Reizen met je huisdier: je hond in de auto

Reizen met je huisdier is natuurlijk extra leuk, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond veilig en zonder stress op vakantiebestemming komt en weer terug.

Reizen met je huisdier: je hond in de auto

 

Safety first!

Zorg dat je je viervoeter veilig vervoert met behulp van een bench of veiligheidsgordel. Laat je hond nooit alleen achter in de auto.

 

Je reis wil je zo comfortabel mogelijk maken voor je reisgenoten. Als alle voorbereidingen zijn getroffen is het dan zo ver: je gaat nu echt reizen met je huisdier! Lees hieronder onze tips over reizen met je hond in de auto. Ga je liever vliegen? Lees dan deze blog.

Ga wagenziekte tegen

Zelf stap je ook niet met een volle buik of blaas de auto in, dus dat moet je ook niet van je hond verwachten. Hoewel het een goed idee is om je volwassen hond te laten vasten zes uur voordat je vertrekt, moet je er wel altijd voor zorgen dat je hond toegang heeft tot water tijdens de autoreis. Puppy’s kunnen niet vasten, dus een klein, gemakkelijk verteerbare maaltijd is een goed alternatief. Zo ga je wagenziekte tegen.

Neem iets vertrouwds mee

Neem het favoriete speeltje of dekentje van je hond mee. Op die manier hou je de vertrouwde geur van huis in de buurt en help je jouw hond om rustig te blijven tijdens de reis.

Zorg voor veilig vervoer

Gebruik de juiste methode om ervoor te zorgen dat je hond veilig vast zit in de auto. Een hondenzitje, hondengordel, hondenharnas voor in de auto of een bench werken goed. Het is niet veilig om je hond in een kartonnen doos, aan de halsband met riem of op schoot te hebben tijdens de autorit.

Hou je hond blij en comfortabel

Zorg dat je tijdens het reizen met je huisdier regelmatig stopt om de benen te strekken (die van jou én die van je hond!) en misschien een klein, gezond hapje te eten. Hou rekening met de landen waar je doorheen reist als je onderweg bent: er zijn regels over hoe je hond in de auto meegenomen moet worden, hoe vaak hij eruit moet kunnen en meer. Vergeet hierbij ook niet dat in sommige landen een muilkorf verplicht is!

Laat je hond nooit achter in de auto

Je moet je hond nooit in een geparkeerde auto achterlaten, zeker niet op een warme dag. Honden kunnen hun warmte minder goed kwijt dan mensen. De warmte in de auto stijgt snel tot een dodelijke temperatuur; hier zijn geen hoge temperaturen voor nodig. Ook als er een raam open gelaten is, is er te weinig luchtcirculatie en zal de temperatuur snel oplopen.

Honden met een dikke vacht, overgewicht, ademhalingsproblemen, een platte snuit, hartproblemen of longproblemen lopen extra risico. Ook oudere honden kunnen een minder goed tegen de hitte. Neem je hond dus gezellig mee als jij de auto uitstapt, dan weet je zeker dat het niet verkeerd gaat.

Fijne reis!