Ontstoken voorhuid bij hond

Voorhuidontsteking bij de hond is een probleem dat regelmatig voorkomt bij reuen die niet gecastreerd zijn. Wanneer je hond last heeft van een ontstoken voorhuid, zijn bacteriën de voorhuid binnengedrongen waardoor het slijmvlies hier gaat ontsteken. Een ontstoken voorhuid is vervelend, maar goed te behandelen.

Ontstoken voorhuid hond

Wat is een voorhuidontsteking bij honden?

Bij het uitschachten van de penis kunnen er bacteriën in de voorhuid terechtkomen en hier een ontsteking veroorzaken. Dit kan bij reuen vanaf de puberteit ontstaan, of bij volwassen honden die niet gecastreerd zijn. Daarnaast kan de mate van seksuele activiteit van de reu meespelen. Honden die wel gecastreerd zijn maar een (te) ruime voorhuid hebben kunnen er ook last van hebben.

Een onbehandelde voorhuidontsteking is pijnlijk voor je hond. De kwaal gaat ook niet vanzelf over. Deze zal behandeld moeten worden met een speciale reiniger.

Symptomen voorhuidontsteking bij hond

Een beginnende voorhuidontsteking bij de hond geeft meestal weinig zichtbare symptomen. Door de ontsteking van het slijmvlies wordt er pus gevormd dat langs de voorhuid naar buiten komt. Soms likt de hond deze druppels op waardoor je ze snel over het hoofd ziet. Wanneer de ontsteking langer aanhoudt zal er steeds meer pus naar buiten druppelen. De kans dat je de ontsteking opmerkt wordt dan steeds groter.

Let op de volgende symptomen om een voorhuidontsteking bij je hond te herkennen:

  • Wil je hond obsessief aan zijn penis likken dan kan dit een teken zijn dat de voorhuid ontstoken is.
  • Je vindt (opgedroogde) gele of groene druppels pus in huis, of in de mand van je hond.
  • Wanneer de voorhuid rood en pijnlijk is, kan dit wijzen op een ontsteking.
  • Soms is de penis zelf ook rood en ontstoken.
  • Soms ruik je een ontstekingslucht.

Ontstoken voorhuid behandelen

Vermoed je een voorhuidontsteking bij je reu, raadpleeg dan altijd je dierenarts. De behandeling van een ontstoken voorhuid dient met een speciale reiniger of zalf te gebeuren. De dierenarts kan het middel voorschrijven en laten zien hoe je je hond behandelt.

Hierna kun je de voorhuid van je hond ook zelf schoonmaken met deze reiniger. Doe dit erg voorzichtig. Met een speciaal spuitje breng je de vloeistof in de voorhuid aan zodat deze gespoeld wordt. Maak de buitenzijde van de penis schoon met een keukenpapiertje. Na een aantal keren behandelen zal de ontsteking over gaan. Slechts zelden moet er een antibioticakuur voorgeschreven worden om de ontsteking te stoppen.

Laat je hond zo min mogelijk aan zijn penis likken, zodat de ontsteking sneller herstelt. Eventueel kan je je hond tijdelijk een kraag omdoen.

Nazorg voorhuidontsteking bij hond

Meestal zijn een aantal behandelingen met de cleaner voldoende om de ontsteking te verhelpen. Soms keert een voorhuidontsteking steeds terug. In dat geval kan (chemische) castratie van je hond helpen het probleem op te lossen. Ontstaat de ontsteking door een te ruime voorhuid, dan is het preventief schoonhouden van de voorhuid nog de enige oplossing. Vaak is het dan voldoende de voorhuid één tot tweemaal per week te reinigen.

Veelgestelde vragen over voorhuidontsteking

Wat is een voorhuidontsteking?

Wanneer de voorhuid van een reu door een bacteriële infectie ontstoken is, noemen we dit een voorhuidontsteking. Deze kwaal komt regelmatig voor bij jonge en volwassen reuen die niet gecastreerd zijn en soms bij honden met een te ruime voorhuid.

Wat te doen bij een ontstoken voorhuid hond?

Wanneer je hond een voorhuidontsteking heeft, dien je de voorhuid regelmatig schoon te maken met een speciale voorhuidcleaner. Laat je dierenarts voor doen hoe je dit veilig en hygiënisch kan doen. Hierna kun je de behandelingen thuis voortzetten.

Hoe maak je het voorhuid van een hond schoon?

Met een speciaal spuitje met opzetstuk spuit je de desinfecterende vloeistof in de voorhuid van je hond. Masseer de vloeistof zachtjes door de voorhuid en laat het middel er dan uit lopen. Het is raadzaam dit eerst voor te laten doen door je dierenarts, zodat je de behandeling op de juiste manier uitvoert. Behandel je hond buiten of op een vloer die je gemakkelijk kunt schoonmaken.