Oorzaken stoktrauma hond
Een stoktrauma bij de hond ontstaat altijd door het spelen met een stok. Sommige honden bijten stukjes of splinters af van een gevonden tak, die vervolgens het zachte weefsel achterin de keel of de luchtpijp perforeren. Ze veroorzaken hier veel pijn en ontstekingen.
Maar ook honden die graag rondrennen met een stok lopen een risico op stoktrauma. Wanneer het uiteinde van de stok ergens tegenaan botst kan er een wond in de bek ontstaan. Zeker wanneer de hond slechts één uiteinde in de bek heeft, bestaat het gevaar dat het andere uiteinde tijdens het rennen in de grond blijft steken. De punt van de stok steekt dan achter in de keel. Ook tijdens het opvangen van een gegooide stok kan dit gebeuren.
Wees dus extra voorzichtig wanneer je hond graag met stokken speelt. Het is slimmer je hond te laten spelen met speelgoed dat speciaal voor honden gemaakt is. Dit speelgoed stimuleert veilig spelen en zal ook het gebit van je dier minder snel beschadigen.
Symptomen van een stoktrauma bij honden
Soms merk je direct dat je hond een stoktrauma heeft. Tijdens of na het spelen met de stok zie je dan klachten als kokhalzen of bloedverlies uit de mond. Toch kan een stoktrauma ook lang onopgemerkt blijven. Hierdoor kan het trauma zich ontwikkelen tot fistels of een abces.
Het is dus belangrijk om beschadigingen door een stok of tak snel te herkennen. Dit zijn de meest geziene symptomen van stoktrauma bij de hond:
- Bloedverlies uit de bek
- Zwelling in de keel of hals
- Kokhalzen
- Kwijlen
- Moeilijk eten
- Stinken uit de bek
- Ademhalingsklachten
- Stijve nek
Vermoed je dat je hond zich heeft verwond door een stok, raadpleeg dan direct een dierenarts.
Diagnose stoktrauma bij honden
Een stoktrauma kan veel verschillende verwondingen veroorzaken. De problemen kunnen beperkt blijven tot beschadigingen in de tong, wang en mondhoeken. Maar ook het gehemelte, de slokdarm of de luchtpijp kan geperforeerd worden. Het is voor de dierenarts belangrijk een goede diagnose te stellen, zodat er een gerichte behandeling ingezet kan worden.
Een stoktrauma wordt ontdekt en onderzocht door middel van een keelinspectie. Deze inspectie gebeurt onder narcose zodat de bek en de keel grondig nagekeken kunnen worden. Soms helpt een röntgenfoto bij het stellen van de diagnose stoktrauma bij je hond.
Mogelijk moet er ook een endoscopie van de slokdarm of luchtpijp gedaan worden om uitsluitsel te geven dat er hier geen beschadigingen zijn. Een enkele keer kan de diagnose pas gesteld worden door een echografisch onderzoek of een CT-scan.
Hoe kan je een stoktrauma bij een hond voorkomen?
Je kunt een stoktrauma bij je hond voorkomen door je dier niet met stokken te laten spelen. Bied je hond een alternatief. Koop bijvoorbeeld veilig speelgoed dat niet splintert of stukgebeten kan worden. Neem dit ook mee tijdens de wandeling.
Apporteren is een leuk spel, maar doe dit enkel met een zacht speelgoed dat hiervoor gemaakt is. Kies voor apporteer speelgoed van rubber of nylon. Houd daarnaast steeds toezicht tijdens het spelen.
Hoe behandel je een stoktrauma bij een hond?
Hoe een stoktrauma behandeld wordt hangt volledig af van de locatie en de ernst van het trauma. Wat vaststaat is dat je een stoktrauma altijd door de dierenarts moet laten behandelen. Wanneer je dit niet doet kunnen er chronische problemen ontstaan of zelfs levensbedreigende situaties.
De dierenarts zal de wond mogelijk spoelen met een desinfecterend middel. Stukjes hout en splinters moeten chirurgisch verwijderd worden en je dier krijgt pijnstillers en soms antibiotica voorgeschreven. Een enkele keer is het tijdelijk plaatsen van een drain nodig.
Veelgestelde vragen over stoktrauma’s bij honden
Wat is een stoktrauma?
Een beschadiging in de keel- of halsstreek door een stok noemen we een stoktrauma. Deze beschadiging kan oppervlakkig zijn, maar ook zeer ernstig. Een stoktrauma moet altijd door een dierenarts onderzocht worden.
Hoe weet je of een hond iets in de keel heeft?
Wanneer je hond plots veelvuldig slikt, hoest of kokhalst, kan er mogelijk iets in zijn keel zitten. Ook kwijlen en niet willen eten kunnen kenmerken zijn van problemen in de keel of hals. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets in de keel van je hond zit.