Oormijt bij een hond

De oormijt is een parasiet die in de gehoorgang van de hond leeft. Het kleine beestje vermenigvuldigt zich snel en veroorzaakt hier veel jeuk en ander ongemak. Een infectie met oormijt gaat niet vanzelf over. Gelukkig is oormijt bij de hond goed te behandelen door de dierenarts.

oormijt bij een hond

Oormijt bij honden, wat is het?

Je hebt misschien weleens gehoord van oormijt bij honden. Maar wat is dit nu precies? Oormijten zijn spinachtige diertjes ter grootte van een speldenknop. Ze leven in de oren van honden, katten en fretten. De beestjes voeden zich met huidschilfers en oorsmeer uit het oor. Het speeksel van de oormijt veroorzaakt erg veel jeuk. Je herkent een infectie dan ook aan het hevige krabben aan en schudden met het oor. Oormijten zijn met het blote oog moeilijk te ontdekken. Daarnaast vermenigvuldigen de mijten zich ook in de gehoorgang, waardoor een infectie met oormijt steeds heviger kan worden.

Oorzaak van oormijt

Oormijt is overdraagbaar op andere honden. De oorzaak van oormijt bij je hond is dan ook een besmetting door een andere hond, of door een ander huisdier zoals een kat. Puppy’s kunnen een infectie meekrijgen vanuit het nest. Honden met een zwakke weerstand en jonge honden hebben meer kans op het oplopen van oormijt.

Is oormijt besmettelijk?

Een infectie met oormijt is zeer besmettelijk. Het wordt overgedragen via direct contact met een besmet dier. De kleine beestjes zijn niet specifiek voor honden en kunnen dus ook bij andere dieren voorkomen en door hen worden overgedragen. Bijvoorbeeld door katten en fretten. Mensen zijn niet gevoelig voor oormijt.

Wat zijn de symptomen van oormijt bij een hond?

Eén van de belangrijkste symptomen van oormijt bij de hond is jeuk. We hebben alle kenmerken van oormijt bij honden op een rij gezet:

  • Jeuk in het oor (te herkennen aan het schudden met de kop, krabben en schuren)
  • Overmatige productie van (bruin) oorsmeer, een vies oor
  • Pijn aan het oor
  • Een vieze lucht uit het oor
  • Eventueel een warm en gezwollen oor

Naarmate de infectie langer aanwezig is zullen deze klachten verergeren.

Hoe kan je oormijt bij een hond behandelen?

Eerst moet de dierenarts een oormijtinfectie vaststellen. Dit kan door met een otoscoop diep in het oor te kijken. Eventueel wordt er een uitstrijkje gemaakt en onder de microscoop bekeken.

Wanneer er oormijt is geconstateerd, kan deze bestreden worden door eerst de oren grondig te reinigen met een speciale cleaner. Al het overtollige oorsmeer met mijten wordt zo verwijderd. Hierna volstaat een pipet in de nek van de hond, of een of meerdere behandelingen met een oorzalf.

Behandelen is altijd nodig; oormijt bij je hond verdwijnt niet vanzelf. Behandel alle dieren in huis tegelijk, zodat ze elkaar niet opnieuw kunnen besmetten. Een dier wat niet behandeld wordt, kan er een chronische oorontsteking aan overhouden en zelfs doof worden.

Oormijt bij een hond zelf behandelen

Wanneer de dierenarts oormijt bij je hond heeft vastgesteld, kan je hierna indien nodig zelf doorgaan met behandelen. Doe dit alleen met de door de dierenarts voorgeschreven zalf en na een duidelijke instructie.

Wat zijn de kosten van een behandeling van oormijt?

De kosten van een behandeling tegen oormijt bij je hond zijn afhankelijk van de ernst van de besmetting en welk middel de dierenarts voorschrijft. Wanneer er een oorontsteking meespeelt zal deze ook behandeld moeten worden. Neem contact op met je dierenarts voor een volledig overzicht van de kosten.

Veelgestelde vragen over oormijt bij honden

Kan oormijt vanzelf overgaan?

Een infectie met oormijt gaat niet vanzelf over. Wanneer deze onbehandeld blijft zal de infectie verergeren en kan er een chronische oorontsteking ontwikkelen.

Hoe lang duurt het voordat oormijt weg is?

Een besmetting met oormijt is na één tot drie weken behandelen weg. Het is belangrijk dat er geen mijten achterblijven in het oor. Laat de dierenarts daarom aan het einde van de behandeling het oor nog eens controleren.

Wat is de oorzaak van oormijt?

Oormijt is besmettelijk en wordt altijd veroorzaakt door een ander dier. Honden met een lage weerstand, of jonge en oude honden, hebben een verhoogd risico op het oplopen van oormijt.

Doet oormijt pijn?

De oormijten zelf doen geen pijn. De irritatie die de beestjes veroorzaken kan wel voor veel jeuk en ongemak zorgen. De gehoorgangen kunnen wel pijnlijk zijn. Ook de gevolgen van mijten, zoals een oorontsteking, zijn ook zeer pijnlijk.

Wat is de beste oorreiniger voor de hond?

Door de oren schoon te houden heeft je hond minder kans op een oormijt infectie. Gebruik hiervoor een geschikte oorreiniger voor honden, te koop bij de dierenarts. Afhankelijk van de gevoeligheid van jouw hond voor oorinfecties, moet je vaak of juist minder vaak reinigen. Ook het type cleaner is van belang. Raadpleeg altijd een dierenarts voor het beste advies.