Laat je hond nooit alleen achter in de auto – het wordt er veel warmer dan je denkt

Nu de zomer weer is aangebroken, is het belangrijk te onthouden dat je jouw hond nooit in de auto moet achterlaten! De temperatuur stijgt snel tot een dodelijke hoogte. Elk jaar lijden veel honden aan een hitteberoerte omdat ze zonder toezicht in de auto, caravan of camper zijn achtergelaten. Zelfs een korte periode kan al fatale gevolgen hebben.

 

Er zijn geen hoge temperaturen nodig om het in een geparkeerde auto warm te laten worden. Als de zon op de auto staat zal de temperatuur in de auto al heel snel oplopen. Het maakt niet uit of er een raam is opengelaten of niet, er is te weinig luchtcirculatie. Een buitentemperatuur van 22 graden betekent bijvoorbeeld dat de temperatuur in de auto kan oplopen tot 85 graden!

Laat geen huisdieren in de auto achter als de temperatuur in de auto boven 25° Celsius kan komen.

Honden met extra risico

  • Honden met een dikke vacht
  • Honden met overgewicht
  • Oudere honden
  • Honden met ademhalingsproblemen
  • Honden met een ‘platte’ neus, zogenaamde brachycefalen. Deze honden hebben genetisch gezien al smalle luchtwegen. Ze raken eenvoudig oververhit, zelfs bij lagere temperaturen en bij lagere inspanning.
  • Honden met hartproblemen
  • Honden met longproblemen

 

Hond in de auto gezien? Wat kan je doen?

Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien zitten, schakel dan direct de politie in via 0900 – 88 44. Hoe eerder de hond hulp krijgt, hoe groter de overlevingskans. Breek zo nodig het raam, haal de hond er uit en leg het dier in de schaduw. Help hem afkoelen door de binnenkant van de oren en liezen nat te maken. Maak de vacht niet nat! Zorg ook dat je de hond geleidelijk laat afkoelen. Neem zo nodig contact op met de dierenambulance via 144. Bel altijd eerst de politie voordat je actie onderneemt.

Honden achterlaten in een te hete auto is een vorm van dierenmishandeling en daarmee bij de wet verboden.

Geniet van het zomerweer, maar hou rekening met je viervoeter(s). Ook op bewolkte dagen.