Reizen met je huisdier: je hond in het vliegtuig

Wil jij een verre reis maken met je viervoeter aan je zij? Dan zul je goed voorbereid op pad moeten gaan, want als je jouw hond wilt meenemen in een vliegtuig is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Kan jouw hond vliegen aan?

Over het algemeen zijn gezonde volwassen honden goed in staat om met het vliegtuig te reizen. Toch moet je altijd met jouw dierenarts overleggen als je jouw huisdier wilt laten vliegen. Kortsnuitige honden kunnen moeite krijgen met ademhalen op grote hoogte, dus het is beter als zij niet met het vliegtuig gaan. Ook puppy’s, zieke, drachtige of oude honden neem je niet mee als je vliegt. En het is vanzelfsprekend dat je een zenuwachtige of bange hond geen vliegreis laat maken. Weet je niet zeker of jouw hond fit genoeg is om te vliegen? Ga langs bij jouw dierenarts en overleg of jouw hond de reis aankan.

 

Wat voor soort vlucht is het beste?

Jij én jouw hond vinden een korte vlucht vele malen prettiger dan een lange. Het ligt een beetje aan jouw bestemming welke vluchtopties er zijn.

 • Reis je niet erg ver? Neem dan een direct vlucht, zeker als jouw hond niet met jou in de cabine mag reizen. Bijna alle honden zijn te groot om in een tas mee het vliegtuig in te mogen.
 • Kies voor een vroege of late vlucht. Deze vluchten zijn over het algemeen minder druk, waardoor er meer tijd en aandacht is voor jouw hond.
 • Houd rekening met extra tijd voorafgaand aan de vlucht (neem twee uur extra voor de check-in) en voor het ophalen van je hond na aankomst.
 • Vraag bij het plannen van jouw reis altijd om advies aan de maatschappij waar je mee wilt vliegen en geef aan dat je met een hond reist. Vliegmaatschappijen hebben goede suggesties zodat jij en je hond met een gerust hart op reis kunnen gaan.
 • Meestal is er een maximum aantal honden dat per vlucht vervoerd mag worden. Maak dus ruim van tevoren aan de maatschappij bekend dat je met een hond reist. Ook na je boeking is het verstandig om 1 à 2 dagen voor vertrek nog te checken of de maatschappij rekening heeft gehouden met jouw hond.

Op welke manier reist jouw hond met het vliegtuig?

Het transport van dieren is internationaal geregeld zodat het niet schadelijk of ongezond is voor jouw hond. Er zijn voorschriften die de situatie in het bagageruim regelen, maar ook de manier waarop jouw hond wordt in- en uitgeladen bij vertrek en aankomst.

Er zijn over het algemeen drie manieren waarop jouw hond met het vliegtuig reist:

 • In de cabine. Jouw hond moet in een reistas passen om mee te mogen in de cabine. Het gewicht en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij, maar de meeste honden zullen niet mee in de cabine mogen. Zorg dat je een riem bij je hebt, want de reistas moet door de scanner. Houd er rekening mee dat je hond gedurende de vlucht in de reistas moet blijven.
 • In het bagageruim. Je hond wordt vervoerd in een bench in het bagageruim van jouw vlucht. Deze bench moet aan bepaalde regels van de luchtvaartmaatschappij voldoen om te verzekeren dat jouw hond veilig aankomt op de plek van bestemming. Als jouw bench wordt afgekeurd, kan de maatschappij jouw hond weigeren. Wil je weten wat je moet voorbereiden als jouw hond in het bagageruim reist? Die vraag wordt later in deze blog beantwoord!
 • Als cargo. Als jouw hond als cargo reist, is er geen garantie dat hij in hetzelfde vliegtuig reist als jij. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar vooral met lange vluchten kan je deze optie overwegen. Vooral omdat de kosten meestal lager uitvallen.

Wat kost het om je hond te laten reizen met het vliegtuig?

De kosten om met je hond een vliegreis te maken verschillen per luchtvaartmaatschappij. Met jouw hond in de cabine of het ruim geldt over het algemeen het overbagagetarief voor het gewicht van de hond en de bench. Met jouw hond als cargo gelden meestal de vrachttarieven. Sommige maatschappijen hebben een vast tarief, waarbij het niet uitmaakt op welke manier je hond reist.

Laat jouw hond wennen aan de bench

Tijdens de vliegreis zal jouw hond in een bench zitten. Voor de hond is het fijn als hij zich thuis voelt in de bench. Dit is hoe je jouw hond laat wennen aan de bench:

 • Zet je bench in huis en laat je hond er zelf in- en uitgaan. Je kan dit stimuleren met wat brokjes of en speeltje. Dwing je hond niet, het is de bedoeling dat hij zich prettig voelt, dus laat hem zijn eigen tempo bepalen.
 • Als je hond gewend is aan de open bench, moet hij nog wennen aan een afgesloten bench. Sluit in het begin de bench alleen af als jij er bent en de hond jou kan zien. Als het goed gaat, kun je hem een tijdje alleen laten. Zorg dat je terugkomt voordat jouw hond onrustig wordt. Op deze manier leert jouw hond dat hij erop kan vertrouwen dat je altijd ergens in de buurt bent.

Wat moet je voorbereiden als jouw hond meereist in het bagageruim?

Als jouw hond in het bagageruim zit tijdens de vliegreis, dan heb je een bench nodig die aan de vereisten van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Benches zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak, maar ook vaak te koop of te huur bij luchtvaartmaatschappijen. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als jouw hond meereist in het bagageruim, zoals…

 • Een goed geventileerde bench die zonder sloten af te sluiten is
 • Voldoende absorberend materiaal (kranten/deken) om de bodem te bedekken
 • Juiste maat bench voor de hond (neem je hond dus mee als je de bench gaat kopen!). Je hond moet kunnen staan, liggen en moet zich kunnen omdraaien. De bench mag ook niet té groot zijn, waardoor de hond mogelijk gaat schuiven tijdens het transport.
 • Maak een duidelijk zichtbaar en leesbaar label aan de bench met daarop jouw naam, de naam van jouw hond, jouw mobiele telefoonnummer of het telefoonnummer van iemand op de plaats van bestemming of van een contactpersoon in Nederland, het nummer van je vlucht, de plaats of luchthaven van bestemming, de vertrek- en aankomsttijd en de datum en tijd wanneer je hond voor het laatst heeft gegeten en gedronken. Als je hond medicijnen moet gebruiken, bevestig die dan aan de bench en doe er een (Engelse!) instructie bij.
 • Bevestig een kopie van de inentingsbewijzen en gezondheidsverklaring van de hond aan de bench. Laat deze kopie altijd met jouw hond meereizen, dit voorkomt onduidelijkheid. Het beleid van de luchtvaartmaatschappij is niet altijd hetzelfde als het beleid van de luchthavens.
 • Zorg dat je hond een halsband heeft met identificatie en andere belangrijke gegevens.
 • Maak een riem vast aan de buitenkant van de bench, voor het geval dat iemand hem uit de bench moet halen.
 • Zorg voor een voerbak en waterbak in de bench die gevuld kan worden zonder de bench te openen, en maak een plastic tas met droogvoer vast aan de bench, mocht dat nodig zijn. Geef geen speeltjes of kauwstokjes mee.

Mag jouw hond eten en drinken voor vertrek?

Het is voor een hond niet fijn om te moeten plassen of poepen onderweg, dus een volle maag en blaas zijn niet prettig voor jouw hond. Als de vliegreis niet al te lang duurt, kun je jouw hond het beste zes uur van te voren niet meer laten eten en drie uur van tevoren niet meer laten drinken. Advies hierover kan je ook opvragen bij jouw dierenarts.

Moet je jouw hond wel of geen kalmerende middelen geven voor de reis?

Jouw dierenarts zal het beste advies geven hierover. Toch is het meestal niet goed om kalmerende middelen te geven voor de reis. Deze middelen verlagen de bloeddruk en lichaamstemperatuur, wat zorgt voor gezondheidsrisico’s voor jouw hond. Er is ook meer kans op ademhalingsproblemen als jouw hond verdoofd is in het vliegtuig. Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren ook geen verdoofde honden op de vlucht. Zorg dus dat je de regels van jouw maatschappij goed hebt gelezen en bespreek dit onderwerp met jouw dierenarts als je niet zeker bent.

Hoe werkt het bij check in, vertraging, overstap en check out?

De meeste vliegvelden hebben een speciale incheckbalie voor honden. De luchtvaartmaatschappij zal je vertellen waar je deze balie kan vinden. Voordat je vertrekt, moet je je hond goed uitlaten en vooral ook laten rennen. Inchecken van honden kost tijd, dus houd daar rekening mee om stress te voorkomen. Zorg ervoor dat jouw hond de juiste reisdocumenten bezit. Bij het inchecken heb je deze papier altijd nodig. Lees meer over reizen met een huisdier op de website van Schiphol.

Spreek bij jouw gate het grondpersoneel aan en laat hen bevestigen dat jouw hond aan boord is. Vertel bij een combinatie van warm weer en vertraging aan een steward(es) dat jouw hond in het ruim meereist en vraag of de temperatuur in het ruim gecontroleerd kan worden. Het is goed als het vliegtuigpersoneel ook weet dat er een hond aan boord is. Eis bij langdurige vertraging dat jouw hond uit het vliegtuig wordt gehaald.

Als je reist met een transfer, zorg dan dat je jouw hond ophaalt en opnieuw incheckt. Doe dit ook als de maatschappij aanbiedt jouw hond naar het andere vliegtuig te vervoeren, zodat je zeker bent dat jouw hond in het juiste vliegtuig wordt geladen. Zorg dus bij het boeken dat je rekening houdt met deze extra tijd voor jouw overstap. Als er genoeg tijd is tussen jouw vluchten, kun je jouw hond ook nog even uitlaten.

Vraag na aankomst direct aan het grondpersoneel waar je jouw hond kan ophalen en of ze hem priority (voorrang) kunnen geven bij het uitladen. Soms is het niet mogelijk voor jouw hond om uitgeladen te worden met voorrang, maar vragen kan geen kwaad. Het ligt aan de luchthavens hoe en waar jouw hond op te halen is. Houd in ieder geval ene handdoek en vochtige doekjes bij de hand, want als jouw hond kan vies zijn als hij moest plassen of poepen tijdens de vlucht.