komt.

 

Anaalklierontsteking behandelen

In milde gevallen worden de overvulde anaalklieren door de dierenarts met de hand geleegd. Wanneer de ontsteking heviger en pijnlijk is kan er besloten worden de anaalklieren te spoelen onder een lichte verdoving. Eventueel wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Wanneer je hond chronisch last blijft houden van anaalklierontstekingen dan kan het chirurgisch verwijderen van de anaalklieren een oplossing zijn.

Heeft jouw hond vaak last van de anaalklieren? Maak dan een afspraak met een dierenarts en bespreek de mogelijkheden. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.