Ontstoken oog bij de hond

Wanneer je hond een ontstoken oog heeft, is het oog en het slijmvlies eromheen rood, geïrriteerd en soms ook gezwollen. Er kan pus en slijm uitkomen. Een oogontsteking kan aan één oog voorkomen, of aan beide ogen en doet vaak erg zeer. Wanneer je er op tijd bij bent, is oogontsteking vaak goed te behandelen door de dierenarts. Wacht daarom niet te lang af wanneer je hond last heeft van een ontstoken oog.

ontstoken oog bij de hond

Wat houdt een oogontsteking bij een hond in?

Wanneer het bindvlies van het oog van je hond ontstoken is, spreken we van een oogontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd. Het bindvlies is het slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Wanneer een oog ontstoken is, zwellen de kleine bloedvaatjes in het bindvlies op. Je ziet dan dat het oog rood wordt. Ook kan enkel de oogrand ontstoken zijn. Een ontstoken oog voelt erg vervelend voor je hond en moet altijd verholpen worden.

Symptomen ontstoken oog bij hond

Het is belangrijk dat je een ontstoken oog bij je hond snel kunt herkennen. Hoe eerder het oog behandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade. Een ontstoken oog bij je hond omvat de volgende symptomen:

  • Dichtknijpen van het oog
  • Krabben en wrijven aan het oog door pijn en irritatie
  • Heldere, slijmerige of pussige uitvloeiing
  • Roodheid, van het oog zelf en/of het slijmvlies eromheen
  • Zwelling van het oog of de oogrand
  • Een zichtbaar derde ooglid
  • Traanstreep bij het oog

Een hond met een ontstoken oog kan last hebben van alle symptomen, of bijvoorbeeld enkel last hebben van pus. Het is raadzaam altijd een dierenarts te bezoeken zodat je zeker weet dat het oog niet beschadigd is.

Oorzaak ontstoken oog bij de hond

Het is belangrijk dat de dierenarts uitzoekt wat de oorzaak van een ontstoken oog is, om een optimale behandeling in te kunnen zetten. De redenen voor een ontstoken oog kunnen namelijk nogal uiteenlopen en elke oorzaak vereist een andere behandeling. We hebben een aantal oorzaken op een rij gezet:

  • Trauma
    Wanneer een verwonding het oog beschadigt, noemen we dit trauma. Bijvoorbeeld een takje dat het oog raakt wanneer je hond door de struiken loopt. Wanneer er bijvoorbeeld een harde bal tegen het oog van je hond komt, kan dit ook een oogontsteking veroorzaken. Dit noemt men een stomp trauma.
  • Vreemd voorwerp
    Er kan iets in het oog zitten dat voor irritatie zorgt. Een voorbeeld hiervan is een grasaar die achter het derde ooglid terecht is gekomen. Maar ook zand of luchtverfrissers kunnen dit veroorzaken.
  • Aangeboren afwijkingen
    Als de oorzaak voor de ontsteking aangeboren is, treden de klachten vaak al op jonge leeftijd op. Bijvoorbeeld honden met naar binnen krullende oogleden (entropion) of extra haartjes op de ooglidrand (distichiasis). Bij ectropion hangt het onderste ooglid naar beneden waardoor er gemakkelijker vuil in het oog kan komen en de tranen niet goed afgevoerd kunnen worden.
  • KCS
    De traanklieren maken geen of veel te weinig traanvocht aan, waardoor de ogen te droog worden.
  • Bacteriële- of virusinfectie
    In enkele gevallen is een virus of bacterie de boosdoener van de problemen aan het oog.
  • Allergieën
    Is je hond gevoelig voor pollen, grassen of huisstofmijt, dan kunnen de ogen hierdoor ook ontsteken.

Oogonderzoek laten doen

De dierenarts zal eerst de algemene gezondheid van een hond met een ontstoken oog onderzoeken. Hierna vindt er een oogonderzoek plaats. Standaard wordt er gekeken of het hoornvlies beschadigd is en wordt er achter het derde ooglid gekeken. Ook wordt de traanproductie gemeten. Een oogonderzoek bij je hond kan gewoon bij je dierenarts gedaan worden.

Indien er een uitgebreid onderzoek nodig is, wordt je mogelijk doorverwezen naar een oogspecialist in een dierenziekenhuis. Bijvoorbeeld bij een verdenking op glaucoom (verhoogde druk in de oogbol), of als er mogelijk een scherp voorwerp zoals een doorn door de oogbol is gegaan. Dit zijn spoedgevallen!

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Als je hond één of meerdere symptomen van een oogontsteking heeft, is het raadzaam een dierenarts te bezoeken. Hoe eerder een beschadiging of aandoening ontdekt en behandeld wordt, hoe kleiner de kans op blijvende schade aan het oog.

Wat te doen als je hond vermoedelijk een ontstoken oog heeft? In afwachting van het bezoek aan de dierenarts mag je het oog eventueel schoonmaken met vooraf gekookt, lauwwarm water. Wees voorzichtig, want het oog kan erg pijnlijk zijn.

Ontstoken oog behandelen

De dierenarts zal eerst het ontstoken oog schoonmaken. Hierna volgt de behandeling van het ontstoken oog bij de hond. Welke behandeling dit precies is, is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Mogelijk dient de dierenarts oogdruppels of zalf toe. Ongezien kan de dierenarts geen medicatie voorschrijven.

Meestal dien je de behandeling thuis voort te zetten. Vaak is dit genoeg om de ontsteking te verhelpen, eventueel zijn extra medicijnen nodig zoals pijnstillers of medicijnen die de traanproductie stimuleren. Wanneer er meer aan de hand is, kan je doorverwezen worden naar het dierenziekenhuis voor een uitgebreid oogonderzoek.

Het is niet verstandig een ontstoken oog bij je hond zelf te behandelen. Hoewel er op internet soms geadviseerd wordt de ogen met kamillethee te spoelen, raden wij dit af. Thee kan bacteriën bevatten waar de ontsteking juist door verergert. Je loopt dan dus het risico dat de klachten juist verergeren en het oog onherstelbaar beschadigt.

Behandelen met oogdruppels

Bij een ontstoken oog kunnen voorgeschreven oogdruppels helpen de ontsteking te verminderen. Het kan lastig zijn deze druppels toe te dienen. We vertellen je hoe je de oogdruppels het beste in het ontstoken oog kunt druppelen:

  • Stel je dier gerust. Laat indien mogelijk iemand je hond vasthouden.
  • Beweeg de kop van je hond voorzichtig naar achteren, met de neus de lucht in.
  • Laat de hand waarmee je het flesje vasthoudt voorzichtig op het gebied boven het ontstoken oog rusten.
  • Til het onderste ooglid iets naar beneden. Laat de druppels (of de zalf) op het ooglid vallen.
  • Beloon je hond voor het stilzitten.

Behandelen met zalf

Ook een behandeling met oogzalf kan problemen met een ontstoken oog bij je hond verhelpen. Of een zalf voor een ontstoken oog helpt is ook hier afhankelijk van de oorzaak van het oogprobleem. Het toedienen van een oogzalf bij je hond kan lastig zijn. Houd de hand waarmee je zalft altijd in contact met de kop van je hond. Zo beweegt de tube mee, mocht je hond onverwachts zijn kop bewegen en kan je de oogbol niet raken. Als de zalf erg dik is helpt het wanneer je de tube even in je broekzak laat opwarmen. De zalf wordt dan iets vloeibaarder. Laat je dierenarts vertellen hoe je op een goede manier het oog kan zalven.

Ontstoken oog hond besmettelijk

Een ontstoken oog is zelden besmettelijk voor andere honden of huisdieren. Enkel wanneer een virus of een bacterie de oorzaak is kan een ontstoken oog besmettelijk voor anderen zijn. Wanneer je een ontstoken oog bij je hond gaat behandelen is het raadzaam je handen goed te wassen, zowel voor als na de behandeling.

Veelgestelde vragen over oogontsteking bij een hond

Wat is een oogontsteking?

Heeft je hond een oogontsteking dan is het oog rood, gezwollen en pijnlijk. Ook kan er vocht en pus uit het oog komen. Meestal betreft het een ontsteking van het bindvlies. Vaak is er ook sprake van een ontstoken ooglid onder, boven of aan beide oogleden.

Wat te doen bij een ontstoken oog bij een hond?

Bezoek altijd een dierenarts wanneer je vermoedt dat het oog van je hond ontstoken is. Het is belangrijk dat de oorzaak van de ontsteking wordt opgespoord en behandeld. Wanneer je te lang wacht kan het oog onherstelbaar beschadigen.

Hoe maak je een ontstoken oog van een hond schoon?

In afwachting van het bezoek aan de dierenarts kan je het oog van je hond eventueel spoelen met lauwwarm water wat gekookt heeft. Dep eventueel zachtjes droog met een schone, katoenen doek. Wees voorzichtig, want het oog kan erg pijnlijk zijn.

Hoe lang duurt een ontstoken oog?

Wanneer je een ontstoken oog niet behandelt, kan het lang duren voordat de kwaal over is. Vaak wordt de ontsteking alleen maar erger. Na de start van een behandeling zie je meestal snel verbetering, binnen enkele dagen.