Oormijt bij de hond

Een oormijt is een parasiet die in de gehoorgang van de hond leeft. Deze parasiet veroorzaakt jeuk en veel ander ongemak. Gelukkig is oormijt bij de hond goed te behandelen door de dierenarts. 

oormijt bij de hond

Wat is oormijt? 

Oormijt is een spinachtig diertje ter grootte van een speldenknop. Het voedt zich met huidschilfers en oorsmeer uit het oor en het plant zich hier ook voort. Het speeksel van de oormijt veroorzaakt erg veel jeuk bij de hond. Deze parasiet is met het blote oog moeilijk te zien en is niet alleen erg besmettelijk voor andere honden, maar ook voor katten en fretten. 

Symptomen oormijt hond

Door de jeuk in het oor ontstaan er steeds meer ongemakken bij de hond. Meestal wordt een infectie met oormijt gekenmerkt door een of meer van de volgende verschijnselen:

  • Jeuk in het oor (herkenbaar door schudden, krabben en schuren)
  • Overmatige productie van oorsmeer
  • Vieze lucht die uit het oor komt
  • Eventueel een warm, gezwollen oor

Behandeling 

Door met een otoscoop diep in het oor te kijken kan de dierenarts een oormijt infectie constateren. Eventueel wordt er een uitstrijkje gemaakt en onder de microscoop bekeken. De oormijt kan bestreden worden door een pipet in de nek van de hond te druppelen, of via behandeling met een oorzalf. Behandelen is altijd nodig; oormijt verdwijnt niet vanzelf. Een dier wat niet behandeld wordt, kan er een chronische oorontsteking aan overhouden en zelfs doof worden.

Raadpleeg altijd een dierenarts als je oorproblemen bij je hond vermoedt.