Is mijn hond te zwaar? Voorkom overgewicht bij je hond

Naar schatting is bijna 50% van alle honden in Nederland te zwaar. Soms is het lastig te zien of je hond een gezond gewicht heeft of niet. Overgewicht kan subtiel ontstaan en daardoor snel over het hoofd gezien worden. Slaapt jouw hond steeds meer? En is hij traag en kortademig? Dit kunnen symptomen zijn van overgewicht.

Je hond af laten vallen kan moeizaam gaan. Het is daarom beter te voorkomen dat je hond te zwaar wordt. In dit artikel vertellen we hoe je kan zien dat je hond obesitas heeft en hoe je hem af kunt laten vallen. 

hond met overgewicht

Een gezonde hond hoort fit en energiek te zijn. Wanneer je hond meer calorieën opneemt dan verbruikt, kan hij net als mensen te zwaar worden. Overgewicht brengt behoorlijk wat gezondheidsproblemen met zich mee. Je merkt dit niet meteen, pas na een poosje wordt je dier wat trager, slaapt hij meer of is hij sneller buiten adem. Het is belangrijk dat je dit moment voor blijft.

Hoe ontstaat overgewicht bij honden? 

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het ontstaan van obesitas bij honden.  

  • Minder beweging kan voor overgewicht zorgen. Dit zien we bij honden van alle leeftijden. Oudere honden of dieren met gewrichtsproblemen hebben hier sneller last van. 
  • Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn kunnen door een verandering in de stofwisseling sneller in gewicht aankomen.
  • Bepaalde rassen hebben meer kans om snel te zwaar te worden.

Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Doordat de hond langzaam zwaarder wordt, zal bewegen steeds moeizamer gaan en doet het dier dit dus ook minder. Wanneer je elk jaar met je hond naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscontrole zal je hond gewogen worden. Dat is iets wat thuis erg lastig is om uit te voeren. Op deze manier weet je zeker dat je hond een gezond gewicht heeft en kan je de ontwikkeling van overgewicht beter voorkomen.

Gevolgen van overgewicht

Honden met obesitas of overgewicht lopen een hoog risico op het ontwikkelen van de volgende problemen en aandoeningen: 

 

Een te zware hond heeft hierdoor een kortere levensverwachting dan een hond met een normaal gewicht. Ook zijn de risico’s van een narcose en operatie duidelijk verhoogd bij deze honden.

Overgewicht hond 

Wanneer is mijn hond te zwaar? 

Het ideale gewicht is voor elke hond verschillend. Dit is afhankelijk van het ras, zijn aanleg en de dagelijkse hoeveelheid beweging die hij krijgt. Het kan dus lastig zijn om vast te stellen of je hond te zwaar is. Bij een gezond gewicht zijn de ribben van je hond niet zichtbaar maar wel makkelijk te voelen. Strijk hiervoor met je vingertoppen van voor naar achter langs de ribben. Voel je duidelijk een laagje vet tussen je vingers en de ribben, dan is je hond te zwaar. Twijfel je aan het gewicht of de gezondheid van je hond? De dierenarts kan je helpen met het wegen en beoordelen wat het beste gewicht is voor jouw dier. 

Je hond af laten vallen 

Als er geen medische oorzaak is voor het overgewicht van je hond, is het belangrijk dat je hem laat afvallen. Laat bij de dierenarts vaststellen wat het streefgewicht van je hond is en in welk tijdsbestek je dit wil gaan halen. Het is handig om dit te bereiken met behulp van dieetvoeding. Het voordeel van dieetvoeding is dat je hond minder calorieën binnenkrijgt en toch een verzadigd gevoel heeft. Zonder hongergevoel zal je hond minder snel bedelen voor een tussendoortje.

Overgewicht hond

Daarnaast zal je jullie bewegingspatroon moeten aanpassen. Probeer eens een extra stukje te wandelen, of laat je hond naast de fiets lopen. Bouw de hoeveelheid beweging altijd langzaam op en wees voorzichtig met oudere honden.

Veel dierenartsen hebben een speciaal afvalprogramma waaraan jij en je hond kunnen deelnemen. Dit biedt dat extra steuntje in de rug. 

Heb je interesse om met je hond aan een afvalprogramma deel te nemen? Of wil je weten of je hond overgewicht heeft? Neem contact op met de dierenarts. Je vindt er hier een bij je in de buurt.