Hoe ziet het gebit van de hond eruit?
Elke pup heeft een melkgebit dat binnen enkele maanden volledig gewisseld wordt tot een volwassen gebit. Het wisselen begint rond de leeftijd van drie à vier maanden. Wanneer je puppy zeven maanden oud is, heeft het normaliter alle tanden en kiezen van het melkgebit gewisseld tot een vast, volwassen gebit.
Dit volwassen gebit bestaat uit twaalf snijtanden; zes in het bovengebit en zes in het ondergebit en vier hoektanden. In het bovengebit zitten twaalf kiezen en in het ondergebit veertien.
Lees hier alles over het wisselen van tanden en kiezen bij puppy’s
Gezond gebit van een hond
Gebitsverzorging is belangrijk. Zowel voor ons als voor onze huisdieren. Sinds het domesticeren van honden zijn er een aantal dingen veranderd wat gebitsverzorging belangrijker heeft gemaakt. We hebben ze voor je op een rij gezet:
- Onze honden worden ouder
Net als wij worden onze honden gemiddeld steeds ouder. In tegenstelling tot in het wild, kunnen onze honden soms wel vijftien jaar oud worden! Dat betekent dat de tanden ook al die jaren goed moeten blijven. Maar wat als je je tanden vijftien jaar niet poetst? - Het fokken op uiterlijk heeft de gebitten van onze honden veranderd
Het fokken op uiterlijk heeft de vorm van de schedel bij sommige rassen veranderd. Denk hierbij aan de kortsnuitige honden. Ook kan het zijn dat een ras genetische aanleg heeft voor tandplak of tandproblemen. - Het dieet van onze huisdieren ziet er anders uit dan in het wild
Voer en snacks voor onze dieren bevatten vaak suikers en koolhydraten. Dit zorgt voor meer tandplak en uiteindelijk tandsteen.
Het regelmatig verzorgen van de tanden en kiezen van je hond is dus een belangrijke bezigheid. Een gezond gebit bij je hond is te herkennen aan schone tanden en kiezen, roze tandvlees en een normale, niet stinkende adem.
Lees hier alles over gezond tandvlees bij je hond
Verzorgen van het gebit
Tandenpoetsen is onderdeel van preventieve zorg voor het gebit van je hond. Door zijn tanden te poetsen, voorkom je (zoveel mogelijk) tandplak en tandsteen. Dit zijn aandoeningen die vaak het begin zijn van ergere problemen, zoals tandvleesontsteking, losse tanden en kiezen of zelfs ontstekingen elders in het lichaam.
Door het gebit van je hond regelmatig te verzorgen, verklein je de kans op deze problemen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Het liefst al wanneer je hond nog een puppy is. Wanneer tandenpoetsen niet voldoende resultaat geeft, of er is al sprake van te veel tandsteen, kan je een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts laten uitvoeren.
Ontdek hier hoe je het beste kunt tandenpoetsen bij je hond
Lees hier wat een professionele gebitsreiniging inhoudt
Slecht gebit van een hond
Een aantal gebitsproblemen bij de hond kunnen dus voorkomen worden. Als je twijfelt aan de mondgezondheid van je dier, zijn er een aantal kenmerken die kunnen wijzen op een slecht gebit bij je hond. Bijvoorbeeld als je hond uit de bek stinkt. Of wanneer je dier plots anders eet dan voorheen. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Hij of zij kan het gebit van je hond grondig nakijken en eventuele problemen oplossen.
Vind hier alle informatie over gebitsproblemen bij de hond
Gebitsproblemen van een hond
Dit zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij de hond:
Tandplak
Een bron van veel gebitsproblemen bij honden is tandplak. Na elke maaltijd blijft er een dun laagje tandplak achter op de tanden en kiezen van je hond. Omdat tandplak in het begin kleurloos is, zie je de aanwezigheid ervan al snel over het hoofd.
Lees meer over tandplak bij de hond
Tandsteen
Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verandert het in tandsteen. Dit is harder materiaal, dat niet zomaar weggepoetst kan worden. Het kruipt onder het tandvlees en tussen de tanden en kiezen, met alle vervelende gevolgen van dien.
Lees meer over tandsteen bij de hond
Tandvleesontsteking (gingivitis)
Tandvleesontsteking ontstaat wanneer tandplak bij de tandhals ophoopt. Na een poosje raakt het tandvlees rondom de tand ontstoken, wat uiteindelijk leidt tot gingivitis.
Lees meer over ontstoken tandvlees (gingivitis) bij de hond
Afgebroken tand
De tanden en kiezen zitten over het algemeen erg stevig vast in de kaak. Toch kan het gebeuren dat een tand of kies geheel, of gedeeltelijk afbreekt.
Lees hier meer over afgebroken tanden bij de hond
Dit artikel gaat over een afgebroken melktand bij een puppy
Cariës
Hoewel cariës – een gaatje – in het gebit van honden niet vaak voorkomt, is het wel een zeer pijnlijke aandoening. Cariës bij je hond moet altijd behandeld worden.
Lees meer over cariës bij de hond
Waar kan ik het gebit van mijn hond laten controleren?
Het is raadzaam het gebit van je hond regelmatig bij de dierenarts te laten controleren. Een dierenarts kan het hele gebit en de mondgezondheid van je hond goed inspecteren. Ook de achterste, moeilijk zichtbare kiezen. Veel dierenartsen beschikken over een dentaal röntgenapparaat, waarmee je ook het onzichtbare gedeelte van het gebit kunt controleren.
Vind hier een dierenarts in de buurt
Veelgestelde vragen over het gebit van je hond
Hoe weet ik of het gebit van mijn hond gezond is?
Wanneer je een- tot tweemaal per jaar een dierenarts bezoekt, kan deze het gebit en de mondholte van je dier goed onderzoeken. Zo weet je zeker dat het gebit van jouw hond gezond is en dat er zich geen gebitsprobleem ontwikkelt.
Hoe herken ik een slecht gebit?
Een slecht gebit bij je hond kan je herkennen aan verkleurde tanden en kiezen, de aanwezigheid van tandsteen, een stinkende adem en/of veel kwijlen. Daarnaast is er soms een verandering in het eetgedrag te zien, of een verandering van het humeur. Soms wordt een slecht gebit pas laat ontdekt, omdat veel honden niet laten merken dat ze pijn aan het gebit hebben. Raadpleeg daarom zo snel mogelijk een dierenarts als je vermoedt dat je hond last heeft van het gebit.
Kan ik het gebit van mijn hond schoonmaken?
Je kunt het gebit van je hond schoonmaken door de tanden en kiezen te poetsen met een speciale hondentandenborstel. Deze is extra lang, zodat je goed achter in de bek kunt poetsen. Ook heeft deze borstel zachte haren, zodat je jouw hond geen pijn doet. Gebruik hierbij speciale hondentandpasta. Wanneer dit niet helpt is een gebitsbehandeling bij de dierenarts een manier om de tanden schoon te krijgen.