Oorontsteking bij de hond

Oorontsteking is een vervelende kwaal bij de hond die regelmatig voorkomt. Meestal is de gehoorgang van het oor ontstoken en soms speelt er een ontsteking van de oorschelp of het middenoor mee.

ooronsteking bij honden

Een oorontsteking is erg pijnlijk voor de hond. Daarom is het belangrijk dat je bij klachten aan het oor van je hond altijd een dierenarts bezoekt.

Wat is een oorontsteking?

Wanneer je hond een oorontsteking heeft, is de huid aan de binnenkant van de gehoorgang ontstoken. Vaak gaat deze ook zwellen en wordt er veel oorsmeer en soms zelfs pus aangemaakt door het oor. Door de zwelling kan het ontstekingsvocht niet naar buiten waardoor bacteriën en gisten zich in de warme en vochtige omgeving snel kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kan de oorontsteking ook chronisch worden. Een chronische oorontsteking heeft een dieperliggende oorzaak en houdt enkele weken tot maanden aan. Wanneer de ontsteking chronisch wordt is het lastiger om deze te verhelpen.

Symptomen van een oorontsteking bij je hond

Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van een oorontsteking:

  • Krabben aan het oor
  • Schudden met de kop
  • Kop schuin houden met het pijnlijke oor naar beneden
  • Piepen bij aanraking van het oor
  • Warm, rood oor
  • Het oor ruikt vies
  • Soms een gezwollen oorschelp (bloedoor)

 

Waar kan een oorontsteking door veroorzaakt worden?

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking:

  • Een onderliggend probleem zoals bijvoorbeeld een huidallergie. Hierdoor kan er een bacteriële infectie of gistinfectie in het oor ontstaan
  • Een parasiet zoals oormijt
  • Er kan zich iets in de gehoorgang bevinden wat daar niet hoort, zoals een poliep of grasaar
  • Het verkeerd gebruik van oorzalf of oorreiniger waardoor de aanwezige bacterie resistent raakt en dus moeizaam tegen te gaan is

Onderzoek van een oorontsteking bij honden

Door een goed onderzoek te verrichten kan de dierenarts de oorzaak van de oorontsteking achterhalen. Dit onderzoek bestaat uit een algehele controle van de hond en een bacteriologisch en/of microscopisch onderzoek van het oorsmeer. Het is belangrijk op deze manier te achterhalen of er een gist of bacterie met de ontsteking mee speelt, zodat er met de goede producten behandeld kan worden. Bij het vermoeden van een huidprobleem kan er ook een allergietest gedaan worden.

Behandeling van oorontsteking

Er zijn, na een goed onderzoek, vele behandelingen mogelijk bij een oorontsteking. Vaak helpt het zalven van het oor goed, eventueel voorafgegaan door het gebruik van een oorreiniger. Bij de aanwezigheid van mijten zullen deze ook bestreden moeten worden. Het kan nodig zijn dat de dierenarts eerst het oor een paar keer spoelt om de gehoorgang goed schoon te maken.

Kortom, er is genoeg mogelijk om je hond van deze pijnlijke kwaal af te helpen. Belangrijk is dat je op tijd een dierenarts bezoekt, die de oorzaak van de oorontsteking kan opsporen, alvorens deze te behandelen. Wacht niet af wanneer je een oorontsteking bij je hond vermoed, maar neem direct contact op met de dierenarts. Heb je nog geen dierenarts? Vind er dan een bij je in de buurt.