Reizen met je hond

Wil je je hond meenemen op vakantie? Dan ben je niet de enige, honden worden regelmatig meegenomen op reis. Ontzettend gezellig natuurlijk. Maar hoe gaat reizen met je hond eigenlijk in zijn werk?

Reizen met je hond

We geven je advies over het reizen met je hond, van het dierenpaspoort tot ontworming en wat je moet doen als je viervoeter ziek wordt in het buitenland. Jij als eigenaar bent verantwoordelijk om te weten welke regels er gelden op het importeren van je hond in het land van bestemming. Ook moet je erover nadenken wat er nodig is om je hond weer terug in Nederland te brengen.

Hondsdolheid

Een van de basiseisen van alle Europese landen is de hondsdolheidvaccinatie. Het duurt drie weken tot het vaccin werkzaam is, dus pas na 21 dagen mag je hond mee de grens over. Laat je hond dus op tijd vaccineren.

Voordat je op reis gaat

Bereid je goed voor op de komende reis met je hond. De regels voor reizen met je huisdier verschillen namelijk per land. Het kan bijvoorbeeld verplicht zijn dat je hond tijdens zijn verblijf een vlooienband of een muilkorf draagt. Bovendien worden de voorschriften soms gewijzigd. Wanneer je weet waar de reis naar toe gaat kan je hier de huidige invoereisen van het land van bestemming controleren.

  • Vaccinatie voor buitenlandse reizen

    Je hond heeft bij het reizen binnen Europa een geldige hondsdolheidvaccinatie (rabiës) nodig. Dit vaccin werkt drie weken na het toedienen pas volledig. Maak dus uiterlijk een maand voor vertrek naar het buitenland een afspraak bij de dierenarts voor deze vaccinatie.De hondsdolheidvaccinatie is na toedienen telkens drie jaar geldig. Als je hond binnen deze drie jaar opnieuw gevaccineerd wordt, hoef je niet meer 21 dagen te wachten voor je dier mee op reis mag. De geldigheid verloopt dan nooit. Puppy’s mogen pas vanaf een leeftijd van 12 weken tegen rabiës gevaccineerd worden.

    De landen buiten de EU hebben vaak andere eisen opgesteld. Onder andere Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU. Houd altijd de websites van de ambassades in de gaten, want het kan zijn dat de invoereisen van een land plots veranderen.

  • EU-paspoort

    Je hond is verplicht een Europees paspoort te hebben waarin de hondsdolheidvaccinatie geregistreerd staat. De dierenarts zet hiervoor een handtekening in het dierenpaspoort en de handtekening wordt gelamineerd. Daarnaast ondertekent de dierenarts de gezondheidscontroles, ontworming en eventuele andere vaccinaties. Ook moet je hond gechipt zijn.

  • Reizen met het vliegtuig

    Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regelgeving rondom het vervoer van huisdieren. Meestal heb je een speciaal ticket nodig voor het meenemen van je hond. Veel luchtvaartmaatschappijen laten kleinere dieren toe in de cabine, mits het dier in een kennel zit die voldoet aan bepaalde voorwaarden. Vaak is het maximale gewicht acht kilo. De grotere dieren reizen meer in het laadruim. Als je je hond mee wil nemen, moet je tijdig een ticket boeken. Het is niet altijd mogelijk dit te doen via internet. Lees hier alles je hond in het vliegtuig.

  • Reizen met de auto

    Een lange reis in de auto vergt het nodige geduld van je viervoeter. Niet alle honden vinden een lange autorit prettig. Zorg dat je vooraf weet hoe je hond in de auto comfortabel meegenomen kan worden. Bekijk hoe vaak hij uitgelaten moet worden en of daar ruimte voor is onderweg. Houd ook rekening met de landen waar je doorheen reist als je onderweg bent naar je bestemming. Mogelijk hebben zij andere regels dan het land waar je heen gaat. Je kan je dier het beste met een speciale gordel voor honden vervoeren, of in een grote bench. Dit is de meest veilige manier. Wat er ook gebeurt, laat je hond nooit alleen achter in de auto! Houd ook rekening dat sommige honden bij een lange rit wagenziek kunnen worden. Lees hier alles over je hond meenemen in de auto.

  • Verzekeren

    Het is een goed idee je hond te verzekeren voor je op reis gaat. Kijk goed welke verzekering het beste aansluit op je wensen in het land dat je gaat bezoeken.

puppy vaccinatie

Teken in het buitenland

In Midden- en Zuid-Europa komt een andere hondenteek voor dan in Nederland. Deze teek verspreidt gevaarlijke ziektes. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor goede tekenbescherming voor je hond. Ga tijdens de reis ook regelmatig door de vacht van de hond, om teken op tijd weg te kunnen halen.

Muggen in het buitenland

In Zuid-Europa komt de zandvlieg voor. Deze parasiet verspreidt de ziekte Leishmania naar honden en mensen. Dit is een chronische ziekte waarvan je hond niet kan herstellen en waarbij levenslange behandeling vereist is. Na besmetting kan het maanden of zelfs jaren duren voordat de ziekte zich bij de hond openbaart. Voorkomen is dus beter dan genezen. Naast Leishmania kunnen deze steekmuggen ook hartworm overbrengen. Hartworm ontwikkelt zich in de longen van de hond en is moeilijk te behandelen. Houd je hond ’s avonds binnen, dan zijn de muggen het meest actief. Ook hier geldt dat je de ziekte beter kunt voorkomen. De preventieve behandelingen zijn erg effectief. Lees hier hoe je je hond beschermt tegen teken en muggen in het buitenland.

Ontworming tijdens de vakantie

In de Europese bergstreken en andere delen van Europa komt de vossenlintworm voor. De parasiet verspreidt zich via vossen of honden naar de mens en kan ernstige ziekte veroorzaken. Praat met je dierenarts over het beste type ontworming voor je hond.

Leptospirose (ziekte van Weil)

Het wordt aangeraden je hond te vaccineren tegen Leptospirose, ook wel de ziekte van Weil, als je naar Zuid-Europa gaat. Deze vaccinatie zit in Nederland in de jaarlijkse vaccinatiecocktail voor de hond.

Reizen met je hond – wanneer je op je bestemming bent

Heerlijk, eindelijk gearriveerd. Geniet ervan! Hopelijk geniet je hond net zoveel van de vakantie als jij. Hier zijn enkele tips om het verblijf zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je hond.

  • Voer en water
    Geef hetzelfde voer als je thuis geeft. Veranderen van voer kan voor problemen zorgen. Geef hetzelfde water aan je hond als je zelf zou drinken. Dat betekent dat als jij uit flessen drinkt, je je hond ook water uit flessen geeft.
  • Reisapotheek
    Neem reisziektetabletten, antitekenmiddel, een klamboe, elektrolytenpoeder, probiotica of ander middel tegen buikgriep, antimuggenmiddel, verband en eventueel andere middelen mee.
  • Buikgriep
    Je hond kan net als wij ziek worden door iets slechts te eten en buikgriep krijgen, met braken en diarree als gevolg. Dit kan leiden tot uitdroging. Neem contact op met je dierenarts als je hond erg ziek is of niet herstelt.
  • Verwonding of ziekte
    Als je hond tijdens de reis ziek wordt of een ongeluk heeft, neem dan contact op met je dierenarts of je verzekeringsmaatschappij in Nederland voordat je naar een plaatselijke dierenarts gaat.

Tot slot

Als eigenaar moet je altijd overwegen of het beter is om je hond mee te nemen of thuis te laten. Reizen kan zwaar zijn voor het dier, met name als het een lange reis is of als hij in de laadruimte van een vliegtuig moet. Daarnaast loopt je hond in het buitenland ook een grotere kans op een infectie met een parasiet, bacterie of virus. Dit kan zelfs na de vakantie ook nog voor problemen zorgen, zowel voor de hond als jou zelf. Ook is het in sommige landen veel warmer dan in Nederland. Niet alle honden vinden dit prettig. Bij een korte vakantie kan het daarom beter zijn je viervoeter thuis te laten verzorgen door een vriend of oppas, of hem naar een pension te brengen.

Zoek je meer informatie over reizen met je hond? Raadpleeg je dierenarts! Je vind er hier een in de buurt.