8 tips voor een veilige kerst met hond

Wanneer de kerstdagen in aantocht zijn, is dit voor je hond een rumoerige tijd. Door jouw extra vrije dagen wordt zijn vaste ritme onderbroken. Daarnaast wordt de kerstboom gezet, worden er lichtjes opgehangen en kerstspullen weggezet. Misschien komen er veel mensen op visite en wordt er lang getafeld. Of gaat je hond mee uit logeren? Hoe je de kerstdagen ook inricht; met wat extra aandacht voor je hond maken jullie er een gezellige én diervriendelijke kerst van!
Hond kerst

Tip 1: Bedenk goed wat voor kerstboom je wilt en waar je hem plaatst

Veel mensen zetten in december de kerstboom weer op. Wat een gezelligheid! Wees je ervan bewust dat de kerstboom voor veel honden erg interessant is. Naast dat het voor je hond ruikt als een “gewone” boom, heeft de geur van buiten mogelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je viervoeter. Kies er daarom bij voorkeur voor om de boom op een plaats te zetten waar je hond er niet direct bij kan. Een wat kleinere boom kan je op een tafel of verhoging zetten.

Naast dat je hond de boom kan beschadigen of zelfs omgooien, is de kerstboom zelf giftig voor honden. Zorg dus dat je dier niet aan de takken van de kerstboom kan knabbelen. Ook afgevallen dennennaalden zijn giftig voor je hond en moeten steeds opgeveegd worden. Daarnaast zijn deze naalden zo scherp dat ze de darmwand van je hond kunnen doorboren! Bij een kunstboom heb je hier geen problemen mee.

Tip 2: Hang geen breekbare en eetbare ornamenten in de boom

Ook al weet je hond dat de kerstboom verboden terrein is, je dier kan toch met zijn kwispelende staart eenvoudig tegen de versiering in de boom aan slaan. Zorg dus dat de ballen en slingers niet breekbaar zijn en tegen een stootje kunnen. Ruim engelenhaar, haakjes en andere kleine spullen goed op, zodat je dier ze niet kan inslikken.

Wil je eetbare versieringen in de boom hangen? Plaats deze dan hoog, zodat je hond er niet bij kan. Zorg ook dat ze zeker geen chocolade bevatten. Mocht er per ongeluk iets uit de boom vallen, dan is het in ieder geval niet heel gevaarlijk voor je hond.

Tip 3: Geef geen kerstdiner aan je hond

Wanneer je gezellig samen aan het kerstdiner zit, is het verleidelijk om je hond af en toe iets toe te stoppen. Het is echter beter om dit niet te doen. Voedsel voor mensen is vaak veel te vet en te zout voor onze honden. Daarnaast kan het voedingsstoffen bevatten die voor mensen niet gevaarlijk zijn, terwijl deze kerstlekkernijen wel gevaarlijk zijn voor je hond.

Wil je toch iets lekkers aan je hond geven, kies dan voor verantwoorde tussendoortjes die gemaakt zijn voor honden. Heeft je hond iets te veel gesnoept? Geef hem dan ’s avonds iets minder van zijn dagelijkse voer. Zo voorkom je dat je dier overgewicht ontwikkelt.

Tip 4: Wees voorzichtig met het plaatsen van kaarsen

Met kerst versieren we ons huis extra met kerstverlichting en gezellige kaarsjes. Verzeker jezelf ervan dat deze kaarsen enkel op plekken staan waar je hond niet bij kan. Wanneer je hond per ongeluk met zijn staart of neus een brandende kaars raakt is dit natuurlijk zeer pijnlijk én gevaarlijk. Laat je hond ook nooit alleen in een ruimte waar kaarsen branden. Zo weet je zeker dat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Tip 5: Pas op met giftige planten en gevaarlijke geuren

Veel mensen weten inmiddels dat de kerstster giftig is voor honden. Maar er zijn veel meer planten die gevaarlijk zijn voor je huisdier. Ook de amaryllis, hulst, maretak en kerstroos zijn na opname schadelijk voor de gezondheid van je hond. Wanneer je geen risico wil nemen, kies dan voor kunstplanten en -bloemen in huis.

Gebruik liever geen geurkaarsen, wierook of etherische oliën in de ruimte waar je hond verblijft. Sommige geuren zijn irriterend aan de neus en longen of zijn ongezond bij inademen. Het oplikken van etherische olie kan naast braken en diarree zelfs voor vergiftiging zorgen.

Tip 6: de eerste kerst met een puppy

Wanneer je voor het eerst kerst met je puppy viert, moet je er rekening mee houden dat je hondje alles heel spannend kan vinden. De kerstboom en opgehangen kerstversieringen zijn allemaal nieuw. En alle lekkere geurtjes die uit de keuken komen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je dier.

Probeer je puppy niet teveel te prikkelen deze dagen. Dit doe je door de aandacht die het bezoek voor je pup heeft te beperken en hem voldoende rust tussendoor te geven. Leg je hondje bewust af en toe in de bench te rusten, ook al lijkt hij niet moe. Ga je op visite of uit logeren? Neem dan de bench mee zodat je pup ook hier voldoende rust. Laat je pup liever thuis als jullie een lange wandeling gaan maken.

Tip 7: Plaats geen eetbare en breekbare cadeaus onder de boom

Leg geen eetbare cadeaus onder de kerstboom! Honden hebben een enorm goed reukvermogen en halen een ingepakt lekker hapje er zó tussenuit. Let ook op dat er geen chocolade onder de boom ligt. Ook breekbare cadeaus kan je hier beter niet wegleggen. Op een onbewaakt moment kan je hond ermee gaan spelen. Buiten dat het erg jammer is dat de cadeaus stukgaan, kan je dier zichzelf ermee verwonden.

Tip 8: Wees voorzichtig met sneeuw

Als het sneeuwt tijdens de kerstdagen is dat natuurlijk ontzettend leuk en sfeervol. Houd tijdens de wandelingen met je hond deze zo veel mogelijk aan de lijn. Door de sneeuw verdwijnen sommige bekende geurtjes in de buurt tijdelijk. Hierdoor kan je viervoeter snel zijn oriëntatie kwijt raken en verdwalen. Honden die slecht ter been zijn kunnen in de sneeuw snel uitglijden.

Laat je hond geen sneeuw eten. Te veel sneeuw kan voor maag-darmklachten zorgen. Ook is er risico op een zoutvergiftiging, doordat je hond ongemerkt strooizout binnenkrijgt.

Veelgestelde vragen over een veilige kerst met de hond

Mag mijn hond de resten van het kerstdiner?

Voer je hond geen resten van het kerstdiner. Dit bevat te veel vet en zout en kan zelfs giftige stoffen bevatten. Wil je toch iets tussendoor geven, neem dan een caloriearme hondensnack.

Is de kerstboom giftig voor een hond?

Een kerstboom is giftig voor honden. Zorg dus dat je dier niet aan de takken van de kerstboom kan knabbelen. Afgevallen naalden moeten steeds opgeveegd worden. Deze zijn ook giftig en zo scherp dat ze de darmwand van je hond kunnen doorboren.