Schurft bij honden – infectie met schurftmijt

Schurft, of scabiës, wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de Sarcoptes mijt in de huid. Deze mijt, ook wel schurftmijt of gravende mijt genoemd, is een spinachtige parasiet die niet met het blote oog te zien is. Hij graaft gangetjes in de bovenste huidlaag van de hond en veroorzaakt zo enorme jeuk en huidklachten. Een schurftinfectie gaat niet vanzelf over en moet behandeld worden door een dierenarts.

Schurft bij honden – infectie met schurftmijt

Hoe komt mijn hond aan schurft?

Je hond kan een schurftinfectie oplopen na contact met een besmet dier of materialen waar de mijt op zit. Deze mijt kan enkele weken overleven buiten de hond, bijvoorbeeld op borstels of in een mand. Het vrouwtje van de schurftmijt graaft gangetjes in de huid van de hond om hier dagelijks nieuwe eitjes te leggen. Dit veroorzaakt de enorme jeuk. Enkele dagen later komen de larven uit die zich weer gaan voortplanten. Scabiës komt veel voor bij zwerfhonden en honden die geïmporteerd zijn uit het buitenland. Het treft honden van alle leeftijden.

Schurft is een zoönose, dat wil zeggen dat mensen ook besmet kunnen worden. Gelukkig kan de Sarcoptes mijt zich niet voortplanten in de huid van de mens en zal de infectie dus vanzelf overgaan.

Symptomen van schurft

Veel geziene symptomen van schurft zijn:

  • Hevige jeuk (krabben tot bloedens toe)
  • Rode huid
  • Korsten
  • Huidschilfers
  • Kaalheid

De aangetaste plekken bevinden zich vooral op de kop, de poten, de buik, de liezen en de oksels.

Diagnose

De mijten zijn lastig te vinden. De dierenarts zal bij het vermoeden van scabiës een huidafkrabsel afnemen van de diepere huidlagen en dit onder de microscoop bekijken. De symptomen zijn echter vaak zo duidelijk dat er al een behandeling wordt gestart zonder dat de mijt daadwerkelijk is aangetroffen.

Behandeling

Een schurftmijtinfectie is goed te behandelen. De behandeling bestaat uit het doden van de mijten met een anti-parasitair middel. Aangezien de schurftmijt zeer besmettelijk is, moet dit bij alle honden uit het huishouden gedaan worden. De behandeling moet tot minstens drie weken na het verdwijnen van de klachten doorgezet worden. Soms wordt er een middel tegen de jeuk of tegen de huidontstekingen toegediend. Maak ook de omgeving van je hond goed schoon en vermijd contact met andere honden zolang de behandeling nog loopt.

Overleg met een dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van een infectie met mijten. Vind er hier een bij je in de buurt.