Overgewicht honden

Naar schatting is bijna 50% van alle honden in Nederland te zwaar. Soms is het lastig te zien of je hond een gezond gewicht heeft of niet. Overgewicht bij honden kan subtiel ontstaan en daardoor snel over het hoofd gezien worden. Wanneer je hond eenmaal te zwaar is, wordt je hond traag, beweegt steeds minder, slaapt hij meer en raakt sneller buiten adem. Zo wordt een hond met overgewicht vaak alleen maar zwaarder. Je hond af laten vallen kan moeizaam gaan. Het is daarom beter te voorkomen dat je hond te zwaar wordt. In dit artikel vertellen we hoe je kan zien dat je hond obesitas heeft en hoe je hem af kunt laten vallen.

overgewicht honden

Hoe ontstaat obesitas bij een hond?

Een gezonde hond hoort fit en energiek te zijn. Wanneer je hond meer calorieën opneemt dan verbruikt, kan hij net als mensen te zwaar worden of obesitas (ernstig overgewicht) ontwikkelen. Obesitas bij je hond brengt behoorlijk wat gezondheidsproblemen met zich mee. Je merkt dit niet meteen, pas na een poosje wordt je dier trager, slaapt hij meer of is hij sneller buiten adem. Het is belangrijk dat je dit moment voor blijft.

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas bij honden:

  • Minder beweging kan voor overgewicht zorgen. Dit zien we bij honden van alle leeftijden. Oudere honden of dieren met gewrichtsproblemen hebben hier sneller last van.
  • Honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn kunnen door een verandering in de hormoonhuishouding sneller in gewicht aankomen.
  • Bepaalde rassen hebben meer kans om snel te zwaar te worden.
  • Door het geven van veel, of ongezonde tussendoortjes kan je hond ongemerkt te zwaar worden.
  • Ook door dagelijks te veel voeding te geven, kan je hond obesitas krijgen.
  • Soms is overgewicht een aanwijzing voor problemen met de stofwisseling van de hond. Bijvoorbeeld door een ziekte aan de schildklier. Ook kan het gebruik van medicatie ervoor zorgen dat je hond te zwaar wordt.

Er ontstaat een terugkerend patroon: doordat een hond langzaam zwaarder wordt, zal bewegen steeds moeizamer gaan en doet het dier dit dus ook minder.

Wanneer je elk jaar met je hond naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscontrole, zal je hond gewogen worden. Dat is iets wat thuis erg lastig is om uit te voeren. Daarnaast zal de dierenarts de lichaamsconditie van je dier controleren, door het bepalen van de body condition score (BCS). Dit gebeurt onder andere door te kijken of de ribben van je hond nog goed voelbaar zijn en of er geen overmatige vetophopingen rond de staart, heupen en schouders zitten.

Op deze manier weet je zeker dat je hond een gezond gewicht heeft en kan je de ontwikkeling van overgewicht beter voorkomen.

Wanneer is er sprake van overgewicht bij honden?

Het kan lastig zijn om overgewicht bij honden vast te stellen. Een gezond gewicht is namelijk voor elke hond verschillend. Dit is afhankelijk van het ras, zijn leeftijd en de aanleg om te zwaar te worden.

Bij het bepalen van een gezond gewicht moet je de ribben van het dier niet zien, maar wel goed kunnen voelen. Strijk hiervoor met je vingertoppen van voor naar achter langs de ribben. Je moet een laagje huid en slechts een dun laagje vet voelen. Kijk ook van bovenaf goed naar de vorm van het lichaam van je hond. Het moet in verhouding zijn en een beetje de vorm van een zandloper te hebben.

Twijfel je aan het gewicht of de gezondheid van je hond? De dierenarts kan je helpen met het wegen en door middel van de body condition score beoordelen wat het beste gewicht is voor jouw dier.

Gevolgen van overgewicht bij honden

Honden met obesitas of overgewicht lopen een hoog risico op het ontwikkelen van de volgende problemen en aandoeningen:

  • Suikerziekte
  • Slijtage van de gewrichten (artrose)
  • Hart- en longproblemen
  • Ongewenst verlies van urine (door een hogere druk op de blaas)
  • Vacht- en huidproblemen
  • Ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker
  • Snel moe, slechte conditie
  • Eerder last van oververhitting
  • Een hoger narcose risico

Gewicht honden per ras

Als je het gewicht van alle honden per ras bekijkt, zijn er hierin heel wat verschillen. Een gezond gewicht voor een Duitse herder is natuurlijk anders dan dat van een teckel. Toch is het lastig te zeggen wat een gezond gewicht is voor een hond, puur gekeken naar het ras. Als je twijfelt is het raadzaam een dierenarts te bezoeken, zodat deze de body condition score van je hond kan bepalen. Op deze manier weet je zeker of het gewicht van jouw hond goed is, of dat je dier misschien wat moet afvallen, of juist aankomen.

Overgewicht bij een hond aanpakken

Als er geen medische oorzaak is voor het overgewicht van je hond, is het belangrijk dat je jouw hond laat afvallen. Je dierenarts kan helpen om vast te stellen wat het gewenste gezonde gewicht van je dier is. Ook kan hij of zij tips geven hoe de voeding aangepast kan worden om hem weer op een gezond gewicht te krijgen. Hierbij heeft je hond een speciale voeding nodig met minder calorieën maar wel voldoende eiwitten en vezels.

Wees je ervan bewust dat veel honden kunnen gaan bedelen. Geef dus niet toe aan tussendoortjes en wees consequent. Het kan minstens een half jaar duren voor je hond een gezond gewicht heeft bereikt.

Daarnaast zal je jullie bewegingspatroon moeten aanpassen. Probeer eens een extra stukje te wandelen, of laat je hond naast de fiets lopen. Bouw de hoeveelheid beweging altijd langzaam op en wees voorzichtig met oudere honden.

Veel dierenartsen hebben een speciaal afvalprogramma waaraan jij en je hond kunnen deelnemen. De kans op blijvend succes met afvallen is veel groter onder begeleiding van een dierenarts of paraveterinair.

Veelgestelde vragen over overgewicht bij honden

Welk voer geef ik aan een te dikke hond?

De dierenarts verkoopt speciale dieetvoeding voor honden. Deze voeding helpt je hond gecontroleerd af te laten vallen tot een gezond gewicht. Dit dieetvoer bevat minder calorieën, meer vezels en voldoende vitaminen en mineralen. Wees je ervan bewust dat je niet ingaat op het bedelgedrag. Wees hierin consequent.

Waar kan ik mijn hond laten wegen?

Thuis is het lastig om je hond op de weegschaal te zetten. De dierenarts heeft een weegschaal die speciaal voor honden geschikt is. Bij de meeste dierenartsen kan je altijd tussendoor je hond wegen. Veel dierenartsen hebben een speciaal afvaltraject voor honden waarbij je hond professionele begeleiding krijgt bij het afvallen. De kans op een blijvend gezond gewicht voor je hond is zo een stuk groter.