Reizen met je huisdier: je hond in het vliegtuig

Wil jij een verre reis maken met je viervoeter aan je zij? Ga dan goed voorbereid op pad. Wil je jouw hond in het vliegtuig meenemen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Hond in het vliegtuig

Kan jouw hond vliegen aan?

Over het algemeen zijn gezonde volwassen honden goed in staat om met het vliegtuig te reizen. Toch moet je altijd met je dierenarts overleggen als je jouw huisdier wilt laten vliegen. Kortsnuitige honden kunnen moeite krijgen met ademhalen op grote hoogte, dus het is beter als zij niet met het vliegtuig gaan. Ook puppy’s, zieke, drachtige of oude honden neem je niet mee als je vliegt. En het is vanzelfsprekend dat je een zenuwachtige of bange hond geen vliegreis laat maken. Weet je niet zeker of je hond fit genoeg is om te vliegen? Ga langs bij je dierenarts en overleg of je hond de reis aankan.

 

Wat voor soort vlucht is het beste?

Jij én je hond vinden een korte vlucht vele malen prettiger dan een lange. Het ligt een beetje aan je bestemming welke vluchtopties er zijn.

  • Reis je niet erg ver? Neem dan een direct vlucht, zeker als jouw hond niet met jou in de cabine mag reizen. Bijna alle honden zijn te groot om in een tas mee het vliegtuig in te mogen.
  • Kies voor een vroege of late vlucht. Deze vluchten zijn over het algemeen minder druk, waardoor er meer tijd en aandacht is voor je hond.
  • Houd rekening met extra tijd voorafgaand aan de vlucht (neem twee uur extra voor de check-in) en voor het ophalen van je hond na aankomst.
  • Vraag bij het plannen van je reis altijd om advies aan de maatschappij waar je mee wilt vliegen en geef aan dat je met een hond reist. Vliegmaatschappijen hebben goede suggesties zodat jij en je hond met een gerust hart op reis kunnen gaan.
  • Meestal is er een maximum aantal honden dat per vlucht vervoerd mag worden. Maak dus ruim van tevoren aan de maatschappij bekend dat je met een hond reist. Ook na je boeking is het verstandig om 1 à 2 dagen voor vertrek nog te checken of de maatschappij rekening heeft gehouden met je hond.

Op welke manier reist je hond met het vliegtuig?

Het transport van dieren is internationaal geregeld zodat het niet schadelijk of ongezond is voor jouw hond. Er zijn voorschriften die de situatie in het bagageruim regelen, maar ook de manier waarop jouw hond wordt in- en uitgeladen bij vertrek en aankomst.

Er zijn over het algemeen drie manieren waarop je hond met het vliegtuig reist:

  • In de cabine. Je hond moet in een reistas passen om mee te mogen in de cabine. Het gewicht en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij, maar de meeste honden zullen niet mee in de cabine mogen. Zorg dat je een riem bij je hebt, want de reistas moet door de scanner. Houd er rekening mee dat je hond gedurende de vlucht in de reistas moet blijven.
  • In het bagageruim. Je hond wordt vervoerd in een bench in het bagageruim van jouw vlucht. Deze bench moet aan bepaalde regels van de luchtvaartmaatschappij voldoen om te verzekeren dat jouw hond veilig aankomt op de plek van bestemming. Als jouw bench wordt afgekeurd, kan de maatschappij je hond weigeren. Wil je weten wat je moet voorbereiden als je hond in het bagageruim reist? Die vraag wordt later in deze blog beantwoord!
  • Als cargo. Als je hond als cargo reist, is er geen garantie dat hij in hetzelfde vliegtuig reist als jij. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar vooral met lange vluchten kan je deze optie overwegen. Vooral omdat de kosten meestal lager uitvallen.

Wat kost het om je hond te laten reizen met het vliegtuig?

De kosten om met je hond een vliegreis te maken verschillen per luchtvaartmaatschappij. Met je hond in de cabine of het ruim, geldt over het algemeen het overbagagetarief voor het gewicht van de hond en de bench. Met je hond als cargo gelden meestal de vrachttarieven. Sommige maatschappijen hebben een vast tarief, waarbij het niet uitmaakt op welke manier je hond reist.

Laat je hond wennen aan de bench

Tijdens de vliegreis zal je hond in een bench zitten. Voor de hond is het fijn als hij zich thuis voelt in de bench. Dit is hoe je je dier laat wennen aan de bench:

  • Zet je bench in huis en laat je hond er zelf in- en uitgaan. Je kan dit stimuleren met wat brokjes of en speeltje. Dwing je hond niet, het is de bedoeling dat hij zich prettig voelt, dus laat hem zijn eigen tempo bepalen.
  • Als je hond gewend is aan de open bench, moet hij nog wennen aan een afgesloten bench. Sluit in het begin de bench alleen af als jij er bent en de hond jou kan zien. Als het goed gaat, kun je hem een tijdje alleen laten. Zorg dat je terugkomt voordat je hond onrustig wordt. Op deze manier leert hij hond dat hij erop kan vertrouwen dat je altijd ergens in de buurt bent.

Wat moet je voorbereiden als je hond meereist in het bagageruim?

Als je hond in het bagageruim zit tijdens de vliegreis, dan heb je een bench nodig die aan de vereisten van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Benches zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak, maar ook vaak te koop of te huur bij luchtvaartmaatschappijen. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je hond meereist in het bagageruim, zoals…

  • Een goed geventileerde bench die zonder sloten af te sluiten is.
  • Voldoende absorberend materiaal (kranten/deken) om de bodem te bedekken.
  • Juiste maat bench voor de hond (neem je hond dus mee als je de bench gaat kopen). Je hond moet kunnen staan, liggen en moet zich kunnen omdraaien. De bench mag ook niet té groot zijn, waardoor de hond mogelijk gaat schuiven tijdens het transport.
  • Maak een duidelijk zichtbaar en leesbaar label aan de bench met daarop jouw naam, de naam van je hond, je mobiele telefoonnummer of het telefoonnummer van iemand op de plaats van bestemming of van een contactpersoon in Nederland, het nummer van je vlucht, de plaats of luchthaven van bestemming, de vertrek- en aankomsttijd en de datum en tijd wanneer je hond voor het laatst heeft gegeten en gedronken. Als je dier medicijnen moet gebruiken, bevestig die dan aan de bench en doe er een (Engelse!) instructie bij.
  • Bevestig een kopie van de inentingsbewijzen en gezondheidsverklaring van de hond aan de bench. Laat deze kopie altijd met je hond meereizen, dit voorkomt onduidelijkheid. Het beleid van de luchtvaartmaatschappij is niet altijd hetzelfde als het beleid van de luchthavens.
  • Zorg dat je hond een halsband heeft met identificatie en andere belangrijke gegevens.
  • Maak een riem vast aan de buitenkant van de bench, voor het geval dat iemand hem uit de bench moet halen.
  • Zorg voor een voerbak en waterbak in de bench die gevuld kan worden zonder de bench te openen, en maak een plastic tas met droogvoer vast aan de bench, mocht dat nodig zijn. Geef geen speeltjes of kauwstokjes mee.

Mag je hond eten en drinken voor vertrek?

Het is voor een hond niet fijn om te moeten plassen of poepen onderweg, dus een volle maag en blaas zijn niet prettig. Als de vliegreis niet al te lang duurt, kun je je hond het beste zes uur van te voren niet meer laten eten en drie uur van tevoren niet meer laten drinken. Advies hierover kan je ook opvragen bij je dierenarts.

Moet je je hond wel of geen kalmerende middelen geven voor de reis?

Je dierenarts zal het beste advies geven hierover. Toch is het meestal niet goed om kalmerende middelen te geven voor de reis. Deze middelen verlagen de bloeddruk en lichaamstemperatuur, wat zorgt voor gezondheidsrisico’s voor je hond. Er is ook meer kans op ademhalingsproblemen als je hond verdoofd is in het vliegtuig. Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren ook geen verdoofde honden op de vlucht. Zorg dus dat je de regels van je maatschappij goed hebt gelezen en bespreek dit onderwerp met je dierenarts als je niet zeker bent. Er zijn allerlei rustgevende, natuurlijke middelen te koop die je wel kort voor de reis mag geven.

Hoe werkt het bij check-in, vertraging, overstap en check-out?

De meeste vliegvelden hebben een speciale incheckbalie voor honden. De luchtvaartmaatschappij zal je vertellen waar je deze balie kan vinden. Voordat je vertrekt, moet je je hond goed uitlaten en vooral ook laten rennen. Inchecken van honden kost tijd, dus houd daar rekening mee om stress te voorkomen. Zorg ervoor dat jouw hond de juiste reisdocumenten bezit. Bij het inchecken heb je deze papieren altijd nodig. Lees meer over reizen met een huisdier op de website van Schiphol.

Spreek bij de gate het grondpersoneel aan en laat hen bevestigen dat je hond aan boord is. Vertel bij een combinatie van warm weer en vertraging aan een steward(es) dat je hond in het ruim meereist en vraag of de temperatuur in het ruim gecontroleerd kan worden. Het is goed als het vliegtuigpersoneel ook weet dat er een hond aan boord is. Eis bij langdurige vertraging dat je dier uit het vliegtuig wordt gehaald.

Als je reist met een transfer, zorg dan dat je je maatje ophaalt en opnieuw incheckt. Doe dit ook als de maatschappij aanbiedt je hond naar het andere vliegtuig te vervoeren, zodat je zeker bent dat hij in het juiste vliegtuig wordt geladen. Zorg dus bij het boeken dat je rekening houdt met deze extra tijd voor de overstap. Als er genoeg tijd is tussen je vluchten, kun je je hond ook nog even uitlaten.

Vraag na aankomst direct aan het grondpersoneel waar je je hond kan ophalen en of ze hem priority (voorrang) kunnen geven bij het uitladen. Soms is het niet mogelijk voor je hond om uitgeladen te worden met voorrang, maar vragen kan geen kwaad. Het ligt aan de luchthavens hoe en waar je hond op te halen is. Houd in ieder geval een handdoek en vochtige doekjes bij de hand, want je hond kan vies zijn als hij moest plassen of poepen tijdens de vlucht.

Twijfel je over de vliegreis?

Wanneer je niet zeker weet of je hond de vliegreis goed doorkomt kan je hem misschien beter thuis laten. Zeker wanneer hij in het bagageruim mee gaat en je hem niet in de gaten kan houden of kalmeren als hij bang is, is hij beter af bij een oppas of een hondenpension.